Ο Αλέσιο Σινιορίνι και ο Λούκα Φοσκίνι της Evidation Health | CreativeProtagon/Evidation Health
Θέματα

Οι ιδιοφυείς Ιταλοί και η start up που σώζει ζωές

Μπορεί μία εφαρμογή να καταστήσει τον κόσμο μας πιο υγιή; Σύμφωνα με τους λαμπρούς προγραμματιστές Φοσκίνι και Σινιορίνι, που ζουν και εργάζονται στην Καλιφόρνια, ναι. Αρκεί ο ο κόσμος της τεχνολογίας να συναντηθεί κάπου στη μέση με την ιατροφαρμακευτική βιομηχανία. Και άρχισαν να το αποδεικνύουν
Protagon Team

Ας φανταστούμε μία εφαρμογή που ανταμείβει τους χρήστες για να γυμνάζονται και μπορεί να εντοπίζει τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή τις αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μία εφαρμογή που επιτρέπει στους ερευνητές να διεξάγουν μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες και προσφέρει στις φαρμακευτικές εταιρείες πολύτιμα στοιχεία για την παρασκευή αποτελεσματικότερων φαρμάκων.

Μια εφαρμογή που αξιοποιεί την ισχύ των μαζικών δεδομένων και της μηχανικής μάθησης, όχι για τη βελτιστοποίηση των διαφημίσεων στο Facebook, αλλά για τη δημιουργία ενός δικτύου στο πλαίσιο του οποίου επιστήμονες, γιατροί και απλοί πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες, ούτως ώστε να καταστεί ο κόσμος μας πιο υγιής.

Η Evidation Health, μία νεοφυής επιχείρηση (start up) που ιδρύθηκε πριν από εννέα χρόνια στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα και φαίνεται ότι για τις προθέσεις και τις δυνατότητές της έχουν πειστεί κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα, πανίσχυρες πολυεθνικές και επιφανείς φιλάνθρωποι των ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συνεργάζεται ήδη με την Johnson & Johnson, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και το Ιδρυμα Bill & Melinda Gates.

Σήμερα η Evidation αποτελεί το μεγαλύτερο ψηφιακό δίκτυο υγείας των ΗΠΑ, με περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν την πρότυπη εφαρμογή της, ονόματι Achievement, για να μετρούν και να κοινοποιούν μέσω ειδικών φορητών συσκευών τις ζωτικές λειτουργίες τους, όταν αθλούνται, για παράδειγμα, ή όταν κοιμούνται.

Ολοι όσοι συμμετέχουν ανταμείβονται για την προσφορά τους με πόντους, τους οποίους μπορούν είτε να τους εξαργυρώνουν είτε να τους μετατρέπουν σε δωρεές που αποστέλλονται σε ιδρύματα της αρεσκείας τους. Εχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανώνυμα σε κλινικές μελέτες και να απαντούν σε διάφορα ερωτηματολόγια, λαμβάνοντας επιπλέον ανταλλάγματα.

Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η Evidation μεταμορφώθηκε σε «“μονόκερο” – πρόκειται για εκείνο το σπάνιο είδος ιδιωτικής εταιρείας που αξίζει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια», εξηγεί ο Τάιλερ Χέιντεν της Santa Barbara Independent σε εκτενές κείμενό του που αφιέρωσε στους δύο ιδρυτές της startup, οι οποίοι δεν είναι Αμερικανοί αλλά Ιταλοί.

Ο Λούκα Φοσκίνι και ο Αλέσιο Σινιορίνι γεννήθηκαν αμφότεροι το 1982, στην Μπολόνια και στη Γένοβα αντίστοιχα. Αρχισαν να ασχολούνται με τον προγραμματισμό προτού συμπληρώσουν δέκα χρόνια ζωής (και ο προγραμματισμός γίνει της μόδας), ενώ μεταξύ τους γνωρίστηκαν στην τελευταία τάξη του Λυκείου, όταν επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Ιταλία σε μία μαθηματική Ολυμπιάδα.

Ο Αλέσιο Σινιορίνι ξεκίνησε από την ηλικία των οκτώ να μαθαίνει προγραμματισμό (Alessio Signorini/Twitter)

Προετοιμάστηκαν σκληρά επί έναν μήνα μαζί για τον διαγωνισμό στον οποίο κάθε ομάδα καλείται να επιλύσει τρία άλυτα προβλήματα, συντάσσοντας μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τρία προγράμματα που προσεγγίζουν περισσότερο τις λύσεις.

Κάπως έτσι, οι δύο έφηβοι προγραμματιστές άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο ως ένα σύνολο από «προβλήματα» και «λύσεις». Περιφέρονταν στις πόλεις όπου φιλοξενήθηκαν οι μαθηματικές Ολυμπιάδες στις οποίες συμμετείχαν, στην Κίνα και στη Φινλανδία, και συζητούσαν για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα φανάρια στους δρόμους «ή οτιδήποτε άλλο θεωρούσαμε πως μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερο», σημείωσε ο Σινιορίνι, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο της Santa Barbara Independent. Εκείνη την περίοδο κανένας τους δεν φανταζόταν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους θα ήταν το υπερτροφικό και δυσλειτουργικό και άνισο αμερικανικό σύστημα υγείας.

