Ο Τζιάνι Ινφαντίνο έγινε ο… σταρ της κηδείας του Πελέ, βγάζοντας σέλφι δίπλα στο ανοικτό φέρετρο του βραζιλιάνου θρύλου της μπάλας.
Ο πρόεδρος της FIFA δήλωσε «απογοητευμένος» όταν του είπαν μετά ότι άκουσε τα εξ αμάξης στα social media για την ασέβειά του προς τον νεκρό, είπε μάλιστα ότι «ήταν τιμή μου να μου ζητήσουν να βγούμε σέλφι παλιοί συμπαίκτες του Πελέ και συγγενείς του. Και βέβαια, δεν μπορούσα να αρνηθώ».
Η Telegraph δεν άφησε ασχολίαστη την απάντηση του ιταλο-ελβετού προέδρου της FIFA, γράφοντας ότι είναι συμπεριφορά στην οποία λίγο-πολύ μας έχει «συνηθίσει» ο Ινφαντίνο: «Εκανα κάτι κακό επειδή κάποιος μου το ζήτησε. Τι να έκανα, να τους πω ότι δεν ήταν σωστό και να αρνηθώ ευγενικά;», έγραψε ειρωνικά ο βρετανός δημοσιογράφος, που τόνισε ότι ο Ινφαντίνο έπρεπε να ξέρει πότε πρέπει να βγάλει σέλφι και πότε όχι.
Με την ευκαιρία της ανάρμοστης σέλφι, η εφημερίδα θυμίζει και άλλα αντίστοιχα περιστατικά. Χαρωπές σέλφι σε στιγμές πένθους έχουν βγάλει και πολιτικοί. Συνέβη στο προσκύνημα και την κηδεία της Ελισάβετ Β’, τον Σεπτέμβριο, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Αρμενίας και τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού.
Το ίδιο έγινε και στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, το 2013, όταν η δανή τότε πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ ζήτησε σέλφι με τον χαμογελαστό Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι δεν της αρνήθηκαν. Δίπλα τους καθόταν σιωπηλή, αποστρέφοντας το βλέμμα της, η Μισέλ Ομπάμα, εμφανώς δυσαρεστημένη με την απρέπεια του συζύγου της.
Χειρότερος όλων, σύμφωνα με την Telegraph, ο Κλαούντιο Φερνάντεζ, υπάλληλος σε γραφείο τελετών του Μπουένος Αϊρες. Το 2020 εργαζόταν στην κηδεία του Μαραντόνα και τόλμησε να βγάλει σέλφι μπροστά στο ανοικτό φέρετρο του ανθρώπου που στην Αργεντινή λάτρευαν «σαν θεό».
Οταν η φωτογραφία εμφανίστηκε στα social media, ο Φερνάντεζ έγινε στόχος ύβρεων και απειλών για τη ζωή του. Μάλιστα, φήμες τον ήθελαν δολοφονημένο από τους άγριους χούλιγκαν της Μπόκα Τζούνιορς. Οι φήμες αποδείχθηκαν ψέμα.
Υπάρχει, όμως, μία ακόμα φωτογραφία που έχει μείνει στην ιστορία των σέλφι: Το 2016, ο Μπεν Ινες από το Αμπερντίν επέβαινε σε πτήση της EgyptAir από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια, όταν ένας άλλος επιβάτης επιτέθηκε στο πλήρωμα και απείλησε να ανατινάξει το αεροπλάνο με εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος. Ο Ινες ζήτησε από τον αεροπειρατή να ποζάρει μαζί του και ο Σεϊφ Ελντίν Μουσταφά δέχθηκε, παρά την έκπληξή του.
Αργότερα, ο Ινες είπε στους εξίσου έκπληκτους δημοσιογράφους: «Σκέφτηκα ότι, αν η βόμβα ήταν αληθινή, δεν είχα να χάσω κάτι». Τελικά, η ζώνη ήταν ψεύτικη και το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Κύπρο.
Κάκιστο γούστο επέδειξε όμως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (καμία έκπληξη) όταν δημοσίευσε σέλφι από το χλιδάτο ιδιωτικό του τζετ το 2019, ενώ είχε μόλις καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (με αναστολή) για φοροδιαφυγή. Ομως αυτό δεν ήταν το χειρότερο. Το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι εκείνη την ημέρα διεξάγονταν έρευνες για να βρεθεί το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο ποδοσφαιριστής Εμιλιάνο Σάλας, που αργότερα βρέθηκε στον βυθό της Μάγχης.
Ο Γκάρι Λίνεκερ αντέδρασε σχολιάζοντας τη φωτογραφία του Ρονάλντο στο Twitter με τη φράση: «Δεν είναι η σωστή ημέρα για αυτό το tweet. Πραγματικά δεν είναι».
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις ανάρμοστες σέλφι, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη φωτογραφία του χαμογελαστού πρωταθλητή του μποξ Τζέιμι ΜακΝτόνελ, στο Αουσβιτς, με λεζάντα όπου έγραφε για το πόσο υπέροχη ήταν η εκδρομή με τη φίλη του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτωσης 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων…
Υπάρχει επίσης αναφορά στη σέλφι που τράβηξε μέλος της αποστολής της Εθνικής της Γκάνα στο Μουντιάλ του Κατάρ, με κορεάτη ποδοσφαιριστή τη στιγμή που κλαίει για τον αποκλεισμό της ομάδας του από την αφρικανική ομάδα.
Τι να πει, τέλος, κανείς για τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπράντεν Γουάλακι, της εταιρείας HyperSocial, ο οποίος ανέβασε μια σέλφι με τον ίδιο να κλαίει επειδή μόλις είχε… απολύσει πολλούς υπαλλήλους του; «Αυτό είναι το πιο ευάλωτο πράγμα που θα μοιραστώ ποτέ μαζί σας», έγραψε από κάτω. Μερικά «εγώ» δεν τα χωρά καμία σέλφι…