| Octobefest / CreativeProtagon
Θέματα

Oktoberfest: Μια ιστορία λουσμένη στην μπίρα

Από το 1850 ο δήμαρχος του Μονάχου κηρύσσει την έναρξη της γιορτής ανοίγοντας το πρώτο βαρέλι μπίρας και επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της. Και σήμερα, μετά τις περιπέτειες των Παγκοσμίων Πολέμων, το Oktoberfest συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Ανάμεσά τους και ο επιθεωρητής Κλουζό!
Κωνσταντίνος Καραλής

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στο Μόναχο για άλλη μία χρονιά η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Ευρώπης, το 189ο Oktoberfest, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Κύρια χαρακτηριστικά, όπως πάντα, η άφθονη μπίρα, λουκάνικα και κνέντελ, πολλές παραδοσιακές ενδυμασίες και η παραδοσιακή (αν και εκμοντερνισμένη) βαυαρική μουσική.

Πώς όμως ξεκίνησε και εξελίχθηκε αυτή η τόσο πετυχημένη γιορτή;

Αν στις παραμονές του A’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία είχε ξεπεράσει σε δύναμη τη Γαλλία και τη Ρωσία και είχε φτάσει τη Βρετανία, η ισχύς της ήταν αποτέλεσμα μιας εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης που άρχισε μόλις μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ιστορικός Πολ Κένεντι στο μεγάλο του έργο «Η άνοδος και η πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων» παραθέτει μια ανάμνηση του ογδοντάχρονου το 1914 λόρδου Γουέλμπι, πως «η Γερμανία που θυμόμαστε στη δεκαετία του 1850 ήταν ένας σωρός από ασήμαντα κράτη υπό την ηγεσία ασήμαντων πριγκιπίσκων».

Αυτή η έκφραση χαρακτηριστικής βρετανικής υπεροψίας την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που παρέβλεπε π.χ. τον ρόλο της Πρωσίας ακόμα και στη νίκη στο Βατερλό, ήταν ωστόσο ακριβής ως προς το πλήθος των διαφόρων κρατιδίων της πολυδιασπασμένης ακόμα Γερμανίας. Σε ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά τα κρατίδια, στη Βαυαρία, ήταν λοιπόν που γεννήθηκε το Oktoberfest.

Ηταν Οκτώβριος του 1810 όταν έγιναν οι γάμοι του νεαρού διαδόχου του θρόνου της Βαυαρίας, Λουδοβίκου με την πριγκίπισσα της Σαξονίας Τερέζα. Ο Λουδοβίκος, που μετά έγινε βασιλιάς της Βαυαρίας ως Λουδοβίκος Ι, υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας και ήταν ο πατέρας του Οθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας.

Για να σερβίρεις στο Oktoberfest, πρέπει να έχεις προϋπηρεσία στην άρση βαρών. REUTERS/Angelika Warmuth

Οι γιορτές κράτησαν πέντε μέρες (12 με 17 Οκτωβρίου) και τελείωσαν με ιπποδρομία σε έναν ανοικτό χώρο που ονομάστηκε προς τιμήν της νύφης Theresienwiese (το Λιβάδι της Τερέζας), όνομα που διατηρείται μέχρι σήμερα, ως Wiesn στη βαυαρική διάλεκτο.

Τον επόμενο χρόνο οι γιορτές επαναλήφθηκαν και αυτό αποτέλεσε την αρχή του Oktoberfest. Το 1813 η γιορτή ακυρώθηκε λόγω των ναπολεόντειων πολέμων, αλλά μετά το 1815 επαναλήφθηκαν και από το 1819 η πόλη του Μονάχου ανέλαβε τη διοργάνωσή τους.

Από το 1850 ο δήμαρχος του Μονάχου κηρύσσει την έναρξη της γιορτής ανοίγοντας το πρώτο βαρέλι μπίρας επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της, ως γιορτής της μπίρας. Και σήμερα, μετά τις περιπέτειες των παγκοσμίων πολέμων, το Oktoberfest συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ανάμεσα σε όσους έχουν επισκεφθεί το Oktoberfest δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τον επιθεωρητή Κλουζό, που βρέθηκε εκεί στο τρίτο φιλμ της σειράς του «Ροζ Πάνθηρα», «Pink Panther strikes again» (1976). Εδώ ο Κλουζό (Πίτερ Σέλερς) γίνεται στόχος πολλαπλών δολοφονικών επιθέσεων από πράκτορες πολλών χωρών που θέλουν να τον σκοτώσουν και σώζεται χάρις στην εξαιρετική τύχη του. Και όλα αυτά μέσα στη γιορτή με τη χαρακτηριστική μουσική της.

(Το απόσπασμα από την ταινία)