Οι τελευταίες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία ειναι οι πιο αιματηρές από την έναρξή του, καθώς η Ρωσία δείχνει μια αυξανόμενη επιθετικότητα, η οποία θεωρείται από τους αναλυτές ως προάγγελος της μεγάλης επίθεσης που ετοιμάζεται στο προσεχές μέλλον.
Η μεγάλη «εαρινή» ή προ-εαρινή επίθεση που είναι πλέον δεδομένο ότι θα εκδηλωθεί, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, καθώς από αυτήν θα κριθεί εν πολλοίς η έκβαση του πολέμου.
Ποιος έχει, όμως, το βασικό πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τι προβλέψεις γίνονται για τη «μητέρα όλων των μαχών»;
Ναι μεν, αλλά…
Παραδόξως και ενώ το κλίμα διεθνώς ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα αισιόδοξο για την Ουκρανία, φαινεται ότι οι αναλυτές αρχίζουν να κρατούν «μικρό καλάθι».
Η επιβεβαίωση και από τους ίδιους τους Ουκρανούς της τεράστιας και μαζικότατης συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων σε όλη την έκταση του μετώπου, αλλά κυρίως γύρω από τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, φέρνει όλο και πιο κοντά την προοπτική μιας μάχης «όλα για όλα», στην οποία τόσο ο Πούτιν όσο και οι Ουκρανοί θα ρίξουν τα πάντα: ανθρώπους και όπλα εξίσου.
Η ικανότητα της Ρωσίας να επιστρατεύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε σύντομα χρονικά διαστήματα, όσο και η προθυμία της να τους ρίχνει στη μάχη απροετοίμαστους και ως «πρόβατα προς σφαγή», δεν είναι κάτι νέο για την αχανή χώρα. Έχει προηγούμενο σε πολλούς πολέμους, όπως και στο Β’ Παγκόσμιο άλλωστε, μόνο που τότε όλα αυτά λειτούργησαν υπέρ του ελεύθερου κόσμου.
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο απόστρατος συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, τακτικός αρθρογράφος στην Telegraph, ενώ θεωρούμε ότι οι Ρώσοι ξεμένουν από πυρομαχικά, αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: τα αποθέματά της Ρωσίας σε στρατιωτικό υλικό είναι τεράστια, ενώ τα εργοστάσια εργάζονται πυρετωδώς για την παραγωγή οβίδων πυροβολικού και όλων των αναλώσιμων που χρειάζεται ένας πόλεμος.
Η Ρωσία βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση τον τελευταίο χρόνο και αναγκάστηκε να αποτραβήξει τα στρατεύματά της, ανταλλάσσοντας έδαφος με χρόνο, εξηγεί ο ίδιος, καθώς συγκεντρώνει δυνάμεις για ένα ολοκληρωτικό χτύπημα ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις επιχειρήσεις αποδυνάμωσης και φθοράς της Ουκρανίας στα ανατολικά. Οι Ρώσοι πετάνε διαρκώς τους φαντάρους τους στις μάχες, αδιαφορώντας για το αν θα σκοτωθούν χωρίς ιδιαίτερο κέρδος, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο κυρίως ψυχολογικά οφέλη. Με αυτόν τον τρόπο κάνουν οικονομία και στις οβίδες του πυροβολικού αλλά και στα τεθωρακισμένα που θα τους χρειαστούν στη μεγάλη επίθεση.
Μέχρι τώρα το αφήγημα στη Δύση είναι ότι η Ουκρανία κερδίζει άνετα τον πόλεμο, συνεχίζει ο Κεμπ, παρότι δέχεται διαρκείς φονικούς βομβαρδισμους στις μεγάλες της πόλεις. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη επισημαίνει.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις φέρνουν τον αριθμό των νεκρών στους 120.000 εκατέρωθεν, κάτι το οποίο δεν μπορεί να καταμετρηθεί ως θρίαμβος για την Ουκρανία, γράφει.
Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Ουκρανίας στον πόλεμο, η δυτική βοήθεια δηλαδή, ίσως τελικά αργήσει πολύ να φτάσει στη χώρα.
Η τακτική των «άγνωστων νεκρών»
Η Ρωσία επιδιώκει πάντα οι πόλεμοι στους οποίους εμπλέκεται να διαρκούν πολύ, διότι έτσι μπορεί να εκμεταλευτεί τις ατελείωτες πηγές της και κυρίως το ατελείωτο ανθρώπινο δυναμικό της. Ακόμη κι όταν οι εχθροί της πιστεύουν ότι ο τελευταίος ρώσος στρατιώτης έπεσε στο πεδίο της μάχης, εμφανίζονται ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εφεδρείες από το πουθενά.
