O στρατηγός Μίλι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο σε ό,τι αφορά την ουκρανική αντεπίθεση | REUTERS/Michael A. McCoy
Θέματα

Οι ΗΠΑ «ψάχνουν» ποιος κάνει κουμάντο στον ρωσικό στρατό

Μετά την ανταρσία της Ομάδας Βάγκνερ, ο κορυφαίος αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλι δηλώνει ότι η δομή της διοίκησης του ρωσικού στρατού είναι «στην καλύτερη περίπτωση μπερδεμένη» - Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, βλέπει αργή και μεθοδική πρόοδο των Ουκρανών
Protagon Team

Η δομή της διοίκησης του ρωσικού στρατού είναι «στην καλύτερη περίπτωση μπερδεμένη» μετά την αποτυχημένη εξέγερση που συγκλόνισε τη Ρωσία τον περασμένο μήνα υπό την ηγεσία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, του αρχηγού της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ. Αυτό δήλωσε την Τρίτη, σύμφωνα με το Politico, ο κορυφαίος στρατηγός στην αμυντική δομή των ΗΠΑ, Μάρκ Μίλι. 

Χιλιάδες στρατιώτες του Πριγκόζιν ενεπλάκησαν σε σημαντικό βαθμό στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Τώρα, τα στρατεύματα αυτά των μισθοφόρων παραδίδουν τα όπλα τους στον ρωσικό στρατό, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος των επιχειρήσεών τους στην Ουκρανία. Η αποτυχημένη ανταρσία που ολοκληρώθηκε με την εξορία του Πριγκόζιν έχει προκαλέσει αναστάτωση στη δομή της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, σημείωσε ο Μίλι –αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ– σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

«Ο μηχανισμός διοίκησης και ελέγχου στο επίπεδο των στρατηγών σίγουρα προκαλεί σύγχυση, στην καλύτερη περίπτωση, και είναι πιθανό να εμπεριέχει προκλήσεις» σχολίασε ο Μίλι. Οι συνέπειες της εξέγερσης, εκτός από τα προβλήματα επιμελητείας, τις σημαντικές απώλειες αξιωματικών και την κακή εκπαίδευση, είχαν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του ηθικού μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, τόνισε ο κορυφαίος αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν στη διάθεσή τους αρκετούς μήνες για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης σύνθετων ναρκοπεδίων, της εγκατάστασης συρματοπλέγματος και της εκσκαφής τάφρων, σημείωσε ο Μίλι. Αλλά η Ουκρανία προσπαθεί «αργά και μεθοδικά» να διαπεράσει την πρώτη γραμμή.

Το Κίεβο έχει δυσκολευτεί μέχρι στιγμής, σχολιάζει το Politico, να ανακτήσει σημαντικά εδάφη κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής του, ωστόσο σύμφωνα με τον Μίλι οι ουκρανικές δυνάμεις «διατηρούν τη μαχητική τους ισχύ» και δεν έχουν στείλει ακόμη εκεί τους καλύτερους στρατιώτες τους.

Η προσπάθεια των Ουκρανών «θα διαρκέσει πολύ, θα είναι δύσκολη και αιματηρή» κατά τον Μίλι, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «είναι μακριά από την αποτυχία». Η κύρια πρόκληση για τα ουκρανικά στρατεύματα είναι τα ναρκοπέδια, εξήγησε, τα οποία αναγκάζουν τους στρατιώτες να κινούνται αργά.

Οι χώρες που στηρίζουν το Κίεβο επικεντρώνονται σε αυτή τη φάση στην παροχή εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις για τον καθαρισμό των ναρκών και την προστασία τους από αυτές, καθώς και συστημάτων αεράμυνας για την κάλυψή τους έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Τα σχόλια του Μίλι απηχούν εκείνα ενός άλλου ανώτερου αξιωματούχου του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα. Ο Κόλιν Καλ. ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε τη θέση του ως υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι η Ουκρανία δεν έχει μεταφέρει ακόμη στο προσκήνιο το «μεγαλύτερο μέρος της μαχητικής της δύναμης».

Η στρατηγική από την πλευρά του Κιέβου, εξηγεί ο Καλ, είναι να διερευνά μεθοδικά για πιθανά αδύναμα σημεία στις ρωσικές γραμμές στα ανατολικά και στα νότια της χώρας. «Πιστεύω ότι η πραγματική δοκιμασία θα έρθει όταν εντοπίσουν ή δημιουργήσουν αδύναμα σημεία και τα παραβιάσουν» είπε.

Επομένως, αν οι Ουκρανοί βρουν τα σημεία που μπορούν να χτυπήσουν, από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν κατά τους Αμερικανούς από το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να τα εκμεταλλευθούν με τη μαχητική ισχύ που διατηρούν σε εφεδρεία, αλλά και το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να αντιδράσουν οι Ρώσοι.