Θέματα

Οι μισθοφόροι της παραπληροφόρησης: στο φως η δράση τους σε όλο τον κόσμο

Πώς η παραπληροφόρηση εργαλειοποιήθηκε από έναν Ισραηλινό και το επιτελείο του, που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον θέλει και μπορεί να τις αγοράσει: από κυβερνήσεις ή κόμματα που θέλουν να επηρεάσουν κρυφά κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα, έως ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό. «Εχουμε χειραγωγήσει 33 εκλογικές αναμετρήσεις», περηφανεύεται ο Ταλ Χανάν
Protagon Team

Μια ομάδα Ισραηλινών διατείνεται ότι έχει χειραγωγήσει και έχει επηρεάσει περισσότερες από τριάντα εκλογικές αναμετρήσεις σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους για την παραπληροφόρηση του κοινού από τα social media αλλά και τα συμβατικά ΜΜΕ.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ταλ Χανάν, ένας 50χρονος, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος πλέον δουλεύει ιδιωτικά με το ψευδώνυμο «Χόρχε». Ο «Χόρχε» φαίνεται ότι επί δύο δεκαετίες έκανε όσα έκανε κάτω από το ραντάρ των διωκτικών αρχών σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Την αποκάλυψη έκανε μια διεθνής ομάδα δημοσιογράφων. Ο Χανάν και η ομάδα του, που χρησιμοποιούν το κωδικό όνομα «ομάδα Χόρχε», αποκαλύφθηκαν με έγγραφα και ηχητικό υλικό που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Guardian.

Ο ίδιος ο Χανάν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις δραστηριότητες της ομάδας του, αρκέστηκε όμως να πει «Δεν κάναμε κάτι κακό»…

Η έρευνα αποκαλύπτει απίστευτες λεπτομέρειες για το πώς η παραπληροφόρηση εργαλειοποιήθηκε από την Ομάδα Χόρχε, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όποιον θέλει και μπορεί να τις αγοράσει: από κυβερνήσεις που θέλουν να επηρεάσουν κρυφά κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα, έως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Χανάν είπε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον πλησίασαν χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, πολιτικές καμπάνιες και ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του έχει δουλέψει στην Αφρική, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ενα από τα βασικά εργαλεία της ομάδας είναι ένα πολύ εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Το Aims ελέγχει έναν τεράστιο «στρατό» από ψεύτικα προφίλ στα social media, το Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Μερικά από αυτά τα ψεύτικα προφίλ έχουν λογαριασμούς στην Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτφόλιο με bitcoin και λογαριασμούς στο Airbnb.

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα είναι ρεπόρτερ από περισσότερα από τριάντα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Monde, το Spiegel, η El País, ο Guardian, ο Observer, η Haaretz, το Radio France,  το TheMarker, το Paper Trail Media και η Washington Post.Η έρευνα ξεκίνησε στο πλαίσιο της διερεύνησης της βιομηχανίας της παραπληροφόρησης και συντονίζεται από τη μη κερδοσκοπική γαλλική οργάνωση Forbidden Stories, η οποία συνεχίζει τη δουλειά που ξεκίνησαν δολοφονημένοι ή φυλακισμένοι δημοσιογράφοι.

Τρεις από αυτούς πλησίασαν την Ομάδα Χόρχε ως υποψήφιοι πελάτες και βιντεοσκόπησαν κρυφά τις συνομιλίες που είχαν με τον Χανάν.

Κανείς δεν είναι ασφαλής

Εκείνος ήταν λαλίστατος και περιέγραψε, σε πάνω από έξι ώρες υλικού, πώς ο ίδιος και η ομάδα του μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους των πελατών τους, με διάφορες τεχνικές, όπως μπαίνοντας στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Gmail και το Telegram. Επίσης υπερηφανεύτηκαν ότι «φύτεψαν» ψεύτικες ειδήσεις σε μεγάλα ΜΜΕ, τις οποίες ακολούθως διακίνησαν στα social media μέσω του Aims.

Η ομάδα είπε επίσης ότι κάποτε έστειλε μέσω της Amazon ένα ερωτικό βοήθημα στο σπίτι ενός πολιτικού, προκειμένου να πιστέψει η σύζυγός του ότι εκείνος είχε παράνομη σχέση.

Τα όσα περιέγραψαν τα μέλη της Ομάδας Χόρχε δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις μεγάλες πλατφόρμες, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να εμποδίσουν τέτοιου είδους πρακτικές. Προφανώς όχι με μεγάλη επιτυχία.

Αλλά και τα δημοκρατικά κράτη σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να προβληματιστούν πολύ, με δεδομένο το εύρος της χειραγώγησης των εκλογών που περιεγράφηκε στις συνομιλίες.

