H επίσκεψη στους υπέροχους χώρους του ΚΠΙΣΝ θεωρείται must από τους New York Times | Facebook/Stavros Niarchos Foundation Cultural Center
Θέματα

Οι New York Times αποθεώνουν την Αθήνα – πώς να περάσετε 36 ώρες στην πόλη

Από την Ακρόπολη έως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ελληνική πρωτεύουσα σπάει όλα τα ρεκόρ επισκεψιμότητας, προσκαλώντας τουρίστες από όλον τον κόσμο να ανακαλύψουν τις αρχαίες και σύγχρονες ομορφιές της: αυτά γράφει και έτσι μας διαφημίζει η αμερικανική εφημερίδα
Protagon Team

Μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στα μισά του φθινοπώρου, υπάρχουν όμως ακόμη πολλοί τουρίστες που περπατούν και ανακαλύπτουν την Αθήνα. Τους βλέπεις και σχεδόν τους ζηλεύεις: αυτοί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την πόλη σου χωρίς τις συμβάσεις, τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αυτό το κύμα τουριστικής έκρηξης για την πρωτεύουσα ήρθε να καβαλήσει και ένα εντυπωσιακό σε εύρος και ανάλυση αφιέρωμα στην Αθήνα από τους φημισμένους New York Times.

Ο Τσάνεϊ Κουάκ, ταξιδιωτικός συντάκτης των New York Times, περνά 36 ώρες στην Αθήνα.

«Υπάρχουν πόλεις που μετρούν την ηλικία τους σε χρόνια. Και υπάρχει και η Αθήνα, που τη μετρά σε χιλιετίες!» γράφει γεμάτος ενθουσιασμό ο Κουάκ στο άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στις 11 Οκτωβρίου.

Ας περιπλανηθούμε λοιπόν στην Αθήνα των NY Times, για 36 ώρες, με οδηγό τις διαδρομές και τους σταθμούς που μας προτείνει η εφημερίδα!

Παρασκευή, 4 μ.μ.
Ενας νέος κόσμος

Η βόλτα αρχίζει από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο ο ασιατικής καταγωγής αρθρογράφος των ΝΥ Times επαινεί για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον εμπνευστή του, Ρέντσο Πιάνο. Ακολουθώντας μία νοερή γραμμή στη διαδρομή του, κατεβαίνει στη στάση του Μετρό Συγγρού-Φιξ και κατευθύνεται στο Κουκάκι.

Να μείνει στην οικογένεια / 6 μ.μ.

Στο Κουκάκι λοιπόν εστιάζει στις πολλές επιχειρήσεις που σου δίνουν την αίσθηση του οικείου και της οικογένειας, όπως είναι ο «Φούρνος του Τάκη», με το σουσαμένιο κουλούρι, τις διάφορες πίτες και κάτι που μάλλον του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, τα διάφορα μικρά γλυκάκια και βουτήματα που πωλούνται με το κιλό.

Μία γαστριμαργική Οδύσσεια / 9.30 μ.μ.

Για φαγητό ξεχώρισε στην ίδια περιοχή τη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» και φαίνεται ότι του έμειναν αξέχαστα τα τυριά και τα κρασιά που δοκίμασε, κι ένα αργομαγειρεμένο χταποδάκι.

Σάββατο, 8 π.μ
Η κυκλαδίτικη Αθήνα

Ο πολυμήχανος Τσάνεϊ ανακάλυψε και τα Αναφιώτικα, την πλακιώτικη περιοχή όπου «λουλούδια ξεχειλίζουν μέσα από γλάστρες, ομορφαίνοντας τα δαιδαλώδη σοκάκια, καθώς οι αδέσποτες γάτες απαιτούν, αλλά και ζητούν ευγενικά να της χαϊδέψεις». Αναφέρει ότι η συγκεκριμένη περιοχή μοιάζει με πραγματικό νησί, καθώς το χρώμα και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι ξαφνικά στην Ανάφη και όχι στην Αθήνα είναι πολύ έντονη.

Η πόλη από ψηλά / 9 π.μ.

«Ακόμη και ο τουρίστας που θέλει να πρωτοτυπήσει, είναι αδύνατον να χάσει την εμπειρία της Ακρόπολης. Αυτό το στολίδι του δυτικού πολιτισμού με πρωταγωνιστή τον Παρθενώνα που ακόμη περιμένει όλα τα κομμάτια που του λείπουν να ξανακουμπώσουν πάνω του σαν ένα είδος αρχαίου Tetris, δικαιολογημένα βρίσκεται σε αυτό το υψόμετρο, ώστε να το θαυμάζουν όλοι, ανά πάσα στιγμή» γράφει ο ενθουσιώδης επισκέπτης. Προτείνει αυτή η βόλτα να συνδυαστεί και με μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, ώστε ο καθένας να πάρει μία ολοκληρωμένη εικόνα του μεγαλείου.

