Το 2019 το όνομα του Κασέμ Σουλεϊμανί συμπεριλαμβανόταν σε αρκετές ανακοινώσεις των ΗΠΑ για την ένταξη προσώπων σε λίστες κυρώσεων για το Ιράν. Από αυτές φαίνεται ότι μέσα σε λίγους μήνες ο ιρανός στρατηγός και τα δίκτυα προσώπων και εταιρειών που τον περιστοίχιζαν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Από την υπόθεση του περιπλανώμενου τάνκερ στην Μεσόγειο Adrian Darya 1 που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και απασχόλησε έντονα την Ελλάδα τον Αύγουστο, μέχρι τη South Wealth Resources Company, μία εταιρεία που φέρεται ότι λειτουργούσε ως βιτρίνα για λαθρεμπόριο όπλων αποκομίζοντας κέρδη από τη διοχέτευσή τους σε φίλιες προς το Ιράν δυνάμεις εντός του Ιράκ, ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «παρών».
Η τελευταία εμφάνιση του ονόματός του σε δημοσιευμένη επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, πριν τον δολοφονήσουν στις αρχές του μήνα, ήταν στις 30 Οκτωβρίου 2019 όταν τον συνέδεαν με δίκτυο προσώπων της Χεζμπολάχ, το οποίο συντόνιζε «επιχειρησιακές, κατασκοπικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες» στο Ιράκ. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι με αυτές τις διασυνδέσεις υπογραμμίζεται και πάλι ο βαθμός στον οποίο η Χεζμπολάχ λειτουργεί ως «τρομοκρατικός βραχίονας» του ιρανικού καθεστώτος που δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου για το Ιράν αλλά και στην αποστολή μαχητών σε δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης που δρουν στη Συρία για λογαριασμό του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου, κατά την ομιλία του στο Τολέντο του Οχάιο, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ συνέδεσε την εκτέλεση του Σουλεϊμανί με την οργάνωση Καταΐμπ Χεζμπολάχ που δραστηριοποιείται στο Ιράκ.
Οι πληροφορίες για τον εντοπισμό του δικτύου προσώπων που συνέδεαν τον ιρανό στρατηγό με τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στο Ιράκ, όπως αυτές περιγράφονταν στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου 2019, προέρχονταν από τις επτά χώρες της ομάδας «Terrorist Financing Targeting Center», η οποία ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017. Οι χώρες αυτές –εκτός από τις ΗΠΑ- είναι το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από αυτές, η μόνη χώρα που έχει «υπολογίσιμες» υπηρεσίες πληροφοριών θεωρείται η Σαουδική Αραβία – οι οποίες υπηρεσίες όμως ενεπλάκησαν στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Τολέντο ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι ο ιρανός στρατηγός ήταν πίσω από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και ότι σχεδίαζε άμεσα χτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή. Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κάποια αποδεικτικά στοιχεία ή πληροφορίες που να τεκμηριώνουν τις φερόμενες ως προθέσεις του Σουλεϊμανί.
Στην περίπτωση του Adrian Darya 1, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Ιράν φορτωμένο με πετρέλαιο και σύμφωνα με τους Αμερικανούς είχε τελικό προορισμό τη Συρία, συνελήφθη στα στενά του Γιβραλτάρ από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις και μετά έβαλε πλώρη προς τη χώρα μας προκαλώντας συναγερμό στις ελληνικές διπλωματικές αρχές, ο Σουλεϊμανί είχε θεωρηθεί ο ιθύνων νους. Ήταν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αυτός που έδινε εντολές στον πρώην υπουργό Πετρελαίων του Ιράν και στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης Ροστάμ Κασεμί, ο οποίος επέβλεπε το δίκτυο εταιρειών, σκαφών και των μεσαζόντων για να πουληθεί το ιρανικό πετρέλαιο σπάζοντας το αμερικανικό εμπάργκο.
