Γενοκτονία. Ολα περιστρέφονται γύρω από αυτήν τη λέξη, από αυτόν τον όρο που επινόησε ο πολωνοεβραίος νομικός και γλωσσολόγος Ραφαέλ Λέμκιν το 1943. Θα την εκφέρει ή όχι ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας που θα εκφωνήσει το Σάββατο 24 Απριλίου με αφορμή την 106η επέτειο της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς;
Κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες με εξαιρετικές διασυνδέσεις στον Λευκό Οίκο, όπως οι New York Times και Wall Street Journal, υποστηρίζουν πως θα το κάνει, με την νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιλέγει έτσι, δια στόματος, μάλιστα, του επικεφαλής της, να εναντιωθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο σε μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ η οποία είναι τόσο αντιδραστική όσο είναι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν ανακοινωθεί η ομιλία Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, γράφει ο Μάρκο Ανσάλντο της La Repubblica. Την αρχή την έκανε ο Ασότ Μελκονιάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, αποστέλλοντας στον Λευκό Οίκο σχετικό αίτημα, το οποίο οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου δεν είδαν με κακό μάτι.
«Η σιωπή είναι συνενοχή»
Ακολούθησε η ανοικτή επιστολή που συνυπέγραψαν περισσότερα από εκατό μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ζητώντας από τον Τζο Μπάιντεν να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή του. «Κύριε Πρόεδρε, όπως επισημάνατε στη δήλωσή σας την 24η Απριλίου της προηγούμενης χρονιάς “η σιωπή είναι συνενοχή”». Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, το 2019, όπως την έχουν αναγνωρίσει επίσημα περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.
Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στα ψεύδη της αποκαλούμενης “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία». Ο υπουργός Εξωτερικών της όμορης χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως «εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν επιδείνωση των διμερών σχέσεων, αυτό αποτελεί δική τους επιλογή» ενώ την προηγούμενη Τρίτη ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα «γεγονότα του 1915», όπως αποκαλείται η Γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία, είχε υποστηρίξει πως όλοι όσοι αποφαίνονται επί «αμφιλεγόμενων ιστορικών ζητημάτων, δεν καθίστανται έτσι δημοκράτες, αλλά πεισματάρηδες και τυραννικοί».
Ο Τραμπ δεν μένει πια εδώ
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το εάν θα εκφέρει τελικά ή όχι ο Τζο Μπάιντεν τη λέξη «γενοκτονία», θεωρείται δεδομένο πως οι ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας θα επιδεινωθούν περαιτέρω, εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή όπου η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι εδώ και καιρό στον αέρα.
«Μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τη σκηνή, ο οποίος ήταν πιο δεκτικός, ο επικεφαλής της Τουρκίας αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη Δύση. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να χαριστεί ούτε για τα πολιτικά δικαιώματα, ούτε για τη δημοκρατία ούτε για την προστασία των γυναικών η οποία απειλείται μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης», υπενθυμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Ντόμινο
Πέρα από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας που σχεδόν σίγουρα θα επιφέρει, εκτιμάται πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον ίδιο τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περίπτωση που συμβεί τελικά, κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκάσει και άλλους ηγέτες, και μαζί και τις χώρες τους, να πράξουν το ίδιο.
«Θα είναι πολύ άβολο για τη Βρετανία, εάν η ΗΠΑ κάνουν την αρχή και αρχίσουν να παρίστανται σε τελετές και εκδηλώσεις μνήμης και η βρετανική κυβέρνηση απέχει», σημείωσε στους λονδρέζικους Times ο γεννημένος στην Κύπρο αρμενικής καταγωγής βρετανός ιστορικός Αρά Σαραφιάν.