Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, γεννήθηκε και έζησε με αυτό που συμβατικά –αλλά μάλλον εύστοχα– αποκαλούμε «ευχή και κατάρα» να τη συνοδεύει. Ακριβώς εννέα μήνες έπειτα από τον γάμο του διάσημου πατέρα της, Ελβις, με την Πρισίλα Πρίσλεϊ, εκείνη ήρθε στον κόσμο, και αν και τότε κανείς δεν το γνώριζε, έμελλε να είναι το μοναχοπαίδι και μαζί η μοναδική κληρονόμος του βασιλιά του ροκ εντ ρολ.
Ο γάμος των γονιών της διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια, ενώ στα εννέα της ο Ελβις έφυγε για πάντα. Εκείνη έμεινε πίσω με ένα πολύ βαρύ όνομα και μια περιουσία περίπου 100 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, την οποία κληρονόμησε οριστικά όταν έγινε 25 ετών.
Μετά τον θάνατό της, τον περασμένο μήνα, στα 54 της χρόνια από καρδιακή ανακοπή, η μητέρα της, Πρισίλα Πρίσλεϊ, αμφισβήτησε, σύμφωνα με το BBC, νομικά την εγκυρότητα της διαθήκης της. Στη δικαστική προσφυγή αναφέρεται μια τροποποίηση του 2016 στη διαθήκη της Λίζα Μαρί, με την οποία απομάκρυνε την Πρισίλα από διαχειρίστρια της περιουσίας. Οπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Πρισίλα, το έγγραφο σημείωνε λανθασμένα το όνομα της μητέρας και είχε μια υπογραφή που φαινόταν ασυνήθιστη.
Σε κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Αντζελες, οι δικηγόροι της 77χρονης δήλωσαν ότι έλαβε γνώση της «υποτιθέμενης τροποποίησης του 2016», μόνο μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί. Η τροποποίηση της διαθήκης, που είναι τώρα υπό αμφισβήτηση, απομακρύνει τη μητέρα της και τον πρώην μάνατζέρ της, Μπάρι Σίγκελ, από διαχειριστές και τους αντικαθιστά με δύο από τα παιδιά της, τον Ράιλι και τον Μπέντζαμιν Κέουγκ.
Ωστόσο, τα οικονομικά της Λίζα Μαρί κατά το διάστημα πριν τον θάνατό της ήταν σε αστάθεια: αν και κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να διασώσει με εξαιρετικό τρόπο την περιουσία του πατέρα της, δεν κατάφερε εξίσου ικανοποιητικά να διαχειριστεί και την τεράστια περιουσία που της άφησε, ως μοναδική κληρονόμος του. Σήμερα, η καθαρή αξία της περιουσίας της Λίζα Μαρί ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. δολάρια σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, κατά πολύ χαμηλότερη από την περιουσία των 100 εκατ. δολαρίων του πατέρα της που κληρονόμησε τη στιγμή του θανάτου του.
Τα εισοδήματά της προέρχονταν από τα τραγούδια και τα δικαιώματα που λάμβανε από δίσκους του πατέρα της, αλλά και από τη διαχείριση της Γκρέισλαντ –της πρώην έπαυλης του θρύλου του ροκ εντ ρολ, στο Τενεσί–, που σήμερα είναι «το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο μουσείο για τον Ελβις Πρίσλεϊ στον κόσμο». Αυτό σημαίνει ότι, ως έναν βαθμό, όποιος ελέγχει την περιουσία της Λίζα Μαρί θα έχει, τελικά, και τον έλεγχο της κληρονομιάς του Πρίσλεϊ.
Συνήθως, στις διαθήκες διασημοτήτων περιλαμβάνονται κτήματα με επαύλεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον δικηγόρο Τζόναθαν Φόρστερ, για τον οποίο προκύπτουν πολλές διαφωνίες, επειδή ορισμένοι άνθρωποι που ήταν κοντά στο διάσημο πρόσωπο, το οποίο πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, αισθάνονται ότι δικαιούνται μέρος από τον πλούτο και την κληρονομιά, παρότι δεν θα έπρεπε.
Είναι κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα του πετρελαίου Χάουαρντ Μάρσαλ και της συζύγου του, ηθοποιού και μοντέλου Αν Νικόλ Σμιθ, ο οποίος πέθανε 13 μήνες μετά τον γάμο τους. Εκείνη πάλεψε με αντίπαλο τον γιο του για ένα μερίδιο της περιουσίας, οδηγώντας το ζήτημα μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελικά, το πρώην κουνελάκι του Playboy δικαιώθηκε μετά θάνατον.
