Η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ, μαζί τους μάλλον και οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, ανέμεναν τη συντριβή του ουκρανικού στρατού εντός ολίγων ημερών. Οχι όμως και ο Βαλέρι Ζαλούζνι, ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν οφείλεται η «άτακτη υποχώρηση» του ρωσικού στρατού ύστερα από τις «αιματηρές απώλειες» που υπέστη και την «ήττα στο πεδίο» έγραψε το Politico.
Το συγκεκριμένο Μέσο φιλοτέχνησε το πορτρέτο του 48χρονου στρατιωτικού «που γεννήθηκε σε οικογένεια στρατιωτικών και προστάτευσε το Κίεβο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας». Δεν είναι περίεργο ότι «μέχρι στιγμής καταγράφηκαν εκπληκτικές στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας», αφού ο διορισμένος από τον Ζελένσκι στο πόστο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ «προετοιμαζόταν μαζί με άλλους ουκρανούς διοικητές για έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014».
Οταν δεν βρισκόταν στο μέτωπο του οκταετούς πολέμου στο Ντονμπάς, έγραψε το Politico, ο Ζαλούζνι εκπαιδευόταν από τους ΝΑΤΟϊκούς σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Εξάλλου από το 2014 οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Λιθουανία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ άνοιξαν εκπαιδευτικά κέντρα και στην ίδια την Ουκρανία, στα δυτικά εδάφη της, μάλιστα ορισμένα αφορούσαν εκπαίδευση επιπέδου κομάντος. Αυτή η ΝΑΤΟϊκή χείρα βοηθείας βοήθησε τον Ζαλούζνι να απεξαρτηθεί από το σοβιετικό μοντέλο «που τώρα κόλλησε στην ουκρανική λάσπη». Το κείμενο της ιστοσελίδας συνυπογράφουν οι Ντέιβιντ Εμ. Χέτζερχορν, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, και ο Πολ ΜακΛίρι, στρατιωτικός ρεπόρτερ. Αυτοί οι δυο βρήκαν παλαιούς συναδέλφους του στρατηγού και συνομίλησαν μαζί τους. Οι κρίσεις όλων συνέπεσαν στην άποψη ότι ο στρατηγός Ζαλούζνι εκπροσωπεί τη νέα γενιά του ουκρανικού στρατού.
Ο ίδιος ο ουκρανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ό,τι έπρεπε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου: «Είχαμε αντιληφθεί ότι θα ήταν επίθεση πλήρους κλίμακας, έτσι δεν περιμέναμε να πέσει το μάννα εξ ουρανού. Κάναμε μία σειρά ασκήσεων με τους Δυτικούς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, ώστε να αποτρέψουμε τον εχθρό από την εισβολή». Οι δύο δημοσιογράφοι έγραψαν ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ο Ζαλούζνι αναφέρθηκε στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, δηλαδή στο ανώτατο όργανο των αξιωματικών της Ατλαντικής Συμμαχίας, και είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας ήταν πανέτοιμος.
Μετά την εισβολή «μίλησε η εμπειρία από τις μάχες εναντίον των αυτονομιστών του Ντονμπάς». Εκεί «οι ουκρανοί αξιωματικοί, δρώντες σε μικρές ομάδες, ανέτρεψαν το παλιό σοβιετικό μοντέλο κάθετης ηγεσίας». Οι αμερικανοί στρατιωτικοί με τους οποίους επίσης μίλησαν οι δύο ρεπόρτερ τούς διαβεβαίωσαν ότι «οι Ουκρανοί είναι εύστροφοι, μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιδράσουν, να παίρνουν πλέον πρωτοβουλίες με τρόπο που δεν μπορούσαν πριν». Για αυτούς τους πολύπειρους αμερικανούς στρατιωτικούς, η λέξη «ευελιξία» είναι αυτή «που έχει αλλάξει το παιχνίδι» εις βάρος των Ρώσων.
