Πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην Ουκρανία πριν από μισό αιώνα είναι σύμφωνα με μια νέα χρονολόγηση περίπου 1,4 εκατομμυρίων ετών, αντιπροσωπεύοντας την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη.
Στη περιοχή Korolevo στη Δυτική Ουκρανία εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1970 πελεκημένες πέτρες από ηφαιστειακά πετρώματα, με τους ειδικούς να θεωρούν δεδομένο ότι πρόκειται για εργαλεία που κατασκεύασαν κάποιοι πολύ μακρινοί πρόγονοί μας που κατοικούσαν εκεί.
Υπήρξε μεγάλη δυσκολία να χρονολογηθούν με έναν αξιόπιστο τρόπο τα συγκεκριμένα εργαλεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, μια ερευνητική ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο χρονολόγησης για να λύσει το μυστήριο.
Πρόκειται για χρονολόγηση με χρήση κοσμικών ακτίνων με τις οποίες αναλύθηκαν ιζήματα που υπήρχαν στις πέτρες και το αποτέλεσμα της ανάλυσης έδειξε ότι τα εργαλεία αυτά έχουν ηλικία 1,4 εκατ. έτη.
Εφόσον η μέτρηση αυτή αποδειχθεί ακριβής, αυτομάτως οι άνθρωποι που έφτιαξαν τα εργαλεία αναγνωρίζονται ως οι πρώτοι Ευρωπαίοι, αφού είναι τα αρχαιότερα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στην ήπειρό μας. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα ριχθεί φως στην άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην Ευρώπη και την κατεύθυνση του ταξιδιού τους.
Το ταξίδι
Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για τη μετανάστευση στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναφέρει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη από ανατολικές περιοχές της Ευρασίας και η χρονολόγηση των εργαλείων ισχυροποιεί αυτή την άποψη.
Τα πρώτα ανθρώπινα είδη πιστεύεται ότι έφτασαν στην Ευρασία πριν από δύο έως ένα εκατομμύριο χρόνια αλλά ο ακριβής χρόνος της εισόδου τους στην Ευρώπη ήταν πολύ δύσκολο να οριοθετηθεί μέχρι σήμερα.
Ενώ ο αποκαλούμενος σύγχρονος άνθρωπος (το είδος στο οποίο ανήκουμε εμείς) εγκατέλειψε την Αφρική πριν από περίπου 270.000 χρόνια, παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς εισήλθε στην Ευρώπη το πρώτο ανθρώπινο είδος.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη σπανιότητα των αρχαιολογικών χώρων εκείνης της εποχής, λένε οι ερευνητές. Μια τέτοια σπάνια τοποθεσία όπου έχουν διεξαχθεί μεγάλες ανασκαφές είναι το Korolevo.
«Αυτό είναι το παλαιότερο στοιχείο οποιουδήποτε τύπου ανθρώπου στην Ευρώπη που έχει χρονολογηθεί», δήλωσε ο Μαντς Φάουρσκου Κνούντσεν, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ααρχους στη Δανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ποιος από τους πρώιμους προγόνους του ανθρώπου κατασκεύασε αυτά τα εργαλεία αλλά οι ερευνητές υποδεικνύουν τον Homo Erectus, ο οποίος ήταν το πρώτο είδος που περπάτησε όρθιο και κατέκτησε τη χρήση της φωτιάς. Τα εργαλεία αυτά εικάζεται από τους ερευνητές ότι χρησιμοποιούνταν για κοπή κρέατος και δημιουργία φωτιάς.
«Ο πρώτος μας πρόγονος, ο Homo Εrectus, ήταν το πρώτο ανθρώπινο είδος που εγκατέλειψε την Αφρική πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια και κατευθύνθηκε προς τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ευρώπη. Με βάση ένα κλιματικό μοντέλο και δεδομένα από αναλύσεις γύρης, εντοπίσαμε τρεις πιθανές θερμές περιόδους μεταξύ των εποχών παγετώνων, όταν κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φτάσουν στο Korolevo ακολουθώντας πιθανότατα κάποιο μεταναστευτικό διάδρομο μέσω του ποταμού Δούναβη» δήλωσε ο Ρομάν Γκάρμπα, αρχαιολόγος της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.