Η κινεζική μαφία ενδέχεται να «κίνησε» την νταλίκα με τα 39 πτώματα που εντοπίστηκαν στο Εσεξ | CreativeProtagon/Reuters/Shutterstock
Θέματα

Οι νταλίκες του θανάτου και η «Μικρή Αδελφή Πινγκ»

Θεωρήθηκε η πιο αδίστακτη εγκληματίας στη διακίνηση παράτυπων κινέζων μεταναστών στην Ευρώπη. Το όνομά της συνδέθηκε με την υπόθεση των 58 νεκρών Κινέζων στο Ντόβερ το 2000, ενώ σήμερα οι αρχές ψάχνουν τα παρακλάδια αυτών των συμμοριών για την τραγωδία των 39 στο Εσεξ
Χάρης Καρανίκας

Το πραγματικό της όνομα: Τζινγκ Πινγκ Τσεν. Τα παρατσούκλια της δύο: «Μικρή Αδελφή Πινγκ» (η σκέτη «Αδελφή Πινγκ» ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση Kινέζων στις ΗΠΑ όπου πέθανε το 2014 ενώ εξέτιε 35ετή ποινή κάθειρξης) και «Νονά των Snakeheads» Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές των ’00s συγκαταλεγόταν στους πλέον αδίστακτους διακινητές «ανθρώπινων φορτίων» στην Ευρώπη – και ας μην το πρόδιδε το ύψος της, που δεν ξεπερνά τo ενάμισι μέτρο.

Με καταγωγή από τη φτωχή επαρχία Φουτζιάν στην Ανατολική Κίνα, απέναντι ακριβώς από την Ταϊβάν, η Πινγκ εκτιμάται ότι βρέθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990. Στην WestKrasiud, την Τσάιναταουν του Ρότερνταμ, όπου φέρεται να εμφανίστηκε γύρω στο 1997, γνώρισε τον Πίτερ, αρχηγό τότε της συμμορίας της Τριάδας 14Κ, η οποία ήταν μία από τις πιο δραστήριες εγκληματικές οργανώσεις που είχαν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας εκείνη την περίοδο. Σύντομα, με τη βοήθεια του εραστή της Πίτερ, η «Μικρή Αδελφή Πινγκ» έλεγχε το κομμάτι της διακίνησης στο ολλανδικό λιμάνι, που εκείνα τα χρόνια αποτελούσε τη βασική πύλη εισόδου των κινέζων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι δε ήταν από την επαρχία Φουτζιάν, όπου η Πινγκ διατηρούσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου- στενές σχέσεις με μέλη της τοπικής διοίκησης. Η συμμορία της βαπτίστηκε από τη γενέτειρά της, Fujian Snakeheads, και θεωρήθηκε υπεύθυνη για την τραγωδία του Ντόβερ το 2000, όπου 58 κινέζοι παράτυποι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία εντός κοντέινερ φορτηγού, στο οποίο ο οδηγός έκλεισε τους αεραγωγούς για να μην ακούγονται οι φωνές τους.

Το όνομα της «Μικρής Αδελφής Πινγκ» δεν προέκυψε στο πρώτο στάδιο των ερευνών των αρχών για την υπόθεση. Οι τούρκοι συνάδελφοί της που είχαν συλληφθεί, ποτέ δεν την ονόμασαν ως επικεφαλής της ομάδας των Snakeheads ούτε ανέφεραν κάτι για εμπλοκή της – και ας είχε διαφύγει με τα έσοδα από τις επικερδείς δραστηριότητές τους. Μάλιστα, συνήγορος ενός από τους δύο Τούρκους ανέφερε στον Observer: «Θεωρούσαν εαυτούς σκληρούς άνδρες. Αλλά ήταν γεγονός ότι φοβόντουσαν του Κινέζους και ήταν πολύ τρομοκρατημένοι για να ανοίξουν τα στόματά τους».