Το «πουθενά» δεν είναι μόνο σχηματικό εν προκειμένω. Ο Πούτιν στρατολογεί εφέδρους από τα ξεχασμένα βάθη της χώρας, προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι σακούλες με τους νεκρούς στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Οι έφεδροι αυτοί είναι κατά κανόνα πλημμελώς εκπαιδευμένοι και ελλιπώς εξοπλισμένοι, γι αυτό και τόσο το ηθικό τους όσο και οι επιδόσεις τους στο πεδίο της μάχης είναι τραγικά. Αυτά είναι τα καλά νέα. Μαθαίνουν όμως και μαθαίνουν γρήγορα από τα λάθη του παρελθόντος και αυτά είναι τα όχι πολύ καλά νέα.
Τους τελευταίους μήνες, οι αναλυτές παρατηρούν μεγάλη βελτίωση τόσο στην πειθαρχία όσο και στις τακτικές των ρωσικών δυνάμεων, ενώ και οι αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία δείχνουν ότι συνέρχονται από τους καταστροφικούς πρώτους μήνες του πολέμου.
Όλα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν ότι η ουκρανική υπόθεση είναι χαμένη. Τουναντίον. Η Δύση δείχνει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βοηθήσει τη χώρα και η αποφασιστικότητα αυτή, αν και για κάποιους άργησε αρκετά, ήρθε μάλλον τη σωστή στιγμή, πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση δηλαδή.
Και βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι αμφισβητούν την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύσει μια τέτοιου μεγέθους επίθεση, όπως ο βρετανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος είπε, σύμφωνα με τη World Street Journal, ότι «παραμένει αμφίβολο ότι η Ρωσία μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες δυνάμεις ώστε να επηρεάσει καθοριστικά την έκβαση του πολέμου μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Όσο οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς συνεχίζονται, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει στην πραγματικότητα παρά να ανακαταλάβουν μερικά μέτρα γης, επισημαίνουν αναλυτές. Το ίδιο συμβαίνει και στο Μπακμούτ, όπου διεξάγονται σκληρότετες μάχες με διακύβευμα κάποια χωριά της περιοχής.
Ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σε ομιλία του την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου είπε, αντιθέτως, ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταφέρει τεράστες επιτυχίες» στην περιοχή. Το ίδιο είπε και ο Ντένις Ποσίλιν, ηγέτης της υπό ρωσική κατοχή ανατολικής περιοχής του Ντονέτσκ.
Είναι δεδομένο ότι η Μόσχα πιέζεται ασφυκτικά να κάνει σημειώσει πρόοδο σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει απλώς παγιωθεί στις ίδιες θέσεις εδώ και μήνες.
Αφορητη πίεση σε όλα τα πεδία
Και πιέζεται διότι πρέπει να προλάβει την άφιξη νέου στρατιωτικού υλικού από τη Δύση στο Κίεβο. Αυτό που φαίνεται να φοβούνται περισσότερο οι Ρώσοι είναι τα δυτικά άρματα μάχης, αλλά και οι πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να αλλάξουν την τροπή του πολέμου.
Ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε την Τρίτη από το Κίεβο ότι οι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να στείλουν περισσότερα από 100 παλιότερα άρματα μάχης Leopard 1A5 στην Ουκρανία». Έως τώρα η Δανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο σχέδιο αυτό.
Η Γερμανία επίσης ενέκρινε την αποστολή 178 Leopard 1A5 στην Ουκρανία από τα αποθέματά της. Όμως το χρονοδιάγραμμα για την αποστολή δεν έχει αποσαφηνιστεί. Και ο χρόνος πιέζει. Όπως και το Κίεβο, που θέλει οπωσδήποτε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετέχει κατά πάσα πιθανότητα στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πιέσει όσο γίνεται τους Ευρωπαϊους να του δώσουν αυτά που χρειάζεται.
Το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται αμερικανικά F-16 ή γερμανικά ή σουηδικά μαχητικά για να αντικαταστήσει τα παλιά σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη του. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ, όμως, αρνούνται ως τώρα να τα δώσουν, υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε τη Μόσχα να επεκτείνει τον πόλεμο και πέρα από την Ουκρανία.
Η Ουκρανία προσπαθεί να υπερκεράσει τους δισταγμούς αυτούς λέγοντας ότι και στο παρελθόν υπήρχαν, αλλά η αποστολή συστημάτων Himars και Patriot έγινε τελικά χωρίς να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση.
Ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρει η κατάσταση στα πεδία των μαχών, φαίνεται ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να λήξει σύντομα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες είπε ξεκάθαρα τη Δευτέρα σε ομιλία του ότι η προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία απομακρύνεται ταχύτατα και προειδοποίησε για την πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης:
«Φοβάμαι ότι ο κόσμος υπνοβατεί προς έναν ευρύτερο πόλεμο. Και φοβάμαι ότι το κάνει με ανοιχτά τα μάτια», είπε.