Και κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και στη συνέχεια, όταν μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να εργαστούν, οι δύο Ιταλοί παρέμειναν δεμένοι. Ο Σινιορίνι εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Αïοβα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και συνεργάστηκε με τον Κίμπαλ Μασκ, αδελφό του Ελον Μασκ, για τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης. Ο Φοσκίνι εργάστηκε στην Google και στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Ερευνας (CERN) πριν καταλήξει ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Κάποια στιγμή αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν τις πολλές γνώσεις τους προς όφελος της ιατρικής έρευνας της προληπτικής ιατρικής, ίδρυσαν το 2012 την Evidation. Και μετά λάνσαραν και την Achievement, την εφαρμογή τους, μέσω της οποίας αρχικά επιδίωκαν μόνο να ενθαρρύνουν τους χρήστες να γυμνάζονται. Ομως σύντομα συμπεριέλαβαν και το πολύ σημαντικό κομμάτι της προληπτικής ιατρικής.

«Ο χειρότερος φόβος μου είναι ότι μία ημέρα δεν αισθάνομαι καλά και ο γιατρός μου λέει ότι έχω ένα καρκίνο μεγάλο όσο ένα μπαλάκι του τένις στην κοιλιακή χώρα που χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να αναπτυχθεί», εξομολογήθηκε ο Σινιορίνι. «Θα μπορούσαμε να το έχουμε εντοπίσει όταν είχε το μέγεθος μπίλιας; Το αυτοκίνητό μου διαθέτει έναν αισθητήρα που με ενημερώνει, όποτε το πίσω αριστερό λάστιχο είναι ξεφούσκωτο. Δεν μπορούμε να έχουμε κάτι αντίστοιχο και για το σώμα μας;», διερωτήθηκε, εξηγώντας πως ο απώτερος στόχος της Evidation είναι ακριβώς αυτός: η δημιουργία ενός «διαχρονικού πλαισίου υγείας», το οποίο θα προσφέρει μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, σε σχέση με όλα όσα αποκαλύπτονται μέσω σποραδικών επισκέψεων στον γιατρό ή ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται ανά μήνες ή και χρόνια.

4,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή Achievement για να μετρούν και να κοινοποιούν μέσω ειδικών φορητών συσκευών τις ζωτικές λειτουργίες τους

Επί του παρόντος, η εταιρεία των δύο ιταλών προγραμματιστών συνεργάζεται με την Johnson & Johnson και την Apple για να διαπιστωθεί εάν τα έξυπνα ρολόγια της εταιρίας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς, μπορούν να ανιχνεύουν με ακρίβεια την κολπική μαρμαρυγή, κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων στις ΗΠΑ.

Επιθυμούν επίσης να αξιοποιήσουν την εφαρμογή τους και το σύστημα επιβράβευσης που έχουν αναπτύξει, ούτως ώστε να υπενθυμίζουν και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

«Η τακτική επίλυση νοητικών ασκήσεων στην εφαρμογή μπορεί να αποκαλύψει την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ ή της γεροντικής άνοιας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσε να προλαμβάνεται πριν επιφέρει χάος. Οι ημικρανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται καλύτερα. Οι δυνατότητες μοιάζουν να είναι ατελείωτες. Αθλητές χρησιμοποιούν επίσης την εφαρμογή για να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο γήπεδο ενώ ιδιώτες επιστήμονες αρέσκονται να συνεισφέρουν σε ένα ολοένα αυξανόμενο σύνολο γνώσεων», συνοψίζει ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Οντας ουσιαστικά μία τεχνολογική εταιρεία, η Evidation Health δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της αμερικανικής ιατρικής κοινότητας. «Πρόκειται όντως για μία σύγκρουση δύο κόσμων», εξήγησε ο Λούκα Φοσκίνι. «Στην ιατρική ισχύει το “Ου βλάψεις”. Αλλά στην τεχνολογία έχουμε το “Κινήσου γρήγορα και ριζοσπαστικά”. Αυτά τα δύο αξιώματα δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα».

Ειδικά σήμερα που γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος (στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο) της τάχιστης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των τεχνολογικών κολοσσών που αντιμετωπίζονται, πλέον, με ολοένα αυξανόμενη καχυποψία και από τις ρυθμιστικές αρχές και από τους χρήστες.

Σύμφωνα με τους δύο ιταλούς προγραμματιστές που βάλθηκαν να καταστήσουν τον κόσμο πιο υγιή, οι δύο αυτοί κόσμοι πρέπει να συναντηθούν κάπου στη μέση. «Η τεχνολογία πρέπει να καταστεί πιο υπεύθυνη ούτως ώστε να προσελκύσει την ιατροφαρμακευτική βιομηχανία, η οποία με τη σειρά της πρέπει να ακούσει επιτέλους την τεχνολογία και να υιοθετήσει τις τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν και να σώσουν ζωές», επισήμαναν.

Πατέρας και γιος

«Ο πατέρας του τον καμαρώνει από εκεί ψηλά» – φράση κοινότοπη μεν, αφού λέγεται για κάθε ορφανεμένο  νέο που προκόβει στη ζωή του, ωστόσο μερικές φορές παίρνει ξεχωριστό νόημα.

Η περίπτωση του Αλέσιο Σινιορίνι είναι μία από αυτές, καθώς είναι γιος του λίμπερο της Τζένοα Τζανλούκα Σινιορίνι, του άτυχου ποδοσφαιριστή ο οποίος διέπρεψε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 στα ιταλικά γήπεδα αλλά πέθανε από νευροεκφυλιστική νόσο στα 42 χρόνια του…