Ο Μάικ Ντόνιλον, πρώτος από αριστερά είναι το «alter ego» του Μπάιντεν. O Ρον Κλάιν, δίπλα του, είναι ο μόνος που τολμά να εκφράσει διαφωνίες στο Οβάλ Γραφείο και ο Στιβ Ρικέτι, δεξιά, είναι προεδρικός σύμβουλος και... αντίπαλος στο γκολφ | CreativeProtagon
Θέματα

Ο Μπάιντεν, τα χούγια του και οι έμπιστοί του

Ενας ακούραστος αλλά και ευέξαπτος πρόεδρος και το επιτελείο των στενών συνεργατών που στηρίζει την προσπάθειά του να αλλάξει για πάντα την Αμερική: πώς περιγράφουν τα τεκταινόμενα στον σημερινό Λευκό Οίκο οι ανταποκριτές δύο σημαντικών βρετανικών μέσων ενημέρωσης
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν μόλις είχε καθίσει στη θέση του οδηγού ενός ηλεκτρικού φορτηγού κάπου στο Μίσιγκαν, πριν από μερικές ημέρες, όταν τον πλησίασε ένας δημοσιογράφος. «Κύριε πρόεδρε, μπορώ να σας υποβάλω μια σύντομη ερώτηση σχετικά με το Ισραήλ, δεδομένου ότι είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα;», ρώτησε πολύ ευγενικά ο ρεπόρτερ. «Οχι δεν μπορείς», αποκρίθηκε κάθε άλλο παρά ευγενικά ο αμερικανός πρόεδρος. «Εκτός κι αν μπεις μπροστά από το αμάξι, καθώς θα γκαζώνω», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε ότι «πείραζε» τον δημοσιογράφο, απειλώντας να τον πατήσει με το αυτοκίνητό του. Επρόκειτο, ωστόσο, για μία ακόμη επιβεβαίωση των φημών που θέλουν τον αμερικανό ηγέτη να είναι πολύ περισσότερο οξύθυμος από όσο δείχνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, κατά τις οποίες παρουσιάζεται υπέρ το δέον καταδεκτικός και προσηνής.

Το ότι μπορεί να χάσει την ψυχραιμία του είναι γνωστό εδώ και καιρό, τουλάχιστον από τότε που άρχισε την προεκλογική  εκστρατεία του, κατά την οποία αποκάλεσε έναν ψηφοφόρο «παλιοψεύτη», ενώ και από τότε που πήρε στα χέρια του τα ηνία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει αποδείξει πολλές φορές ότι εξάπτεται σχετικά εύκολα τελικά.

Εχει εκφράσει σε στενούς συνεργάτες του την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως δεν μπορεί να συναντιέται κατ’ ιδίαν με άλλους πολιτικούς λόγω της πανδημίας, αλλά και για την αναποτελεσματικότητα της αποκαλούμενης «διπλωματίας του Zoom», αναφέρει στο ρεπορτάζ του από την Ουάσινγκτον ο Νικ Αλεν, της βρετανικής Telegraph.

Εχει επιπλήξει βοηθούς και συμβούλους του επειδή δεν είχαν απαντήσεις σε «αριστερόστροφες» ερωτήσεις, ενώ φαίνεται ότι δεν μπορεί να υποφέρει την ξύλινη γλώσσα της γραφειοκρατίας. Ενίοτε ο Τζο Μπάιντεν εκστομίζει και βρισιές, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να συγκρίνει την ιδιοσυγκρασία του με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του ανεκδιήγητου προκατόχου του.

Εργατικός μέχρι… εξαντλήσεως

Ομως οι πληροφορίες που διαρρέουν από τον Λευκό Οίκο τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν, δεν αφορούν μόνον τα νεύρα του, αλλά και την αξιοσημείωτη εργατικότητά του. Πλέον είναι γνωστό πως απαιτεί πλήθος πληροφοριών για όλα τα ζητήματα, με κάποιες ενημερωτικές συσκέψεις να διαρκούν έως και παραπάνω από δύο ώρες.

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται επίσης να το σκέφτεται πολύ πριν λάβει την όποια απόφαση. Του αρέσει να υποβάλλει πολλά ερωτήματα στους συνεργάτες του, αλλά του αρέσει εξίσου πολύ να μιλάει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά εκτός θέματος.

Οι βοηθοί του έχουν ρυθμίσει το ημερήσιο πρόγραμμά του με τρόπο ώστε μεταξύ των συσκέψεων και των συναντήσεών του να μεσολαβεί ένα διάλειμμα διάρκειας 15 λεπτών, όχι για να ξεκουραστεί ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά επειδή σχεδόν πάντα όλες οι συναντήσεις του και όλες οι συσκέψεις ολοκληρώνονται με καθυστέρηση.

