Για τη βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται πως ο πρίγκιπας Χάρι ήταν αναλώσιμος, σε σημείο ακόμη και να θυσιαστεί –σε αντίθεση με τον Γουίλιαμ– πολεμώντας στο Αφγανιστάν. Αυτή είναι η θορυβώδης αποκάλυψη που κάνει ο πρώην αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων σερ Μάικ Τζάκσον. Στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί μέσα στον Απρίλιο από το ITV, ο απόστρατος στρατηγός δηλώνει πως είχε συζητήσει εκτενώς με την Ελισάβετ Β’ το ενδεχόμενο αποστολής των δύο πριγκίπων στο Αφγανιστάν.
«Οι εγγονοί μου έχουν καταταγεί στην υπηρεσία μου και ως εκ τούτου πρέπει να εκτελέσουν το καθήκον τους» είχε αποφανθεί τότε η βασίλισσα. Ωστόσο, ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου επρόκειτο εν τέλει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. «Κρίθηκε ότι για τον Γουίλιαμ, διάδοχο του θρόνου, ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος» αναφέρει σχετικά ο βρετανός στρατηγός. «Αντιθέτως, για τον μικρότερο αδερφό του ο κίνδυνος ήταν αποδεκτός».
Οπότε, κάπως έτσι, ο Χάρι κατέληξε να υπηρετήσει δύο φορές στο Αφγανιστάν, το 2007-2008 και ξανά το 2012-2013, καταφέρνοντας να διακριθεί ως πιλότος ελικοπτέρων Απάτσι, γεγονός που δεν παρέλειψε να αναφέρει ο πρίγκιπας στο πολύκροτη αυτοβιογραφία του, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι σκότωσε, ο ίδιος προσωπικά, πολλούς ταλιμπάν, τους οποίους θεωρούσε «πιόνια στη σκακιέρα προς εξόντωση» (με τα λόγια του να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις, εξοργίζοντας συγχρόνως τους εξτρεμιστές ισλαμιστές).
Αντιθέτως, ο Γουίλιαμ, ο οποίος μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο εκπαιδεύτηκε στη διάσημη στρατιωτική ακαδημία του Σάντχαρστ, παρέμεινε ως έφεδρος στην πατρίδα, παρότι ως αξιωματικός είχε καταταγεί στο Σύνταγμα των Blues & Royal του σώματος ιππικού Househοld Cavalry, το οποίο από το 1660 αποτελεί τη σωματοφυλακή της βασιλικής οικογένειας και, φυσικά, επίλεκτη μονάδα ιππικού (σήμερα τεθωρακισμένων).
Αν και ήθελε διακαώς να μεταβεί στο μέτωπο, δεν του το επέτρεψαν λόγω της θέσης του στη σειρά διαδοχής. «Ο Γουίλιαμ ήταν πολύ πρόθυμος να πάει. Αδιαμφισβήτητα. Νομίζω ότι ήταν πολύ δύσκολο» λέει ο Μαρκ Καν, διευθυντής του Ιδρύματος των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων (British Forces Foundation).
Σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο, ο Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της ιταλικής Corriere della Sera στη Βρετανία, θυμίζει πως η βασίλισσα είχε εκφράσει και άλλες φορές την έντονη ανησυχία της για την ασφάλεια του Γουίλιαμ (και του βρετανικού θρόνου), με τον ιταλό δημοσιογράφο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως μια φορά η Ελισάβετ τον είχε παρακαλέσει, όταν ταξιδεύει με ελικόπτερο να μην παίρνει όλα του τα παιδιά μαζί του, «γιατί σε περίπτωση δυστυχήματος, στον θρόνο θα κατέληγαν μια μέρα ο Χάρι και η Μέγκαν».
Η άνιση μεταχείριση των δύο αδελφών, γιων του βασιλιά Καρόλου, ακόμη και από τη γιαγιά τους, την Ελισάβετ, «μπορεί μόνο να αναζωπυρώσει το μίσος του Χάρι, ο οποίος πάντα παραπονιόταν ότι ήταν απλώς ένα ανταλλακτικό: μια “ρεζέρβα”, όπως δηλώνει ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του, σε αντίθεση με τον Γουίλιαμ, που πάντα προστατευόταν από το σύστημα» συνοψίζει ο Λουίτζι Ιπόλιτο.
Πάντως, η Ελισάβετ γνώριζε πολύ καλούς όλους τους κινδύνους μιας στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Οπως έχει εξηγήσει ο σερ Τζον Σκάρλετ, πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η βασίλισσα «είχε πλήρη πρόσβαση σε έναν εξαιρετικό όγκο πληροφοριών για περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον. Είχε πλήρη, σαφή και ακριβή γνώση των λεπτομερειών». Το οποίο σημαίνει ότι η απόφαση να αποσταλεί ο Χάρι στο μέτωπο δεν ελήφθη με ελαφριά καρδιά. «Αλλά, ούτως ή άλλως, ήταν αναλώσιμος» σημειώνει ο ιταλός ανταποκριτής.