Πάνω από όλους όμως, οι αποκαλύψεις της Ομάδας Χόρχε, έχουν δημιουργήσει τρομερή αμηχανία στο Ισραήλ, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών για την εξαγωγή κυβερνο-όπλων που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Χανάν, όπως αποκαλύφθηκε, διεξήγαγε αρκετές από τις δραστηριότητές του μέσω μιας ιστοσελίδας που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας της χώρας. Το οποίο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα…

Γιατί εκτέθηκαν;

Αποτελεί βέβαια κάποιου είδους έκπληξη το γεγονός ότι ο Χανάν και η ομάδα του εκτέθηκαν στους δημοσιογράφους, δεδομένης της εμπειρίας τους σε ζητήματα υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Τρεις δημοσιογράφοι – από το Radio France, τη Haaretz και το TheMarker – πλησίασαν την Ομάδα Χόρχε προσποιούμενοι ότι ήταν σύμβουλοι που εργάζονταν για λογαριασμό μιας πολιτικά ασταθούς αφρικανικής χώρας που ήθελε βοήθεια για να καθυστερήσει τις τοπικές εκλογές.

Οι συνομιλίες έγιναν με βιντεοκλήσεις και προσωπικές συναντήσεις στα γραφεία της Ομάδας Χόρχε, 30 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χανάν περιέγραψε τους συνεργάτες του ως «πρώην στελέχη κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις προεκλογικές εκστρατείες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο». Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν παρακολούθησαν τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Χανάν ισχυρίστηκε: «Είμαστε εμπλεκόμενοι σε μια εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική. Εχουμε δουλέψει στα Εμιράτα αλλά και στο Μεξικό, την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σενεγάλη ή τον Παναμά. Ολοκληρώσαμε 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική της χώρας.

Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν όλα αυτά είναι αλήθεια, ή απλώς μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τους υποψήφιους πελάτες του. Οσο για το κόστος των υπηρεσιών του, είπε ότι χρεώνει από 6 έως 15 εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει εκλογές, τα οποία δέχεται σε κρυπτονόμισμα ή μετρητά…

Σε άλλα e-mails που έχει στη διάθεσή του ο Guardian, όμως, φαίνεται να ζητά πολύ λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα, το 2015 ζήτησε 160.000 δολάρια από την Cambridge Analytica προκειμένου να εμπλακεί σε μια προεκλογική εκστρατεία οκτώ εβδομάδων σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το 2017 η Cambridge Analytica δεν τον προσέλαβε, για μια δουλειά στην Κένυα, διότι «600.000 δολάρια τον μήνα (που ζητούσε ο Χανάν) ήταν περισσότερα από όσα ήθελε να πληρώσει ο πελάτης της».

Αλλα έγγραφα δείχνουν ότι η Ομάδα Χόρχε δούλεψε μυστικά και σε συνεργασία με την Cambridge Analytica το 2015 για τις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας.

Για το Aims ο Χανάν είπε στους δημοσιογράφους-πελάτες ότι μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε γλώσσα και επί του παρόντος πωλείται ως υπηρεσία, αλλά ο ίδιος είναι έτοιμος να το πουλήσει και τελείως αν «η τιμή είναι η σωστή». Σήμερα το Aims ελέγχει περίπου 30.000 ψεύτικα προφίλ διαφόρων εθνικοτήτων.

Ο ίδιος έδειξε στους δημοσιογράφους πώς τα ψεύτικα προφίλ μπορούν να δημιουργηθούν σε δευτερόλεπτα, επιλέγοντας την εθνικότητά τους και το φύλο τους και αφήνοντας το πρόγραμμα να βρει τις κατάλληλες φωτογραφίες. Δεν αποκάλυψε, παρ’ όλα αυτά, από πού προέρχονται οι φωτογραφίες. Ο Guardian ανακάλυψε ότι πολλές είναι φωτογραφίες υπαρκτών ανθρώπων που προέρχονται από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οταν ο Guardian παρακολούθησε τη δραστηριότητα των ψεύτικων προφίλ που συνδέονται με το Aims στο διαδίκτυο, τα βρήκαν σε ψεύτικες καμπάνιες που αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαμάχες, σε περίπου 20 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, η Σενεγάλη, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Meta, ιδιοκτήτης του Facebook, κατέβασε τα προφίλ που συνδέονται με το Aims μετά τις αποκαλύψεις.

Εκτός από το Aims, ο Χανάν μίλησε στους δημοσιογράφους και για το άλλο του εργαλείο, το οποίο δημιουργεί αυτομάτως ιστοσελίδες τις οποίες τα ψεύτικα προφίλ χρησιμοποιούν για να διασπείρουν ψεύτικες πληροφορίες στο διαδίκτυο. «Πρώτα δημιουργείς αληθοφάνεια και μετά χειραγωγείς», είπε.

Με την ίδια ευκολία έδειξε πώς μπορεί να «σπάσει» κρυπτογραφημένους υποτίθεται λογαριασμούς στο Telegram και το Gmail. Και όχι μόνο να διαβάζει το γράφουν οι άνθρωποι, αλλά να στέλνει και ψεύτικα μηνύματα.

Η Google, στην οποία ανήκει το Gmail, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Το Telegram είπε ότι «τα προβλήματα ασφαλείας δεν είναι μόνο δικά του». Σε αυτό έχει δίκιο…