Το να μπορεί να ταξιδεύει κάποιος ανά τον κόσμο δίχως να υποχρεούται να εγκαταλείψει τη δουλειά του και έχοντας μαζί του μόνο ένα έξυπνο κινητό και έναν φορητό υπολογιστή αποτελεί πλέον δυνατότητα και επιλογή ολοένα περισσότερων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων αλλά και μισθωτών. Με την άφιξη του καλοκαιριού, ωστόσο, καθίσταται επιδίωξη ακόμη και όσων συνήθως δεν έχουν πρόβλημα να εργάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή στο γραφείο, να βρεθούν σε έναν τόπο εξωτικό ή έστω μακρινό, συνεχίζοντας όμως να δουλεύουν κανονικά.
Η πανδημία του κορονοϊού ανήκει στο παρελθόν και το αποκαλούμενο smart working δεν αποτελεί τον κανόνα. Αυτό σημαίνει πως όποιος επιθυμεί να εργάζεται εξ αποστάσεως, πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τον εργοδότη του. Ωστόσο ο αποκαλούμενος «ψηφιακός νομαδισμός» αποτελεί αναμφίβολα μια νέα εργασιακή πραγματικότητα στην οποία προσαρμόζονται όχι μόνο οι εταιρείες, αλλά και πολλές κυβερνήσεις, προσπαθώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τα εκατομμύρια των –συνήθως καλά αμειβομένων– εργαζομένων που χαρακτηρίζονται πλέον «ψηφιακοί νομάδες».
«Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως workation (από τις λέξεις work-δουλειά και vacation-διακοπές). Πρόκειται για ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει εργασία και διακοπές, επιτρέποντας σε κάποιον να είναι τουρίστας, αλλά να απαντά σε email και κλήσεις εργασίας ακόμη και κάτω από τον ήλιο. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων αυτού του μοντέλου συγκαταλέγεται η δυνατότητα συνδυασμού των επαγγελματικών υποχρεώσεων με την ανακάλυψη νέων τόπων και τη διάθεση περισσότερου χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους.
»Πέρα από το ότι συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους, το workation αυξάνει την παραγωγικότητα, ενώ βοηθά επίσης στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου. Η δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε πέρα από το παραδοσιακό γραφείο καθίσταται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, προσελκύοντας νέα ταλέντα και μειώνοντας τον τζίρο» εξήγησε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Repubblica o Πάολο Τανφόλιο, ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο.
Ποιοι είναι, όμως, οι καλύτεροι προορισμοί για τους λάτρεις του workation; Η Holidu, μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία ενοικίασης κατοικιών για διακοπές, δημιούργησε τον αποκαλούμενο workation index, ο οποίος προκύπτει από τον συνδυασμό μιας σειράς παραγόντων, όπως το κόστος ενοικίασης κατοικίας, η σύνδεση Wi-Fi, η ύπαρξη κοινόχρηστων χώρων εργασίας, το μέσο κόστος διατροφής, τα ναύλα, καθώς και τα τουριστικά αξιοθέατα κάθε προορισμού.
Με βάση, λοιπόν, τον workation index της Holidu, στις τρεις πρώτες θέσεις κατατάσσονται η Μπανγκόκ, το Νέο Δελχί και η Λισαβόνα. Αν και στην Ταϊλάνδη, όπως και στην Ινδία, οι ταχύτητες του διαδικτύου δεν είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, το μέσο κόστος ζωής χαρακτηρίζεται ως προσιτό, ενώ αμφότερες οι χώρες είναι κατάμεστες με τουριστικά αξιοθέατα. Οσον αφορά την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στους φανατικούς του workation, μεταξύ των οποίων εκτιμώνται ιδιαίτερα η εύκολη πρόσβαση σε παραλίες και οι βολικές μετακινήσεις.
Εναν παρόμοιο δείκτη δημιούργησε και η Preply, μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης ξένων γλωσσών που συνδέει δεκάδες χιλιάδες καθηγητές με μαθητές σε 180 χώρες του κοσμου. Προέβη στη σύγκριση 75 πόλεων σε κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, λαμβάνοντας υπόψη δέκα παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας από τους ντόπιους, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η ασφάλεια, οι χώροι πρασίνου και η ατμοσφαιρική ρύπανση: στο βάθρο βρίσκουμε το Μπρισμπέιν, πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ, μίας εκ των πολιτειών της Αυστραλίας, καθώς επίσης τη Λισαβόνα, αλλά και τη Λευκωσία.