Είτε για λόγους κακής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είτε λόγω της δυσκολίας ενήλικων συζητήσεων γύρω από το σεξ, ή ακόμα και για λόγους προκαταλήψεων, η παραπληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την επιθυμία είναι μια διεθνής πραγματικότητα.
Με αυτό το δεδομένο, οι New York Times απευθύνθηκαν σε μια ομάδα σεξοθεραπευτών και ερευνητών, ζητώντας από τον καθένα τους να αποκαλύψουν από έναν μύθο γύρω από το σεξ που θα επιθυμούσαν διακαώς να εξαφανιστεί. Ακολουθεί η λίστα με τους οκτώ πιο ευρέως διαδεδομένους εξ αυτών.
Μύθος 1: «Ολοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα»
Πρόκειται για έναν μύθο που στοιχειώνει κυρίως τους νέους, με αποτέλεσμα πολλοί έφηβοι να επιχειρούν να κάνουν σεξ ακόμα και αν δεν είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά έτοιμοι. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος μύθος φέρνει σε μειονεκτική θέση τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, και απλώς βιώνουν μια φυσική κάμψη της επιθυμίας τους, όπως επισημαίνουν οι New York Times.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στατιστικά, ένας στους τρεις δεν έχει σεξουαλική επαφή στη διάρκεια ενός οποιουδήποτε έτους. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί – με πιθανούς υπεύθυνους την αύξηση του sexting και της διαδικτυακής πορνογραφίας, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους.
Τέτοιου είδους γενικεύσεις γύρω από τη σεξουαλική δραστηριότητα δεν βοηθούν στην εξομάλυνση των περιόδων όπου κάποιος ή κάποια έχει ελάχιστη, ή μηδενική σεξουαλική ζωή. Αντιθέτως, μια παρότρυνση προς μια πιο «ολιστική» θεώρησή της μπορεί να βοηθήσει – περισσότερη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας, ειλικρινείς συζητήσεις για τα εκατέρωθεν συναισθήματα, κινήσεις οικειότητας του απέχοντος με το ταίρι του.
Μύθος 2: «Το σεξ σημαίνει απαραιτήτως διείσδυση»
Οι σεξοθεραπευτές, όπως αναφέρουν στους ΝΥΤ, συχνά αγανακτούν με το γεγονός ότι οι άνθρωποι παγιδεύονται σε σεξουαλικά στερεότυπα ή στην ιδέα ότι το σεξ πρέπει να γίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο – ένα σύντομο προκαταρκτικό παιχνίδι και ακολούθως συνουσία.
Αλλά ο ορισμός του σεξ δεν περνά μέσα από μια μονοσήμαντη συμπεριφορά. Αυτού του είδους η στενομυαλιά συμβάλλει στη διαιώνιση προκαταλήψεων και στο μακροχρόνιο χάσμα σεξουαλικής ικανοποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ετεροφυλόφιλες επαφές. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ενώ το 75% των ανδρών φθάνουν σε οργασμό μέσω της πράξης, μόλις στο 33% των γυναικών συμβαίνει το ίδιο.
Μια ακόμα πιο αποκαλυπτική έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις το 18% των ετεροφυλόφιλων γυναικών έρχεται σε οργασμό αποκλειστικά μέσω της διείσδυσης, ενώ το 37% φθάνει στην κορύφωση μέσω και της διέγερσης της κλειτορίδας κατά τη σεξουαλική πράξη. Σεξολόγοι επισημαίνουν ότι αντί να βιάζονται να οδηγηθούν προς τη συνουσία, τα ζευγάρια οφείλουν να εστιάζουν περισσότερο στον εξωτερικό ερεθισμό – τη σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει διείσδυση.
Μύθος 3: «Ο γυναικείος κόλπος δεν χρειάζεται έξτρα λίπανση»
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συχνά περιγράφουν τον πόνο που βιώνουν κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ ως επαφή με «γυαλόχαρτο», ή με «μαχαίρι». Αλλά παρότι η κολπική ξηρότητα επηρεάζει σε υψηλότερο ποσοστό τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να συμβεί και σε νεαρότερες ηλικίες – και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.
Σύμφωνα με τους NYT, υπολογίζεται ότι 17% των γυναικών μεταξύ 18 και 50 ετών αναφέρουν κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ τουλάχιστον οι μισές γυναίκες έχουν το ίδιο πρόβλημα μετά την εμμηνόπαυση – επίσης παρατηρείται και σε θηλάζουσες μητέρες. Εξάλλου, κάποια φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, μειώνουν αισθητά την κολπική λίπανση.
Μύθος 4: «Είναι φυσιολογικό να πονάς»
Πάνω από επτά στις δέκα γυνυαίκες βιώνουν επώδυνο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες: γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, διάφορες ασθένειες, ψυχολογικό τραύμα και πολλές άλλες. Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την πράξη, είναι σημάδι καλού σεξ – οπότε δεν τον καταγράφουν ως πρόβλημα και βέβαια δεν αναζητούν την αιτία.
