28η Οκτωβρίου 2011. Ο Κάρολος Παπούλιας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ | ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Θέματα

Η εθνική ντροπή του 2011: Οταν κάποιοι αποκαλούσαν «προδότη» τον Παπούλια

Ηταν 28 Οκτωβρίου του 2011, όταν στη Θεσσαλονίκη ένα μείγμα αριστερών και ακροδεξιών «αγανακτισμένων» ανάγκασε τον Κάρολο Παπούλια να ματαιώσει την παρέλαση. «Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα “Παπούλια προδότη”. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται», είχε πει. Η στάση τότε κάποιων κομμάτων αποκαλυπτική...
Μιχάλης Μιχαήλ

Ολόκληρη η πολιτική διαδρομή του Κάρολου Παπούλια ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη Δημοκρατία, είτε όταν ως έφηβος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, είτε στον αντιδικτατορικό αγώνα αυτοεξόριστος στη Γερμανία, είτε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, είτε και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επί μια δεκαετία (2005-2015).

Το έδειξε εμφατικά με τη στάση του στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011, στη Θεσσαλονίκη, που θα περάσει στα πολιτικά χρονικά, ως η μόνη που τελικά δεν έγινε, μετά τη Μεταπολίτευση.

Εκείνο το πρωινό στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, ο Κάρολος Παπούλιας με τον Πάνο Μπεγλίτη, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Αμυνας, είναι εγκλωβισμένοι στην εξέδρα των επισήμων με θέα τον Θερμαϊκό και βλέπουν από τη μια πλευρά διαμαρτυρόμενους «αγανακτισμένους» για το Μνημόνιο στους οποίους συμμετείχε και ο πρόσφατα αποδημήσας βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και από την άλλη ακροδεξιούς-χρυσαυγίτες, απόστρατους, και «φιλάθλους» του Ηρακλή που φωνάζουν συνθήματα για «κατοχική» κυβέρνηση.

Ολοι τους παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας και την αμηχανία (αν όχι την ανοχή) των αστυνομικών δυνάμεων. Και φωνάζοντας συνθήματα κατά των επισήμων, διακόπτουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Στην εξέδρα ο Κάρολος Παπούλιας είναι σαφώς ενοχλημένος αλλά περισσότερο στενοχωρημένος για όσα ακούει. Διαπιστώνει ότι είναι πραγματικότητα η τοξική ατμόσφαιρα για την οποία είχε ενημερωθεί. Μαζί με τον τότε υπουργό Αμυνας παίρνουν την απόφαση να μη γίνει η παρέλαση και αποδοκιμάζει τις αντιδημοκρατικές πράξεις που εξελίσσονται ενώπιόν του.

«Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα “Παπούλια προδότη’’. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», δήλωσε φανερά εκνευρισμένος αποχωρώντας.

Εύστοχα, λοιπόν, ο Βαγγέλη Βενιζέλος, στη δήλωσή αποχαιρετισμού του εκλιπόντος, αναφέρει: «Τα επεισόδια του Οκτωβρίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι η δυναμική του λαϊκισμού πλήττει το εθνικό συμφέρον και τη Δημοκρατία. Αυτά τα δυο υπερασπίστηκε ως αρχηγός του κράτους και ρυθμιστής του πολιτεύματος ο Κάρολος Παπούλιας».

Πράγματι, η Δημοκρατία επλήγη σοβαρά εκείνη την ημέρα, όπως φάνηκε λίγους μήνες αργότερα, στις διπλές εκλογές του 2012, με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο τότε Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε πει ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες «τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δια στόματος του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, είχαν χαρακτηρίσει τα επεισόδια, «αντάξια της ιστορίας του λαού μας».

Και η ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, όντας ακόμη σε αντιμνημονιακή γραμμή, αντί να καταδικάσει είχε απλώς σχολιάσει: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε».