O ισχυρότερος υπερυπολογιστής στη Βρετανία είναι ο Cambridge-1. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian o υπολογιστής αυτός θα χρησιμοποιηθεί στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών καθώς και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους.
Ο υπερυπολογιστής είναι προϊόν μιας επένδυσης της αμερικανικής εταιρείας Nvidia που θεωρείται ηγέτης στον τομέα των καρτών γραφικών στους υπολογιστές. Θα τροφοδοτηθεί με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για ιατρικές εφαρμογές.
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στη Βρετανία με πολλές νεοφυείς εταιρείες αλλά και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες τράπεζες ιατρικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια εκεί. Στόχος είναι να ανακαλυφθούν νέα φάρμακα, να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από συγκεκριμένες ασθένειες, να αναπτυχθούν προσωποποιημένες σε κάποιους ασθενείς θεραπείες κ.α.
Ανακοινώθηκαν μάλιστα οι πρώτες συνεργασίες του Cambridge-1 που θα είναι με εταιρείες όπως η AstraZeneca και GSK, αλλά και ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων όπως το King’s College και της Οξφόρδης. Ανάμεσα στα ερευνητικά προγράμματα είναι η καλύτερη κατανόηση ασθενειών όπως η άνοια και ο εντοπισμός γονιδιακών παραλλαγών στο ανθρώπινο DNA που έχουν συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση ασθενειών.
«Ενας κρίσιμος τομέας που μπορεί να βοηθήσει ο υπερυπολογιστής είναι αυτός της φροντίδας ασθενών. Στην ανοσο-ογκολογία τα υπάρχοντα φάρμακα επεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αλλά δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτού του είδους την θεραπεία. Αυτή η πληροφορία κρύβεται στα δεδομένα που υπάρχουν από τις απεικονίσεις του όγκου και τις εξετάσεις αίματος. Ο Cambridge-1 μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος στον εντοπισμό αυτών των δεδομένων και να δημιουργήσει μοντέλα τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε την αποτελεσματικότερη θεραπεία για τους ασθενείς» λέει ο δρ. Κιμ Μπράνσον, επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης στην φαρμακευτική GSK.
Παραδοσιακά, η ανάπτυξη φαρμάκων είναι μια μακρά, δύσκολη και κοστοβόρος διαδικασία που συχνά δεν στέφεται με επιτυχία. Η χρήση υπερυπολογιστών πιστεύεται ότι θα επιταχύνει την διαδικασία, θα μειώσει το κόστος και θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Βέβαια οι ειδικοί σπεύδουν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες αναφέροντας ότι οι ιατρικού χαρακτήρα τεχνολογίες για υπερυπολογιστές βρίσκονται ακόμη στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης τους και θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες τους. Παρόλα αυτά όλοι οι παράγοντες της ιατρικής βιομηχανίας δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι υπερυπολογιστές θα αποτελέσουν το όχημα μιας νέας ιατρικής επανάστασης για την ανθρωπότητα.