Στην περιοχή της Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι παγώνουν στα σπίτια τους. Περίπου 20.000 άνθρωποι στις πόλεις Κλιμόφσκ, Λιουμπέρτσκι και Ποντόλσκ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, έχουν μείνει χωρίς θέρμανση για μέρες, μερικοί από αυτούς για εβδομάδες, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -25 βαθμούς Κελσίου, όπως ανέφερε το ρωσικό κανάλι Telegram Baza. Οι τοπικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο κύριος λόγος για την έλλειψη θέρμανσης ήταν ένας σπασμένος λέβητας σε τοπικό εργοστάσιο πυρομαχικών που προμηθεύει τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά επίσης παρείχε θέρμανση στο Κλιμόφσκ και τα περίχωρά του.
Η απελπιστική κατάσταση οδήγησε ορισμένους Ρώσους να βγουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία, αν και ήπια. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Δεκέμβριο, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο χιονισμένο Ποντόλσκ. Μια γυναίκα απευθύνθηκε στην κάμερα με μια ευθεία έκκληση προς τον Πούτιν, λέγοντας: «Παγώνουμε. Σε πολλά σπίτια στην πόλη μας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζέστη. Δεν υπάρχει ζέστη από την αρχή του χειμώνα. Οι πολλές εκκλήσεις μας σε διάφορες Αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα. Ακούμε δικαιολογίες και παγώνουμε. Ακούστε μας».
Αλλοι Ρώσοι άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο με παγωμένα και πλημμυρισμένα κτίρια και ανθρώπους που ζεσταίνονται δίπλα σε φωτιές στους δρόμους, σύμφωνα με το Politico.
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, γράφει ο έγκυρος ιστότοπος, ο Πούτιν έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι η Ευρώπη θα «παγώσει» χωρίς τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Τον περασμένο χειμώνα, οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν περίπου το 40% της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής και προκάλεσαν μπλακ-άουτ σε όλη τη χώρα, με συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις. Φέτος, οι Ρώσοι επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο την κρίσιμη ενεργειακή και στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ενώ η Ουκρανία υποφέρει από τοπικές διακοπές ρεύματος και εκρήξεις σωλήνων εξαιτίας του ψύχους, το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής καταρρίψει τους περισσότερους από τους πυραύλους.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι με ποιο τρόπο οι κυρώσεις και η έλλειψη πόρων έχουν αρχίσει να επιδρούν στην καθημερινή ζωή της ίδιας της Ρωσίας» δήλωσε στο Politico ο ουκρανός ειδικός, έφεδρος συνταγματάρχης, Σέρχι Χράμπσκι.
«Λόγω των κυρώσεων και των υπερβολικών στρατιωτικών δαπανών, η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για να διαθέσει για ετήσιους ελέγχους στον τομέα των απαρχαιωμένων κατοικιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας» εξήγησε. «Και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις κρίσεις να έρχονται σαν χιονοθύελλα».
Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τις περιορισμένες προμήθειες ενεργειακών πόρων σε κτίρια και οργανισμούς κατοικιών στο Ποντόλσκ, κυρίως για παραμέληση. Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Ποντόλσκ, Γκριγκόρι Αρταμόνοφ, δήλωσε ότι οι τοπικές Αρχές δεν είχαν πρόσβαση στον λέβητα του εργοστασίου πυρομαχικών, αλλά κατάφεραν να ενεργοποιήσουν δύο επιπλέον λέβητες και να επαναφέρουν τη θέρμανση σε πολλά κτίρια κατοικιών από τις 6 Ιανουαρίου.
Οι Ουκρανοί παρακολουθούν όσα γίνονται στη Μόσχα και σκέφτονται ότι οι Ρώσοι παίρνουν μια γεύση από αυτά που οι ίδιοι έκαναν στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά πολιτικούς στόχους εντός της Ουκρανίας, παρά τις παγωμένες θερμοκρασίες, εξαπολύοντας τουλάχιστον τρεις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων κατά την περίοδο των γιορτών, επιπλέον των τακτικών βομβαρδισμών των πόλεων της πρώτης γραμμής στη Χερσώνα και αλλού.
Ενώ στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία ανέβηκε ελαφρώς, στους -11 βαθμούς Κελσίου, οι τοπικές Αρχές έπρεπε να μεταφέρουν ορισμένες οικογένειες με παιδιά σε καταυλισμούς και άνοιξαν κινητά σημεία θέρμανσης για να παρέχουν ζεστό φαγητό και ρούχα.
Το μένος του «στρατηγού χειμώνα» δεν ανησυχεί τους φιλοπόλεμους ρώσους μπλόγκερ, οι οποίοι χλευάζουν τους Ουκρανούς όταν σπάνε οι σωλήνες στο Κίεβο. «Το Κίεβο πνίγεται σε παγωμένα σκατά. Οποιαδήποτε σχόλια απλώς θα χαλάσουν το θέαμα» έγραψε ο ρώσος μπλόγκερ Ιλια Τουμάνοφ, γνωστός και ως Fighterbomber, σε μια ανάρτησή του.
Μία από τις πρώτες εμφανίσεις του «στρατηγού χειμώνα» έγινε κατά τη διάρκεια της ήττας του Ναπολέοντα με την αποτυχία των γαλλικών στρατευμάτων να καταλάβουν τη Ρωσία κατά τη χειμερινή εκστρατεία του 1812. Τότε, σε μια γελοιογραφία εμφανίστηκε μια φιγούρα αρκούδας να ξυρίζει τον μικρό Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Μεταγενέστεροι ιστορικοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι δικές του αποτυχημένες τακτικές, και όχι ο χειμώνας, που οδήγησε στην ήττα των στρατευμάτων του.
Ο «στρατηγός χειμώνας» αναφέρθηκε ξανά ως ο σύμμαχος που βοήθησε τη Σοβιετική Ενωση να αντισταθεί στους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί, ελπίζοντας σε μια ομαλή και ταχεία προέλαση, «κόλλησαν» στον βαρύ χειμώνα της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην εκστρατεία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ορισμένοι από τους προπαγανδιστές του Κρεμλίνου ήταν βέβαιοι ότι ο «στρατηγός χειμώνας» θα πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας.
«Ο “στρατηγός χειμώνας” είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε και ενισχύθηκε από το ρωσικό κράτος, από τον 19ο αιώνα. Ως άτομο που υπηρέτησε στον Σοβιετικό Στρατό, μπορώ να σας πω ότι η φύση δεν ευνοεί κανέναν και ο ρωσικός στρατός δεν είχε ποτέ ειδική εκπαίδευση ούτε ήταν προετοιμασμένος για χειμερινό πόλεμο» είπε ο Χράμπσκι στο Politico.