Την αλυσίδα των σοβαρών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που αναμένουν την Τζόρτζια Μελόνι μόλις αναλάβει πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίασε σε ρεπορτάζ του το Politico. Δύο συντάκτες του, η Χάνα Ρόμπερτς και ο Τζάκοπο Μπαριγκάτσι, συγκέντρωσαν τόσο τα εκκρεμή ζητήματα όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ωστόσο προβλέπουν ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα είναι βραχύβια.
Οικονομία. Η Μελόνι θα κυβερνήσει μια Ιταλία με επιβραδυνόμενη οικονομία, παρατηρούν. Οι αναπτυξιακές προβλέψεις του 2023 μειώθηκαν στο 0,6% εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση του υψηλού δημοσίου χρέους (145,4% του ΑΕΠ). Η πληθωριστική κρίση και τα αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την κυκλοφορία χρήματος, άρα και την κατανάλωση, προστίθενται στο δεδομένο πρόβλημα.
Οι υποσχέσεις της Μελόνι για παρέκκλιση από την πεπατημένη του Μάριο Ντράγκι και για μείωση των φόρων συνεπάγονται αύξηση των ελλειμμάτων, άρα αναμένεται επίθεση των χρηματαγορών. Μόλις αναλάβει, στην αρχή του Νοεμβρίου, πρέπει να υποβάλει προς έγκριση στις Βρυξέλλες προσχέδιο Προϋπολογισμού. Δεν έχει περιθώρια αποκλίσεων. Αν η Μελόνι αποδεχθεί αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, θα αντιμετωπίσει διπλό πρόβλημα – τόσο κυβερνητικό (με τους συμμάχους της) όσο και πολιτικό (με το κόμμα της και τους ψηφοφόρους του).
Τα προαπαιτούμενα της Κομισιόν για την απορρόφηση μετρητών από το Σχέδιο Ανάκαμψης πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Η έλλειψη τεχνογνωσίας σε αυτά τα ζητήματα ενδέχεται να της στοιχίσει, με δεδομένη την προειδοποίηση του συμμάχου της Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι το πράγμα δεν σηκώνει επαναδιαπραγμάτευση με το κέντρο της ΕΕ. Η ίδια ευελπιστεί ότι «η ΕΕ δεν θα φανεί τόσο παράλογη», όπως δήλωσε επί λέξει.
Κυβέρνηση. Η Μελόνι σχεδιάζει να συγκροτήσει υπουργικό συμβούλιο ανοιχτό στην κοινωνία, ωστόσο οι σύμμαχοί της θέλουν πόστα και θα αντιδράσουν, προβλέπει το Politico. Ο Ματέο Σαλβίνι απαιτεί το γνώριμό του υπουργείο των Εσωτερικών ώστε να επιβάλει την αντιμεταναστευτική ατζέντα του, ενώ ο Μπερλουσκόνι φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της φιλοευρωπαϊκής γραμμής της Ιταλίας. Η Μελόνι πρέπει να μην συμπεριλάβει φιλορώσους στο κυβερνητικό σχήμα. Αν όμως ο Σαλβίνι μείνει εκτός νυμφώνος, σίγουρα θα την αντιπολιτευθεί.
Η Μελόνι δεσμεύτηκε να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μάλιστα είπε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξή της. Ομως ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις πλήττουν την Ιταλία περισσότερο απ’ ό,τι την ίδια τη Ρωσία – και τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι συμμερίζονται την άποψή του. Εφ’ όσον τα αντιρωσικά πακέτα της Κομισιόν, τωρινά και μελλοντικά, κριθούν από τους Ιταλούς επαχθή, ο Σαλβίνι μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη Μελόνι, ιδίως επειδή αποσκοπεί στην ανάκτηση της λαϊκής βάσης του κόμματός του.
Σχέσεις με Βρυξέλλες. Την επιτυχία της Μελόνι και των «Αδελφών της Ιταλίας» την πανηγύρισαν οι ελεγχόμενοι από την Κομισιόν για αντιδημοκρατικότητα κυβερνήτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, σε αντίθεση με το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπενθυμίζει το Politico. Η προεκλογική καμπάνια της Μελόνι είχε σύνθημά της και το μάλλον επιθετικό για την ΕΕ «Το πάρτι τελείωσε!», το οποίο ερμηνεύεται σαν υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας απέναντι στις ενωσιακές νόρμες κάθε είδους.
Το Politico μνημόνευσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε στενές σχέσεις με τον Ντράγκι και ότι οι δυο τους συνυπέγραψαν στρατηγική συμμαχία πέρυσι. Οι αναλυτές προδικάζουν ότι παρά τις διαφορετικές αξίες που ευαγγελίζονται ο Μακρόν και η Μελόνι, τελικά θα συνεργαστούν εξ ανάγκης λόγω του κοινού ενδιαφέροντός τους να μεταρρυθμιστεί το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.