Πραγματικά η φαντασία, η τόλμη και η εφευρετικότητα των ερευνητών στον τομέα της τεχνολογίας ξεπερνάει ακόμη και την πιο προωθημένη πρόβλεψη των μελλοντολόγων. Τι άλλο να πεις όταν ακούς ότι ομάδα ερευνητών κατάφερε να μετατρέψει ατέλειες του δέρματος (φακίδες, ρυτίδες κ.α) σε πλήκτρα αφής για κινητά τηλέφωνα;
Οπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του το περιοδικό New Scientist Γερμανοί και Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν πολύ λεπτά ηλεκτρονικά «τατουάζ» που προσαρμόζονται πάνω στις ατέλειες του δέρματος ενός ανθρώπου και όχι μόνο τις καλύπτουν, αλλά λειτουργούν ως πλήκτρα ευαίσθητα στην αφή, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου.
Με απλά λόγια, πατάς τη φακίδα πάνω στο δέρμα του χεριού σου και απαντάς την κλήση στο κινητό σου! Μπορείς επίσης να σέρνεις το δάχτυλό σου πάνω από τη ρυτίδα ή την ουλή σου και δυναμώνεις την ένταση του ήχου της μουσικής στη συσκευή σου! Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αγώγιμη μελάνη για να εκτυπώσουν μικροσκοπικά σύρματα και ηλεκτρόδια πάνω σε ένα ειδικό χαρτί για τατουάζ. Δημιούργησαν έτσι ηλεκτρονικά τατουάζ, με την ονομασία SkinMarks, που είναι πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα. Τα ηλεκτρονικά τατουάζ προσκολλώνται στο δέρμα με τη βοήθεια του νερού και διατηρούνται για μερικές ημέρες προτού ξεκολλήσουν.
Εντολές και σχήματα
Τα SkinMarks επιτρέπουν μια ποικιλία εντολών. Για παράδειγμα, αν λυγίσει κανείς το δάκτυλο πάνω στο οποίο υπάρχει ένα τέτοιο τατουάζ, η κίνηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως εντολή για να παίξει η συσκευή ή αντίθετα για να σταματήσει. Αν το τατουάζ σκεπάζει την πάνω πλευρά του χεριού και ο χρήστης κάνει γροθιά, τότε κάθε άρθρωσή του αποτελεί ένα ξεχωριστό πλήκτρο ελέγχου.
Τα τατουάζ μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα (π.χ. ξεχωριστά εικονίδια για κάθε εφαρμογή του κινητού) και ακόμη να εμφανίζουν ηλεκτροφωταύγεια, δηλαδή όταν διαπερνώνται από ηλεκτρικό ρεύμα, να ανάβουν (π.χ. για να ειδοποιήσουν τον χρήστη ότι έχει μήνυμα στο κινητό του). Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, στο Σααρμπρίκεν της Γερμανίας καθώς και της Google και πρόκειται να παρουσιάσουν επίσημα το επίτευγμά τους σε διεθνές συνέδριο για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών στο Ντένβερ, των ΗΠΑ, τον Μάιο.