O Ταϊβανέζος, η Σιτσιλιάνα και ο Ινδονορβηγός: οι βασικοί ύποπτοι για συμμετοχή στο κτύπημα με τις συσκευές κατά της Χεζμπολάχ | REUTERS (Ann Wang, Facebook via REUTERS) και web
Θέματα

Οι συνωμότες της Μοσάντ και οι παγιδευμένες συσκευές της Χεζμπολάχ

Τι γνωρίζουμε για το κατασκοπικό γαϊτανάκι που κατέληξε στην ανορθόδοξη αιματοχυσία του Λιβάνου. Η Σιτσιλιάνα, ο Ινδονορβηγός, ο Ταϊβανέζος, ο μυστηριώδης Αυστριακός «Μίστερ Τομ» και οι ρόλοι τους στην επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ
Protagon Team

Η ίντριγκα με τα εκρηκτικά στις συσκευές τηλεπικοινωνίας της Χεζμπολάχ έχει μυστηριώδη πλοκή, ενώ οι βασικοί χαρακτήρες μπαινοβγαίνουν στη σκηνή και, στο τέλος, εξαφανίζονται. Η όλη υπόθεση καλύπτεται από ένα πυκνό σύννεφο ασαφειών, αρνήσεων και δεδομένων αμφίβολης πιστότητας. Από την άλλη πλευρά, όμως, φυσικό είναι να μην είναι τίποτα καθαρό και ξάστερο, καθώς μιλάμε για ιστορία κατασκοπείας-αντικατασκοπείας. Ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera παρουσίασε τα κεντρικά πρόσωπα (ή προσωπεία) του πρωτοφανούς εγχειρήματος. Τις παγιδευμένες συσκευές απέστειλαν στο προσωπικό της Χεζμπολάχ η Ιταλίδα Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρκιντιάκονο, ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρίνσον Τζοσέ, ο Ταϊβανέζος Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ και ο μάλλον Αυστριακός «μίστερ Τομ».

Η Ιταλίδα είναι η πρώτη που εμφανίστηκε στην ιστορία, καθώς είναι η υπεύθυνη της ουγγρικής εταιρείας BAC, η οποία συνήψε συμφωνία με την Gold Apollo της Ταϊβάν για την πώληση των συγκεκριμένων beepers. Διαδραμάτισε ρόλο μεσιτικό, φέρνοντας τους αγοραστές σε επαφή με την εταιρεία NORTA της Σόφιας, κάτι που θα διερευνηθεί. Η γυναίκα προς το παρόν δεν κατηγορείται για παράνομες πράξεις. Είναι Σιτσιλιάνα, από την Κατάνια, 49 χρόνων, διπλωματούχος χημικός με περαιτέρω σπουδές και εργασία εκτός Ιταλίας. Στο πλούσιο βιογραφικό της, έγραψε ο συμπατριώτης της δημοσιογράφος, περιλαμβάνονται διάφορες πληροφορίες: πολλές συνεργασίες, μαθήματα σε πανεπιστήμια κύρους, έρευνες για φυσικές καταστροφές και εμφυλίους πολέμους στη Γουινέα, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διεθνείς φορείς όπως η UNESCO, κ.ά. θαυμαστά.

Οι δεξιότητές της, συνέχισε ο Μιλανέζος, είναι άπειρες: οικολογία, επιστήμη, τέχνη, κ.λπ. Μετά το κάζο του Λιβάνου ορισμένοι φορείς υποσχέθηκαν να διενεργήσουν ελέγχους σχετικά με το είδος της σχέσης που είχε μαζί τους η Μπάρσονι-Αρκιντιάκονο. Ενα άτομο που διαμένει στο κτίριο της Βουδαπέστης όπου εδρεύει η BAC είπε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να είναι άλλης γυναίκας και όχι της γειτόνισσάς του. Κάποιος που θεωρείται πρώην φίλος της Αρκιντιάκονο δήλωσε ότι το αντικείμενο της εργασίας της ήταν πάντα ασαφές. Η μάνα της, ωστόσο, η κυρία Μπεατρίτσε, εξήγησε ότι η κόρη της, αφού έζησε στο Λονδίνο και στο Παρίσι, κατόπιν μετακόμισε στη Βουδαπέστη με σκοπό να φροντίσει την άρρωστη γιαγιά της. Και τώρα, εξαιτίας των απειλών που εδέχθη, αναγκάστηκε να κρυφτεί και να τεθεί υπό την προστασία των ουγγρικών αρχών – αυτό το τελευταίο, πάντως, έχει ήδη διαψευστεί επισήμως.