Το χακί όνειρο
Ο Ζαλούζνι γεννήθηκε στη βορειοδυτική Ουκρανία επί Μπρέζνιεφ και είχε παιδικό όνειρο να γίνει στρατιώτης. Ολοκλήρωσε τις σχετικές σπουδές του το 2007. Ξανακάθισε στα χακί θρανία για επιμόρφωση το 2014 και αποφοίτησε «λίγους μήνες μετά την επανάσταση του Μαϊντάν που οδήγησε τον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξόριστο στη Ρωσία». Στο μεσοδιάστημα υπηρέτησε σε διάφορα πόστα και διοίκησε μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Πέρασε από το καμίνι του Ντονμπάς και το 2019 διορίστηκε αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης του στρατού, η οποία εδρεύει στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η θέση του στο ΓΕΕΘΑ ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού του ουκρανικού στρατού.
Η πολεμική εμπειρία στο Ντονμπάς και η πρακτική εκπαίδευση από το ΝΑΤΟ στη Δυτική Ουκρανία δημιούργησαν μία νέα γενιά ηγετών μικρών μονάδων, αξιωματικών και υπαξιωματικών, οι οποίοι μπορούν να σκέφτονται και να ενεργούν ανεξάρτητα έγραψαν οι ρεπόρτερ. Και ο Ζαλούζνι, μοντέρνος και αυτός, τους εμπιστεύεται απολύτως: «Αυτοί είναι άλλοι άνθρωποι… Οχι σαν εμάς τον καιρό που ήμασταν υπολοχαγοί. Πρόκειται για νέα φύτρα, που θα αλλάξει εντελώς τον στρατό. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν καλά μία ξένη γλώσσα, δουλεύουν καλά με gadget, είναι διαβασμένοι» έχει δηλώσει. «Και οι νέοι λοχίες δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, όπως στον ρωσικό στρατό, αλλά πραγματικοί βοηθοί των αξιωματικών».
Η τακτική «χτύπα και φεύγα»
Αλλά και οι τακτικές τους είναι μοντέρνες, είναι του στυλ «χτύπησε και τρέξε» και εφαρμόστηκαν εφέτος. Κατάφεραν οι Ουκρανοί με αυτές να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση και να μπλοκάρουν τη ρωσική πολεμική μηχανή. «Από τα 120 τάγματα που έριξε η Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα 40, ιδίως αυτά που πολιόρκησαν το Κίεβο, έχουν υποχωρήσει στη Λευκορωσία και ανασυντάσσονται. Εως και 29 από αυτά τα τάγματα προς το παρόν δεν είναι ικανά να πολεμήσουν». Οι Ουκρανοί τα έθεσαν εκτός μάχης με οπλικά συστήματα προερχόμενα από τη Δύση – αυτό δήλωσε στο Politico ένας ανώνυμος Δυτικός αξιωματούχος. Οι εκτιμήσεις των Ουκρανών για τις ρωσικές απώλειες έγιναν διά στόματος Ζελένσκι: «Η Ρωσία έχει χάσει 6.000 στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής και είναι αδύνατον να πάρει την Ουκρανία»…
Το εκτενέστατο πορτρέτο του Ζαλούζνι συμπληρώθηκε από τους δύο δημοσιογράφους με αναφορές στα όπλα των Ουκρανών: «Ηταν όλα εντυπωσιακά» είπε ένας πρώην αξιωματικός των ΗΠΑ που έχει κάνει πολλά ταξίδια στην Ουκρανία για να συμβουλεύσει τον στρατό και ο οποίος ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του. «Οι ειδικές δυνάμεις και οι αερομεταφερόμενες μονάδες ήταν εξαιρετικές».
Από την έναρξη του πολέμου ο Ζαλούζνι έχει αποφύγει τις συνεντεύξεις, έκανε όμως κάποιες δηλώσεις, λίγες, μέσω Facebook. Μεταξύ άλλων υπερηφανεύτηκε ότι τα στρατεύματα της Ουκρανίας σταμάτησαν τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο: «Σταματήσαμε τον αντίπαλο παντού. Τους έχουμε προκαλέσει απώλειες που ποτέ δεν είδαν, απώλειες που δεν μπορούσαν να φανταστούν. Ολοι οι Ουκρανοί το γνωρίζουν αυτό».