H Ιζαμπέλ Ντερβό εργάζεται ως προσωπική επιμελητής φωτογραφιών, ένα νέο επάγγελμα που προς το παρόν ασκούν μόλις 600 άτομα σε όλο τον κόσμο. |
Θέματα

Οι προσωπικές μας στιγμές χρειάζονται τον επιμελητή τους

Ενα νέο επάγγελμα ξεπήδησε από από τις συνεχείς φωτογραφίσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Ονομάζονται προσωπικοί επιμελητές φωτογραφιών και κάνουν… βουτιά στον τεράστιο όγκο εικόνων που συσσωρεύονται στα αρχεία μας ώστε να ξεχωρίσουν ποιες από αυτές αξίζει να κρατήσουμε
Protagon Team

Η τεχνολογία της φωτογραφίας έκανε την εμφάνιση της πριν από δυο αιώνες και οι άνθρωποι καμίας γενιάς δεν είχαν στην κατοχή τους τόσο πολλές φωτογραφίες είτε που να απεικονίζουν τους ίδιους είτε τις οποίες έχουν οι ίδιοι καταγράψει γενικότερα.

Ο σημερινός άνθρωπος, από την ημέρα που γεννιέται, εκτίθεται καθημερινά σε φωτογραφίσεις, γεγονός που εκτός των άλλων του επιτρέπει σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές να έχει μια εξαιρετικά πλούσια απεικόνιση της ζωής του από την εκκίνηση της ύπαρξης του. Η προσθήκη καμερών στα κινητά τηλέφωνα προκάλεσε έκρηξη στην καταγραφή φωτογραφιών.

Ο μέσος άνθρωπος και ειδικά όποιος έχει οικογένεια καταγράφει καθημερινά πολλές φωτογραφίες για πολλούς λόγους. Όταν κάποια στιγμή προσπαθεί να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες που έχει τραβήξει διαπιστώνει ότι είναι ένας μάταιος κόπος αφού ο όγκος είναι τεράστιος. Εδώ ακριβώς εμφανίζεται η Ιζαμπέλ Ντερβό για προσφέρει χείρα βοηθείας. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η Ντερβό εργάζεται ως προσωπική επιμελητής φωτογραφιών, ένα νέο επάγγελμα που προς το παρόν ασκούν μόλις 600 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στα κινητά μας τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες τις περισσότερες από τις οποίες δεν έχουμε δει ποτέ και πιθανότατα δεν θα δούμε ποτέ αφού ο όγκος τους αυξάνεται καθημερινά
Τραβήξτε λίγες και καλές

Γεννημένη στην βόρεια Γαλλία η Ντερβό μετακόμισε πριν από 30 χρόνια στις ΗΠΑ και εργάστηκε ως γραφίστρια και εικονογράφος σε περιοδικά και παιδικά βιβλία. Πριν από λίγο καιρό, μετά από μια συζήτηση με μία φίλη της αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε ένα τομέα που δεν υπήρχε μέχρι τότε στον χάρτη.

Αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όσους ήθελαν να ξεχωρίσουν τις φωτογραφίες που τους ενδιέφεραν για να κρατήσουν στην συλλογή τους ή να τις εκτυπώσουν από αυτές που είχαν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες και δεν έχουν τον χρόνο ή την υπομονή να τις κοιτάξουν όλες για να κάνουν την επιλογή. Σύμφωνα με την Ντερβό η μέση οικογένεια καταγράφει περίπου πέντε χιλιάδες φωτογραφίες ετησίως. Έχει πελάτες που έχουν καταγράψει σε ένα έτος δέκα χιλιάδες φωτογραφίες και ορισμένους που έκαναν «κλικ» 50 χιλιάδες φορές!

Χρεώνοντας 125 ευρώ την ώρα η Ντερβό αναλαμβάνει να δει, να ξεχωρίσει και να επιλέξει ποιες από τις χιλιάδες φωτογραφίες των πελατών της πρέπει να παραμείνουν στην κατοχή τους και να τις αξιοποιήσουν όπως εκείνοι νομίζουν καλύτερα. «Με τέτοιο όγκο υλικού πρέπει να λαμβάνεις γρήγορες αποφάσεις» δηλώνει η Ντερβό. Και παρατηρεί ότι μεγάλο μέρος των φωτογραφιών που καταγράφει ο σύγχρονος άνθρωπος έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του φωτογραφίζοντας έγγραφα, αντικείμενα που προορίζονται για αγορές κλπ. «Αυτό κάνουν οι άνθρωποι σήμερα. Δεν χρησιμοποιούν πλέον την μνήμη τους αλλά τραβούν φωτογραφίες σε αντικείμενα κάθε είδους. Από αντικείμενα που χρειάζονται ή χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς λόγους είτε ακόμη και τα τρόφιμα που θα αγοράσουν» αναφέρει. Και, αφού συμβουλεύει τους πελάτες της να σταματήσουν να τραβούν συνεχώς φωτογραφίες, τους δείχνει πώς να τις τραβούν σωστά όταν πρόκειται να απαθανατίσουν μια  οικογενειακή στιγμή που θέλουν να έχουν στο άλμπουμ τους.