Εξαφανίστηκε στις ΗΠΑ

Ο δεύτερος της ιστορίας, ο Ινδονορβηγός Ρίνσον Τζοσέ, 39 ετών, από την Κεράλα, εμφανίζεται ως ο διευθυντής της NORTA, της εταιρείας που προμηθεύει συστήματα επικοινωνίας. Πάντως οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κανένα από τα μηχανάκια που αντιτάχτηκαν στον Λίβανο δεν παρήχθη στη Βουλγαρία. Ο Τζοσέ πήγε στο Οσλο το 2015, προερχόμενος από τη Βρετανία, και δούλεψε στον όμιλο πολυμέσων ΝΗSΤ. Την ώρα των εκρήξεων ταξίδευε προς τις ΗΠΑ. Τα ίχνη του έχουν χαθεί. Οι συνάδελφοί του στη Νορβηγία τον περιγράφουν ως γενναιόδωρο και ευδιάθετο τύπο, που μάλιστα προσφέρει και κοινωνική εργασία. Στη Σόφια, πάλι, ισχυρίζονται ότι δεν τον έχουν δει ποτέ.

Μπίζνες με αγνώστους

Το τρίτο πρόσωπο αυτής της ομιχλώδους ιστορίας, ο Ταϊβανέζος, είναι πρόεδρος της εταιρείας Gold Apollo. Αυτός είπε ότι η επιχείρησή του έχει παραχωρήσει τη χρήση του εμπορικού σήματός της σε κάποιον «μίστερ Τομ», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Δεν είναι γνωστό αν τέτοιου είδους «παραχωρήσεις» είναι νόμιμες και συνηθισμένες στην Ταϊβάν, στον υπόλοιπο κόσμο όμως απαιτούν συνυπογραφή συμβολαίων από τα εμπλεκόμενα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούνται νομίμως από φυσικά πρόσωπα. Ο Ταϊβανέζος είπε ότι με τον «μίστερ Τομ», ο οποίος «προφανώς εδρεύει στην Αυστρία», συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης και ότι συμφώνησε μαζί του. Ο εν λόγω Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ ανακρίθηκε επί ώρες από την αστυνομία.

Μοσάντ, η πολυπράγμων

Το μιλανέζικο ρεπορτάζ κατέληξε με την αναφορά ότι πίσω από αυτό το τρελό γαϊτανάκι κρύβεται η Μοσάντ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ (το οποίο είχε συμφέρον να προκαλέσει το αιματοκύλισμα των μελών της Χεζμπολάχ). Κατά τον συνήθως κατατοπισμένο σε τέτοια θέματα Ολίμπιο, η Μοσάντ δημιούργησε πολυάριθμες ψεύτικες εταιρείες στην Ευρώπη, οι οποίες πούλησαν το υλικό τηλεπικοινωνίας. Μπορεί και να χρησιμοποίησε εταιρείες πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί της, οι οποίες όμως δεν ήξεραν τίποτε για τον στόχο. Το όλο πρότζεκτ η Μοσάντ το ξεκίνησε το 2022. «Αυτές οι εταιρείες της Μοσάντ ήταν οι δούρειοι ίπποι που ξεγέλασαν τη Χεζμπολάχ. Οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες ήλεγξαν τις συσκευές που προμηθεύτηκαν, όμως δεν εντόπισαν τα εκρηκτικά, διότι ήταν καλά κρυμμένα  στις μπαταρίες.