Ενας γιαπωνέζος επιχειρηματίας κοιμάται στο μετρό επιστρέφοντας από τη δουλειά | Chris McGrath/Getty Images/Ideal Images
Θέματα

Οι Ιάπωνες κοιμούνται όρθιοι – και αυτό είναι καλό

Σε πολλές χώρες της Δύσης θεωρείται ταμπού, αδυναμία. Στην Ιαπωνία όμως ο ολιγόλεπτος ύπνος των πολιτών σε δημόσιο χώρο είναι όχι μόνο «νόμιμη» πράξη αλλά και πολλές φορές επιβεβλημένη ως ένα είδος εθίμου. Εχει άλλωστε και ειδικό όνομα: «ινεμούρι»
Protagon Team

Ενας υπνάκος κάπου έξω και στα γρήγορα εξακολουθεί να παραμένει ταμπού στις περισσότερες χώρες ης Δύσης: η δημόσια παράδοση στον Μορφέα θεωρείται κάτι σαν αδυναμία, μια ένδειξη έλλειψης αντοχών. Αλλού πάλι δεν είναι έτσι – αρκεί να σκεφτεί κανείς τη σιέστα στη Λατινική Αμερική. Υπάρχει, ωστόσο, μόνο μία χώρα όπου ο υπνάκος σε δημόσια θέα είναι νομιμοποιημένος απ’ όλες τις απόψεις. Κι αυτή είναι η Ιαπωνία: «Η χώρα της οποίας οι κάτοικοι κοιμούνται τις λιγότερες ώρες στον κόσμο μετέτρεψε τον δημόσιο υπνάκο σε ένα είδος εθίμου φτάνοντας στο σημείο να του δώσει ακόμη και όνομα», γράφει το BBC αναδημοσιεύοντας τη σχετική έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Αυτός ο ύπνος, λοιπόν, λέγεται «ινεμούρι» – σημαίνει «είμαι παρών ενώ κοιμάμαι». Το ινεμούρι είναι ένα δικαίωμα το οποίο ασκείται σε όλους τους δημόσιους χώρους: στη δουλειά, σε ένα συνέδριο, στα μέσα μεταφοράς.

«Οι Ιάπωνες θεωρούν τους εαυτούς πολύ σκληρά εργαζόμενους, είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να φτάσουν στα όριά τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του εργοδότη τους και είναι περήφανοι γι’ αυτό. Από αυτήν την άποψη, ο πολύς ύπνος θεωρείται ένδειξη αδυναμίας. Παρόλα αυτά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κοιμηθούν μπροστά σε όλους» εξηγεί η Μπρίτζιτ Στίγκερ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις πήραν ήδη τα μέτρα τους: για να διασφαλίσουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα της εργασίας αποφάσισαν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να ξεκουράζονται για τριάντα λεπτά είτε σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες ή ακόμη και στο γραφείο τους. Το μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ινεμούρι» στη μέση του δρόμου στο Τόκιο (tokyoform/Flickr)

Ωραία. Αλλά εάν κοιμούνται οι Ιάπωνες λιγότερο απ’ όλους (7 ώρες και 24 λεπτά κατά μέσο όρο), ποιοι είναι αυτοί που κοιμούνται περισσότερο; Οι Ολλανδοί με 8 ώρες και 12 λεπτά, λένε οι διεθνείς έρευνες. Και κάνει διαφορά μισή ώρα; Ναι, λένε οι ειδικοί. Μισή ώρα παραπάνω ύπνος παίζει μακροπρόθεσμα μεγάλο ρόλο στις λειτουργίες του εγκεφάλου και την υγεία. Οι ίδιες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες ηλικίας 30-60 χρόνων κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες, ενώ αυτοί που κοιμούνται λιγότερο απ’ όλους είναι οι μεσήλικοι άνδρες. Πιο γρήγορα στο κρεβάτι, τέλος, πηγαίνουν το βράδυ όσοι περνούν την ημέρα τους έξω, στο ηλιακό φως.

Αυτό θα μπορούσαμε να το διαβεβαιώσουμε κι εμείς εδώ. Το σκληρό φως το ήλιου κουράζει τόσο που αν δεν ντρεπόμασταν θα παίρναμε έναν υπνάκο οπουδήποτε. Ακριβώς όπως οι Ιάπωνες.