Στην καρδιά της Αθήνας / 12 το μεσημέρι

Η Βαρβάκειος αγορά δεν θα μπορούσε να μην τον συγκινήσει με τους «πωλητές που προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο σε φωνές, διαφημίζοντας την πραμάτεια τους, από φρέσκα και πολύχρωμα λαχανικά μέχρι εκλεκτά κρέατα. Στα ανεπιτήδευτα μαγειρεία που υπάρχουν τριγύρω όπως η “Ηπειρος”, αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι γευστικά, μπορείς να δοκιμάσεις φρεσκοκομμένο πατσά και μαγειρίτσα – μία σπεσιαλιτέ που οι Ελληνες συνηθίζουν να τρώνε το Πάσχα». Κάνει επίσης, ειδική αναφορά στους ουζομεζέδες που δοκίμασε στα «Καραμανλίδικα», αλλά και στις αεροστεγώς κλεισμένες ελιές που πήρε μαζί του φεύγοντας, ως «σουβενίρ που μπορείς να βγάλεις νομίμως από τη χώρα».

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / 3 μ.μ.

Μπράβο του που έφτασε μέχρι την Πατησίων, έναν λιγότερο φωτογενή και τουριστικό δρόμο της Αθήνας, όπου όμως δεσπόζει το συγκεκριμένο Μουσείο με όλους αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς που έχει στη μοναδική συλλογή του.

Η καταπληκτική φωτογραφία της Ειρήνης Βουρλούμη που συνοδεύει το άρθρο των NY Times (Eirini Vourloumis for The New York Times)
Η έκπληξη της ταράτσας / 6 μ.μ.

«Σε κάθε σημείο της Αθήνας, ξεπηδούν καλοφτιαγμένες ταράτσες που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα υπόλοιπα γκρίζα κτίρια» γράφει ο Κουάκ και αναφέρεται συγκεκριμένα στο «A for Athens» και στο «Anglais», και τα δύο μαγαζιά στο Μοναστηράκι, όπου δοκίμασε και ενθουσιάστηκε με διάφορα κοκτέιλ. Ειδικά με όσα είχαν βάση τη μαστίχα Χίου. Τίποτα δεν του ξεφεύγει!

Μεζές και ντάκος / 8 μ.μ.

Στα Πετράλωνα ανακάλυψε το κρητικό μεζεδοπωλείο «Αστερ»: «Τραπέζια από φορμάικα και διαφορετικά μεταξύ τους πιάτα συνθέτουν αυτή την ασυνήθιστη αισθητική του χώρου». Οταν έφτασε το φαγητό, σταμάτησε να ασχολείται με τη διακόσμηση, αφού αφοσιώθηκε σε τηγανητά κεφτεδάκια με πλούσιο γιαούρτι από πάνω, μαριναρισμένο σολομό με τζίντζερ και φυσικά στον άρχοντα του τραπεζιού, τον ντάκο!

«Bohemian Rhapsody» / 10 μ.μ.

Στου Ψυρρή, στην «άλλοτε βιομηχανική περιοχή, τα διάφορα ατελιέ συνυπάρχουν αρμονικά με τα καφέ και τις ταβέρνες. Οσο η νύχτα πέφτει, αν θες να τη ζήσεις σε όλο της το μεγαλείο, δεν έχεις παρά να μπεις στην παράξενη στοά του μπαρ “Καντίνα Σοσιάλ”, εκεί που μπορείς να ακούσεις από πειραματική ηλεκτρονική μουσική μέχρι χαρούμενη λάτιν, εκεί όπου συχνάζουν από εναλλακτικά αγόρια και κορίτσια, μέχρι ανθρώπους των μίντια και ντραγκ κουίνς και έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι είσαι μέρος κάποιας ταινίας».

Κυριακή
Στα παλιατζίδικα / 8 π.μ.

«Μόνο την Κυριακή έχεις το προνόμιο να αγοράσεις καθετί παράδοξο και vintage, από σκακιέρες με διαφορετικά, αταίριαστα μεταξύ τους πιόνια, μέχρι μπλουζάκια που δεν θα ξέρεις ακριβώς πού θα τα φορέσεις. Στην πλατεία Αβησσυνίας ο χρόνος κυλά αλλιώς, αν και η πραγματική ατραξιόν είναι να παρατηρείς όλους τους διαφορετικούς τύπους Αθηναίων που ξαφνικά βρίσκονται μαζί» γράφει πολύ εύστοχα.

Η ώρα του νησιού / 12 το μεσημέρι

«Σε λιγότερο από μισή ώρα, το τρένο σε πάει στον Πειραιά, δηλαδή στο λιμάνι, από όπου παίρνεις το καράβι και βρίσκεσαι σε ένα πολύ κοντινό και πολύ όμορφο νησί, την Υδρα!»

Και κάπως έτσι, το τριήμερο του δαιμόνιου ρεπόρτερ-ταξιδιώτη φτάνει στο τέλος του. Δεν τα πήγε καθόλου άσχημα με τις εξερευνήσεις του. Για το τέλος, κρατά κάποιες χρήσιμες συμβουλές για διαμονή: το Κουκάκι είναι ο βασιλιάς του Airbnb, όπως πολύ σωστά παρατηρεί, και κάνει την επίσης εύστοχη πρόβλεψη ότι ο διάδοχός του στον θρόνο θα είναι τα Πετράλωνα. «Υπολογίστε να πληρώσετε περίπου 40-60 δολάρια την ημέρα για μία κρεβατοκάμαρα» πληροφορεί. Και να κάνετε χρυσές δουλειές, αν νοικιάζεται το σπίτι, ή μέρος του σπιτιού σας, στο Κουκάκι ή στα Πετράλωνα!