Εχει διαπιστωθεί ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό καρδιακό ρυθμό. Πρόσφατα ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνολογία με την οποία οι χτύποι της καρδιάς μετατρέπονται σε κωδικό με τον οποίο μπορεί κάποιος να θέσει σε λειτουργία τις φορητές ηλεκτρονικές του συσκευές, το αυτοκίνητο του, μια πόρτα με ηλεκτρονική κλειδαριά κ.ο.κ. Οπως ήταν αναμενόμενο ερευνητικές ομάδες αρχίζουν να αναπτύσσουν νέες εφαρμογές βιομετρικής ασφάλειας δεδομένων βασιζόμενες στον καρδιακό ρυθμό.
Οπως αναφέρει το περιοδικό Smithsonian μια από τις ερευνητικές ομάδες που έκαναν σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα είναι αυτή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα φορετά gadgets (ρολόγια χειρός, βραχιόλια κ.α) τα οποία παρακολουθούν και μετρούν ζωτικές λειτουργίες του κατόχου τους όπως την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου, την θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό κ.α. Η μετάδοση αυτών των δεδομένων με ψηφιακό τρόπο στους γιατρούς εγκυμονεί κινδύνους για την παρεμβολή χάκερ που θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία οι χτύποι της καρδιάς ενός ασθενούς που θέλει να στείλει τα ιατρικά του δεδομένα στον γιατρό του μετατρέπονται σε ένα κρυπτογραφημένο κωδικό ασφαλείας. Ο μόνος που μπορεί να «ξεκλειδώσει» το αρχείο με τα δεδομένα είναι ο γιατρός και έτσι ακόμη και αν κάποιος υποκλέψει το αρχείο δεν θα μπορεί να το ανοίξει. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού η χρήση των τηλεϊατρικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και η ανάπτυξη νέων προηγμένων συστημάτων διασφάλισης των ιατρικών δεδομένων αποτελεί ζητούμενο.