Η Μαρίνα Βιάζοβσκα κέρδισε το Μετάλλιο Φιλντς, μία διάκριση που απονέμεται σπάνια σε γυναίκες | Vesa Moilanen/Lehtikuva via REUTERS
Θέματα

Ουκρανή η δεύτερη γυναίκα στην Ιστορία που παίρνει το «Νομπέλ Μαθηματικών»

Το Μετάλλιο Φιλντς απονέμεται κάθε χρόνο σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών που έχουν διαπρέψει στην επιστήμη τους. Μέχρι σήμερα τη σπουδαία τιμητική διάκριση είχαν κερδίσει 59 άνδρες και μόλις μία γυναίκα
Protagon Team

Στην Μαρίνα Βιάζοβσκα, μία Ουκρανή που εργάζεται ως καθηγήτρια στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη, απονεμήθηκε το Μετάλλιο Φιλντς, το οποίο θεωρείται το Νομπέλ των Μαθηματικών.

Η Βιάζοβσκα είναι διάσημη στους μαθηματικούς κύκλους, καθώς το 2016 κατάφερε να λύσει το πρόβλημα στοίβαξης σφαιρών. Προηγουμένως, το πρόβλημα είχε λυθεί μόνο για τρεις ή λιγότερες διαστάσεις και η απόδειξη για τις τρεις διαστάσεις (η εικασία του Κέπλερ) περιλάμβανε μακροσκελείς υπολογισμούς από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εν αντιθέσει, η απόδειξη της Βιάζοβσκα για οκτώ και 24 διαστάσεις είναι εντυπωσιακά απλή.

Μέχρι σήμερα, όπως γράφουν οι New York Times, τη διάκριση έχουν λάβει 59 άνδρες και δύο γυναίκες. Το 2014 η Μαριάμ Μιρζακχανί, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που είχε λάβει το βραβείο.

«Αισθάνομαι στεναχωρημένη που είμαι μόλις η δεύτερη γυναίκα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να παίρνουν το βραβείο μόνο άνδρες. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό και ελπίζω στο μέλλον να αλλάξει», δήλωσε μετά την παραλαβή του μεταλλίου της.

Η Μαρίνα Βιάζοβσκα τη στιγμή που παραλαμβάνει το βραβείο της, Vesa Moilanen/Lehtikuva via REUTERS

Το έργο της δρ Βιάζοβσκα είναι στην πραγματικότητα μία παραλλαγή της εικασίας του Κέπλερ, η οποία είχε διατυπωθεί πριν από 400 χρόνια.

Ο Κέπλερ είχε γίνει γνωστός διότι συνειδητοποίησε ότι οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο σε ελλειπτικές τροχιές, αλλά εξέτασε επίσης και τη στοίβαξη σφαιρών, υποστηρίζοντας ότι η συνηθισμένη πυραμίδα που δημιουργούν οι σφαίρες, είναι ο πιο πυκνός τρόπος που μπορούσαν να τακτοποιήθουν στρογγυλά αντικείμενα, καλύπτοντας λίγο περισσότερο από το 75% ενός διαθέσιμου χώρου.

Ωστόσο, ο Κέπλερ δεν κατάφερε να αποδείξει την εικασία του, μέχρι που πολλά χρόνια αργότερα, το 1998, ο Τόμας Χέιλς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έγραψε μία αμφιλεγόμενη απόδειξη 250 σελίδων με τη βοήθεια ενός υπολογιστή, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα.

Ακολούθως, το 2016, η δρ Βιάζοβσκα, κατάφερε να βρει τη λύση και να αποδείξει την εικασία του Κέπλερ, και μάλιστα όχι σε τρεις, αλλά σε οκτώ διαστάσεις.

Από τη στιγμή που βρήκε την απάντηση, η ίδια και άλλοι τέσσερεις μαθηματικοί, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η διαφορετικά διάταξη, γνωστή ως πλέγμα Leech, ήταν η καλύτερη δυνατή στοίβαξη για σφαίρες στις 24 διαστάσεις.

«Νομίζω ότι παραμένει ακόμη μυστήριο, το γιατί μόνο σε αυτές τις διαστάσεις συμβαίνουν ορισμένα πράγματα, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλες», είπε η δρ Βιάζοβσκα.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Βιάζοβσκα ανέφερε ότι είχε αντίκτυπο και στην οικογένειά της, καθώς οι γονείς της εξακολουθούν να κατοικούν σε μία περιοχή κοντά στο Κίεβο, ενώ οι αδερφές, ο ανιψιός και η ανιψιά της, μετακόμισαν στην Ελβετία και μένουν πλέον μαζί της.