Αλλά και οι άνδρες μπορεί να αισθανθούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως επισημαίνουν οι New York Times.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.
Μύθος 5: «Οι άνδρες έχουν πάντα περισσότερες σεξουαλικές ορέξεις από τις γυναίκες»
Η επιθυμία και η ανάγκη για σεξ σε καμία περίπτωση δεν προσδιορίζεται με βάση το φύλο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αυτός ο κλασικός μύθος οδηγεί πολλούς άνδρες σε ανασφάλεια λόγω έλλειψης σεξουαλικής επιθυμίας – αλλά και σε πίεση να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο σεξ. Ο εν λόγω μύθος συνδέεται και με έναν παράπλευρο, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες δεν αυνανίζονται – κάτι που εμποδίζει αρκετές να ανακαλύψουν τα όρια της σεξουαλικότητάς τους.
Παρότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες αυνανίζονται πιο συχνά από τις γυναίκες, είναι αναληθές ότι οι γυναίκες δεν θέλουν το σεξ ή ότι οι άνδρες το επιζητούν διαρκώς. Σύμφωνα με τους Times, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η επιθυμία των γυναικών τείνει να αυξομειώνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά και ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, έχουν πολύ παρόμοιες διακυμάνσεις επιθυμίας κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.
Μύθος 6: «Η επιθυμία προκύπτει αυτόματα»
Οι σεξοθεραπευτές και οι ερευνητές γενικά θεωρούν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας – η αυθόρμητη και η επιθυμία που προκύπτει ως αντίδραση σε ερεθίσματα, όπως το άγγιγμα (αντανακλαστική). Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία –που είναι αυτό που βιώνουν πολλοί εραστές στα πρώτα στάδια της σχέσης τους– είναι κατά κάποιο τρόπο καλύτερη.
Αλλά ψυχολόγοι και σεξοθεραπευτές επισημαίνουν στους New York Times ότι η αντανακλαστική επιθυμία κουβαλά και ενοχικά σύνδρομα – ειδικά στις τάξεις των γυναικών και όσων έχουν μακροχρόνιες σχέσεις. Οι ειδικοί επιχειρούν να την απενοχοποιήσουν παρομοιάζοντας την με μια βόλτα χωρίς όρεξη στο γυμναστήριο – όπου, όταν αρχίσουν να ρέουν οι ενδορφίνες, αισθάνεσαι πάντα καλύτερα.
Μύθος 7: «Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό»
Τα παντρεμένα ζευγάρια συχνά πιστεύουν ότι το σεξ που κανονίζεται βάσει προγραμματισμού, λόγω οικογενειακών, ή άλλων υποχρεώσεων, είναι ανάλατο, βαρετό και εν τέλει κακό. Οι σεξολόγοι αποκαλύπτουν στους Times ότι θεωρούν αυτή την άποψη επιβλαβή, καθώς οδηγεί τα ζευγάρια σε μια μορφή εκπλήρωσης μιας ανιαρής υποχρέωσης, που γίνεται αργά το βράδυ, όταν είναι εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια.
Το σεξ δεν πρέπει να παίρνει διαστάσεις βαρετής εκκρεμότητας. Ο προγραμματισμός του έχει πρακτικές διαστάσεις, καθώς στη διάρκεια μιας ημέρας γεμάτης από ραντεβού και επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι άνθρωποι συχνά προγραμματίζουν πράγματα που είναι πιο σημαντικά στη ζωή τους, γιατί τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Παράλληλα, το προγραμματισμένο σεξ δίνει και στους δύο τη δυνατότητα της συναισθηματικής προετοιμασίας, προσφέροντας χρονικό ορίζοντα στη διέγερση.
Μύθος 8: «Η ανασφάλεια του πέους»
Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνδρες αισθάνονται πίεση και άγχος όσον αφορά το μέγεθος, την εμφάνιση ή τη λειτουργία του πέους τους, επιβεβαιώνουν οι σεξολόγοι στους New York Times.
Πολλές έρευνες δείχνουν πως παρότι πολλοί άνδρες θεωρούν ότι το μέγεθός τους δεν είναι αρκετό, οι σύντροφοί τους το βρίσκουν ικανοποιητικό. Η σεξουαλική ικανοποίηση, εξάλλου, σχετίζεται με περισσότερα πράγματα από το μέγεθος του ανδρικού μορίου – περιλαμβάνει αγγίγματα, συντονισμό κινήσεων, συναισθηματική σύνδεση και καλή επικοινωνία.
Οσο για τη στυτική δυσλειτουργία, τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η διατήρηση σταθερής στύσης αν και κατά κανόνα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζει περίπου 8% των ανδρών ηλικίας 20 με 30 ετών, αλλά και το 11% στις ηλικίες 30-40. Παράλληλα, δύο στους δέκα άνδρες ηλικίας 18-59 ετών είναι αντιμέτωποι με την πρόωρη εκσπερμάτιση. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται κλινικά και ψυχολογικά – και δεν σημαίνουν κακή επίδοση στο κρεβάτι.