H NASA εκτόξευσε τον περασμένο Νοέμβριο ένα σκάφος που τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να φτάσει στον Δίμορφο, έναν μικρό δορυφόρο αστεροειδούς που ανακαλύφθηκε το 2003. Το σκάφος θα πέσει πάνω στον Δίμορφο με στόχο να διαπιστωθεί αν η σύγκρουση αυτή θα μεταβάλει, και με ποιο τρόπο, την τροχιά του. Στόχος είναι να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν η χρήση διαστημικών σκαφών-καμικάζι μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης απειλητικών για τη Γη αστεροειδών.
Ο Γου Γουανχούα, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας (CNSA) έκανε γνωστό ότι ο ασιατικός γίγαντας θέλει να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα προστασίας του πλανήτη μας.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα The Verge, η CNSA θα επιλέξει έναν δυνητικά απειλητικό αστεροειδή, που η τροχιά του είναι θεωρητικά πιθανό να τον οδηγήσει στη Γη κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, και θα στείλει σε αυτόν ένα σκάφος-καμικάζι. Η εκτόξευση του σκάφους-καμικάζι υπολογίζεται ότι θα γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.
Παράλληλα η κινεζική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για τη «λοξοδρόμηση» προς τη Γη διαστημικών βράχων. Τέτοιο σύστημα χρησιμοποιεί η NASA, η οποία έχει δημιουργήσει ένα αυτόνομο τμήμα παρακολούθησης των κάθε είδους διαστημικών βράχων που κινούνται σε τροχιές που κάποια στιγμή τούς φέρνουν κοντά στη Γη. Η CNSA θέλει επίσης να κατασκευάσει μια διαστημική εγκατάσταση η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει αστεροειδείς ή άλλα ουράνια σώματα που θα πλησιάσουν απειλητικά τον πλανήτη μας.
Πρόσφατα επιστήμονες της CNSA πραγματοποίησαν προσομοιώσεις οι οποίες έδειξαν ότι όσον αφορά μεγάλους σε μέγεθος αστεροειδείς, που η πτώση ενός μικρού σκάφους δεν θα μπορέσει να μεταβάλει την πορεία τους, τη λύση μπορούν να δώσουν οι μεγάλοι πύραυλοι που έχει κατασκευάσει η Κίνα για το διαστημικό της πρόγραμμα. Οι πύραυλοι Long March 5 έχουν ύψος 57 μ., διάμετρο 5 μ. και βάρος 854 τόνους. Σύμφωνα με την προσομοίωση, 23 τέτοιοι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία ενός αστεροειδούς διαμέτρου περίπου 500 μέτρων.