Η δικαστική διαμάχη, που μαινόταν για πάνω από δέκα χρόνια, στο τέλος ενήργησε υπέρ της εξάχρονης κόρης της Σμιθ, Ντανιελίν. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Σμιθ δεν δικαιούνταν ούτε ένα δολάριο από την περιουσία του συζύγου της, ωστόσο δεν ίσχυε το ίδιο για την Ντανιελίν, η οποία δικαιούται να λάβει τουλάχιστον 49 εκατ. δολάρια. Ο δικαστής κατέληξε στην απόφαση αυτή καθώς έκρινε ότι οι δικηγόροι του Μάρσαλ χρησιμοποίησαν ανέντιμα μέσα απέναντι στη Σμιθ.
Μια άλλη πρόκληση αναφορικά με τις διαθήκες των πλουσίων και διασήμων με τις μεγάλες περιουσίες είναι ότι ο αποθανών μπορεί να είχε πολλούς διαφορετικούς συμβούλους και κάποιες φορές πολλές εκδοχές μιας διαθήκης. Αλλοι δεν άφησαν καθόλου διαθήκη, όπως ο Πρινς και η Αρίθα Φράνκλιν, η «βασίλισσα της σόουλ», που έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2018, νικημένη από τον καρκίνο, σε ηλικία 76 ετών.
Εκτός από την τεράστια φωνή, την επιτυχημένη και μακρά πορεία της και τα μεγάλα τραγούδια που ερμήνευσε, άφησε πίσω της μια εξίσου μεγάλη περιουσία, που αγγίζει τα 80 εκατ. δολάρια, για την οποία η Φράνκλιν δεν είχε ορίσει κληρονόμο, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ήδη από το 2010. Οι τέσσερις γιοι της, λοιπόν, ως νόμιμοι δικαιούχοι της κληρονομιάς, θα πρέπει να διεκδικήσουν την περιουσία ακολουθώντας το γράμμα του νόμου και αντιμετωπίζοντας όλη τη γραφειοκρατία που ορίζει η λύση δια της νόμιμης οδού.
Ο Πρινς απεβίωσε στις 21 Απριλίου 2016, σε ηλικία 57 ετών, σοκάροντας τον κόσμο της μουσικής και το κοινό παγκοσμίως. Αιτία του αιφνίδιου θανάτου του «πρίγκιπα της ποπ» ήταν η υπερβολική δόση αναλγητικών φαρμάκων. Η τεράστια περιουσία που άφησε πίσω του φθάνει τα 300 εκατ. δολάρια.
Ο πρώην σύζυγος της Σερ και επιτυχημένος συνθέτης και παραγωγός Σόνι Μπόνο έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα που είχε κάνοντας σκι. Ο 62χρονος Σόνι πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1998 χωρίς να αφήσει διαθήκη για την περιουσία του, που ανερχόταν τότε στα 15 εκατ. δολάρια, με την Σερ να «παλεύει» στα δικαστήρια με έναν άνδρα που εμφανίστηκε από το πουθενά, υποστηρίζοντας ότι ήταν νόθος γιος του.
Η ζάπλουτη Αμερικανίδα Γκέιλ Πόσνερ άφησε στο θηλυκό της… τσιουάουα, την Κοντσίτα, σχεδόν ολόκληρη την περιουσία της και μόλις ένα εκατ. δολάρια στον μοναχογιό της. Η Πόσνερ κληροδότησε στο σκυλάκι μια σύνταξη ύψους τριών εκατ. δολαρίων. Σαν να μην έφθανε αυτό, άφησε άλλα 27 εκατ. δολάρια στο υπηρετικό προσωπικό της κατοικίας της στο Μαϊάμι Μπιτς, προκειμένου να φροντίζει το ζωάκι μέχρι τον θάνατό του. Οπως θα περίμενε κανείς, η ιστορία κατέληξε στα δικαστήρια μετά από προσφυγή του γιου της, ο οποίος υποστήριξε ότι η μητέρα του «χειραγωγήθηκε».
«Οπου υπάρχει δόλος, υπάρχει τρόπος», δήλωσε στο BBC ο Ανταμ Στρέιζαντ, κορυφαίος δικηγόρος του Χόλιγουντ, ο οποίος έχει βρεθεί στο δικαστήριο για μερικές από τις μεγαλύτερες διαμάχες για κληρονομιές και διαθήκες διασημοτήτων μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Μάικλ Τζάκσον και Χιου Χέφνερ. «Οταν κάποιος πολύ πλούσιος και διάσημος άνθρωπος εγκαταλείπει τα εγκόσμια», δηλώνει ο Στρέιζαντ, «τις περισσότερες φορές, άνθρωποι που στην πραγματικότητα δεν ήταν και πολύ κοντά του, προσπαθούν, ενώπιον της Δικαιοσύνης, να υποστηρίξουν μια σύνδεση με τον εκκλιπόντα, την οποία στην πραγματικότητα δεν είχαν ενόσω εκείνος ζούσε».
Πάντως, η δικαστική αμφισβήτηση μιας διαθήκης μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές δικηγόρων.