Οι δημιουργοί ενός νέου ντοκιμαντέρ για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Ντέιβιντ Μπάουι ξέθαψαν υλικό που αποκαλύπτει την –αποκαρδιωτική, είναι η αλήθεια- ετυμηγορία του BBC για τον 18χρονο τότε Ντέιβι Τζόουνς και την μπάντα του, τους Lower Third.
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «David Bowie: The First Five Years», που θα προβληθεί από το BBC το 2019 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την κυκλοφορία του τραγουδιού του, «Space Oddity», αποκαλύπτεται πως ο άγουρος τραγουδιστής Τζόουνς (πριν αλλάξει το όνομά του σε Μπάουι) εμφανίστηκε μαζί με την μπάντα του τον Νοέμβριο του 1965 μπροστά στην κριτική επιτροπή του σόου «Talent Selection Group», το οποίο ανακάλυπτε όλα τα νέα μουσικά ταλέντα που μπορούσαν να παιχτούν από το ραδιόφωνο του BBC.
Εκτός από τον Μπάουι, στους Lower Third έπαιζε κιθάρα ο Ντένις Τέιλορ, μπάσο ο Γκρέιαμ Ρίβενς, ντραμς ο Φιλ Λάνκαστερ και στα πλήκτρα ήταν ο Τόνι Χατς.
Στους κριτές του BBC έπαιξαν τρία κομμάτια –ένα εκ των οποίων μία διασκευή του «Chim Chim Cher-ee» από την ταινία «Μαίρη Πόπινς».
Oπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, μετά την οντισιόν τους, ένας από τους κριτές αποκάλεσε τον Μπάουι «τραγουδιστή χωρίς προσωπικότητα». Eνας άλλος κριτής είπε: «όχι ιδιαίτερα συναρπαστικός τραγουδιστής, θα έλεγα βαρετός». Και ένας τρίτος, πρόσθεσε τη γνώμη του: «Μουσικά δεν βρίσκω κάποιο σφάλμα. Αλλά δεν υπάρχει και κάτι το διασκεδαστικό σε αυτό που κάνουν». Τον χαρακτήρισαν, επίσης, «ερασιτέχνη και φάλτσο». «Δεν νομίζω ότι θα γίνουν καλύτεροι όσες πρόβες κι αν κάνουν» είχε πει ένα μέλος της κριτικής επιτροπής.
Εντέλει, η… καταδικαστική ετυμηγορία ήταν ομόφωνη καθώς και οι τρεις κριτές ψήφισαν «όχι».
Πάντως, όσον αφορά την συγκεκριμένη οντισιόν –η οποία έγινε τέσσερα χρόνια πριν ο Μπάουι γνωρίσει την καταξίωση με το άλμπουμ του «David Bowie» και το εκπληκτικό single «Space Oddity»- κάθε άλλο παρά περίεργη ακούγεται, αφού σχεδόν όλοι (οπαδοί του καλλιτέχνη, δημοσιογράφοι, αλλά και οι εκάστοτε βιογράφοι του) συμφωνούν πως ο Μπάουι στα μέσα της δεκαετίας του ’60, και δη σε ηλικία 18 ετών, δεν είχε ακόμη βρει τη «φωνή» του, που λένε και στη μουσική.