Όπως συνέβη και με την ανακοίνωση του Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί και στην περίπτωση του Adrian Darya-1 συνέδεαν τη Χεζμπολάχ με τον Κασέμ Σουλεϊμανί. «Αυτό το τεράστιο δίκτυο που χρησιμοποιεί το πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει την τρομοκρατία καταδεικνύει την οικονομική εξάρτηση της Τεχεράνης από το τις Δυνάμεις Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης (σ.σ. όπου επικεφαλής ήταν ο Σουλεϊμανί) και τη Χεζμπολάχ που παίζουν το ρόλο των κύριων χρηματοδοτών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απορρίψει σθεναρά το ιρανικό πετρέλαιο και τα συναφή προϊόντα με τον ίδιο τρόπο που απορρίπτει τις βίαιες πράξεις τρομοκρατίας που χρηματοδοτούν αυτά τα δίκτυα», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο αμερικανός Σίγκαλ Μάντελκερ, υφυπουργός αρμόδιος για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες.
Όπως υποστήριζαν τότε οι Αμερικανοί, μόνο την άνοιξη του 2019, αυτό το δίκτυο υπό την ηγεσία των Δυνάμεων Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης και του Σολεϊμανί, χρησιμοποίησε περισσότερα από δέκα τάνκερ για τη μεταφορά σχεδόν 10 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, κυρίως στο συριακό καθεστώς. Αυτές οι ποσότητες πετρελαίου πωλήθηκαν για περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Το ίδιο δίκτυο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πούλησε επίσης σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων και εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια διϋλισμένου πετρελαίου, εξασφαλίζοντας άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια.
Οι οικονομικές δραστηριότητες του Σολεϊμανί δεν σταματούσαν εδώ: λίγο μετά τις αποστολές πετρελαίου, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέταξε σε λίστα κυρώσεων την ιρακινή εταιρεία South Wealth Resources Company η οποία, όπως υποστήριζαν, ήταν βιτρίνα για λαθρεμπόριο όπλων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων με μέρος των «κερδών» να καταλήγουν στον περιβάλλον του Σολεϊμανί – και συγκεκριμένα σε έμπιστο σύμβουλό του.
Πριν από το 2019 ο Σουλεϊμανί δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς για τις οικονομικές δραστηριότητές του. Όταν πρωτοεντάχθηκε στις λίστες των κυρώσεων, το 2007, ως στέλεχος των Δυνάμεων Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης η αιτιολογία ήταν «εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής και υποστήριξη της τρομοκρατίας». Τότε στη λίστα είχε ενταχθεί για πρώτη φορά και η ιρανική τράπεζα Saderat, η οποία τότε διέθετε παράρτημα και στην Αθήνα.
Η επόμενη πράξη γράφτηκε το 2011 όταν αποκαλύφθηκε το (αποτυχημένο) σχέδιο δολοφονίας του σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ Άντελ Αλ Τζουμπέιρ, που σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών. Ο Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανών, ήταν τότε αυτός που επέβλεπε τα άλλα δύο στελέχη των Δυνάμεων Κουντς που έκαναν τον σχεδιασμό και συντονισμό της επιχείρησης. Η οργάνωση φέρεται να ήταν αυτή που ενέκρινε το σχέδιο δολοφονίας και παρείχε τα κεφάλαια – περίπου 100.000 δολάρια προς το πρόσωπο που στρατολογήθηκε για να πατήσει τη σκανδάλη.
Ηδη εκείνη την εποχή οι Δυνάμεις Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης είχαν χαρακτηριστεί ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας που παρείχαν εκπαίδευση και οικονομική στήριξη στους Ταλιμπάν, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις που είχαν μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών. Την ίδια χρονιά ο Σουλεϊμανί, ως επικεφαλής των Δυνάμεων Κουντς, είχε επανενταχθεί σε λίστα κυρώσεων με την αιτιολογία ότι παρείχε στήριξη στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Άσαντ.
Το όνομα του ιρανού στρατηγού επανεμφανίστηκε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2018, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά του ιρακινού Ουμπαΐντ αλ-Ζαϊντί και άλλων στρατιωτικών που φέρεται να δρούσαν για λογαριασμό του Σουλεϊμανί χρηματοδοτώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.