Οχι άδικα. Με τη βοήθεια του Πίτερ και της ομάδας του η Πινγκ είχε εξασφαλίσει διαθέσιμους μύες για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της, όποτε αυτό ήταν απαραίτητο. Οι περιπτώσεις δεν ήταν λίγες: από σπασμένα δόντια με κάννη όπλου έως ξυλοδαρμό σε σημείο διάρρηξης εντέρου. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που έχει κυκλοφορήσει για το πώς η Πινγκ αντιμετώπισε έναν ανταγωνιστή της, όταν προσπάθησε να βάλει πόδι στην περιοχή της: τον κάλεσε στο εστιατόριο «Orient» στην Τσάιναταουν του Ρότερνταμ για να συζητήσουν τρόπους διαίρεσης της επικράτειας μεταξύ τους. Μόλις βρέθηκαν μέσα στο εστιατόριο, ο ανταγωνιστής μεταφέρθηκε σηκωτός στον πρώτο όροφο, ξυλοκοπήθηκε με σφυρί και έπειτα δέχθηκε πυροβολισμούς και στα δύο πόδια.

Τελικά, οι αρχές έμαθαν για την εμπλοκή της Πινγκ στην υπόθεση του Ντόβερ από την κοπέλα ενός από τους δύο Τούρκους που είχαν συλληφθεί. Το επόμενο βήμα ήταν οι ολλανδικές αρχές να αρχίσουν να παρακολουθούν το τηλέφωνό της. Ανάμεσα στους διαλόγους που οδήγησαν στη σύλληψή της ακούγονταν και κάποιοι φόβοι της: «Ονειρεύομαι ότι επιστρέφω στην Κίνα και ότι με συλλαμβάνει η αστυνομία. Πάντα έχω εφιάλτες» λέει σε ένα τηλεφώνημα προς συνεργάτη της.

Ανάμεσα σε αυτά που έγιναν γνωστά για τη δράση της Πινγκ και της συμμορίας της ήταν ότι ενεπλάκη στη διακίνηση τουλάχιστον 175.000 κινέζων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη με κύριο προορισμό τη Βρετανία, ότι τα προσωπικά κέρδη της ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια στερλίνες, ότι ξόδευε έως και 6.000 λίρες για ρούχα την εβδομάδα και ότι αγαπημένος της προορισμός διακοπών –και του Πίτερ- ήταν τα ελληνικά νησιά και η Ιταλία. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mirror για την εστίαση των ερευνών της πρόσφατης τραγωδίας του Εσεξ με τους 39 νεκρούς Κινέζους σε συμμορίες των Snakeheads, αναφέρεται ότι η Πινγκ και ο Πίτερ είχαν (έχουν;) σπίτι σε ελληνικό νησί.

Επειτα από μήνες παρακολούθησης του τηλεφώνου της, η Πινγκ καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στην Ολλανδία, με τον δικαστή να δηλώνει ότι ήταν η «επικεφαλής έγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ανθρώπινων ζωών» και τον εισαγγελέα να επισημαίνει ότι «ήταν η απληστία της που την οδήγησε να διακινεί όλο και περισσότερους ανθρώπους», χωρίς όμως να της καταλογίζουν ευθέως ευθύνη για το περιστατικό του Ντόβερ.

Τα ίχνη της Πινγκ, αφού εξέτισε την ποινή της, έχουν χαθεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της «παντοκρατορίας» της στο ολλανδικό λιμάνι είχε χρησιμοποιήσει κινέζους μεσάζοντες για να αποκτήσει ακίνητα στο Σόχο του Λονδίνου. Ο σύντροφός της Πίτερ, όσο καιρό η Πινγκ ήταν φυλακισμένη, κυκλοφορούσε ελεύθερος στο Ρότερνταμ με αποτέλεσμα ο «φόβος» για αντίποινα από τους Fujian Sneakheads ή την Τριάδα να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εν δυνάμει μάρτυρες που θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στη δράση των συμμοριών διακίνησης και στο περιστατικό του Ντόβερ.

Δεκαέξι χρόνια μετά την καταδίκη της Πινγκ οι αρχές στην Βρετανία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμορίες των Snakeheads να βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη υπόθεση του Εσεξ.