Στο τέλος της ημέρας λαμβάνει ογκώδη ντοσιέ που εμπεριέχουν πληροφορίες όσον αφορά όλα τα θέματα της ατζέντας της επόμενης ημέρας. Ο Μπάιντεν τα μελετά αφότου αποσυρθεί στη σουίτα του στον δεύτερο όροφο του Λευκού Οίκου και τα επιστρέφει ο ίδιος στο Οβάλ Γραφείο γύρω στις 9-9.30 το πρωί της επομένης. Ολοι όσοι γνωρίζουν καλά τον Τζο Μπάιντεν υποστηρίζουν πως επιδιώκει να φέρει μια νέα νοοτροπία στον Λευκό Οίκο, «μια νοοτροπία που επιβραβεύει τη σκληρή δουλειά αντί για τις μαχητικές εμφανίσεις στα δελτία ειδήσεων συνδρομητικών καναλιών», εξηγεί ο βρετανός δημοσιογράφος.

«Ανέκαθεν ήταν απίστευτα εργατικός και αυτό κάνει και τώρα. Ετσι έφτασε ως εδώ. Πάντα ήθελε να είναι πολιτικός και  εργάστηκε για αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ο Τζο αποδίδει καλύτερα όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον του», ανέφερε κάποιος που τον γνωρίζει προσωπικά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι αόρατοι άνθρωποι

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε εσκεμμένα αφανείς, τρόπον τινά, αξιωματούχους για να συστήσει τον στενό κύκλο συνεργατών και συμβούλων του. Κάποιοι εργάστηκαν στο πλαίσιο της πρακτικής τους για τον Τζο Μπάιντεν τα χρόνια ή, μάλλον, τις δεκαετίες που καθόταν στα έδρανα της Γερουσίας. Εκτός Λευκού Οίκου περνάνε απαρατήρητοι, αλλά είναι αυτοί που τον στηρίζουν πλέον στην προσπάθειά του να αλλάξει την Αμερική.

Επικεφαλής της εν λόγω ομάδας είναι ο Ρον Κλάιν, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, και ο Στιβ Ρικέτι, σύμβουλος του προέδρου. Ο Ρον Κλάιν ξεκίνησε την καριέρα του στην πολιτική ως βοηθός του γερουσιαστή Μπάιντεν, ενώ σήμερα φέρει την ευθύνη για την επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με τα μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, κυρίως με τον Μπέρνι Σάντερς και την Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Παρότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται πολλά χρόνια, δεν είναι ακριβώς φίλοι. Αντιθέτως, ο Ρον Κλάιν είναι κάποιος που μπορεί ακόμα και να διαφωνήσει με τον αμερικανό πρόεδρο στην περίπτωση που κρίνει πως πρέπει.

Ο Στιβ Ρικέτι, ένας πρώην λομπίστας και προσωπάρχης του Τζο Μπάιντεν, όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πέρα από σύμβουλος του προέδρου, είναι και φίλος του και μαζί παίζουν συχνά γκολφ. «Ο κ. Μπάιντεν έχει τον κ. Κλάιν να του ψιθυρίζει στο αριστερό αυτί και τον κ. Ρικέτι στο δεξί αυτί», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της Telegraph.

«Ο σοφός του Λευκού Οίκου»

Ομως το «alter ego» του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως είναι ο Μάικ Ντόνιλον, υπεύθυνος στρατηγικής κατά την προεκλογική εκστρατεία του αμερικανού προέδρου και ανώτερος σύμβουλός του από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου έχουν ακούσει περισσότερες από μία φορές τον Μπάιντεν να δηλώνει «Συμφωνώ με τον Μάικ», ενώ κατά την καθημερινή πρωινή σύσκεψη του προέδρου με τους συμβούλους του, «οι τέσσερις λέξεις που προφέρει πιο συχνά ο ηγέτης των ΗΠΑ είναι “Μάικ, εσύ τι πιστεύεις;”», αναφέρει σε κείμενό του ο Ντέιβιντ Τσάρτερ, απεσταλμένος των λονδρέζικων Times στην Ουάσιγκτον.

Η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών άρχισε πριν από σαράντα χρόνια. Πηγές στον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι ο πρώην δημοσκόπος, ένας καθολικός που μεγάλωσε στους κόλπους μιας μεγάλης οικογένειας ιρλανδικής καταγωγής στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, όπως και το αφεντικό του, γνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν καλύτερα και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Μάικ Ντόνιλον είναι ο τελευταίος άνθρωπος που ελέγχει κάθε έγγραφο που εισέρχεται αλλά και εξέρχεται από το Οβάλ Γραφείο, ενώ φέρεται να συνδράμει το μεγάλο αφεντικό ούτως ώστε να καταστεί πιο αποφασιστικό. «Ο Μπάιντεν μοιάζει με τον Ομπάμα στο ότι και αυτός θέλει να ακούει πολλές απόψεις αλλά είναι πιο κατηγορηματικός στο τέλος της συνάντησης όσον αφορά την άποψή του, δεν είναι σφίγγα σαν τον Ομπάμα», ανέφερε κυβερνητική πηγή στον βρετανό δημοσιογράφο.

Μιλώντας στην Boston Globe ο Ρον Κλάιν, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, σημείωσε πως ο Ντόνιλον είναι «ο σοφός του Λευκού Οίκου. Θεωρώ ότι ο Μάικ κατανοεί γιατί ο Τζο Μπάιντεν διεκδίκησε την προεδρία και τι θέλει να κάνει και συμβάλλει στο να εξασφαλίζεται ότι η δουλειά μας εδώ εξυπηρετεί αυτήν την αποστολή», είπε.