| CreativeProtagon
Θέματα

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς δώρο στην παγκόσμια τζιχάντ

Οι επιθέσεις της Χαμάς έγιναν για τον ίδιο λόγο που έγιναν οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου και πολλές από τις βάρβαρες ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους: για να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες, να πυροδοτήσουν δυναμικές αντιδράσεις και να συγκεντρώσουν υποστηρικτές από όλον τον κόσμο, εν δυνάμει νεοσύλλεκτους που θα συμμετάσχουν στην ένοπλη τζιχάντ
Protagon Team

Πέρυσι τον Νοέμβριο, η Ενωση Παλαιστινίων Ιερωμένων (Palestinian Clerics Association), μια οργάνωση που συνδέεται στενά με τη Χαμάς, πραγματοποίησε ένα συνέδριο στη Γάζα για να τιμήσει την 33η επέτειο του Αμπντουλάχ Αζάμ, ενός εκ των ιδρυτών του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος.

Ο Αζάμ, που σκοτώθηκε σε ηλικία 48 ετών από έκρηξη βόμβας στο Πακιστάν το 1989, ήταν ένας Παλαιστίνιος που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην εξορία. Διαδραμάτισε ρόλο στην ίδρυση της Χαμάς το 1987, ενώ ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης αρχικά ήταν γνωστός ως Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ. Στο συνέδριο προς τιμήν του, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς τον χαρακτήρισε «ιππότη της τζιχάντ και της αντίστασης ενάντια στους εχθρούς του Αλλάχ».

Ο Αμπντουλάχ Αζάμ. (Wikipedia)

Ο Αζάμ υπήρξε επίσης μέντορας του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο πρώτος ήταν καθηγητής του δεύτερου σε πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας και από κοινού κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αλλοδαπών μαχητών για να οργανώσουν την αντίσταση κατά των σοβιετικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν. Αυτό το κίνημα μετεξελίχθηκε τελικά στην Αλ Κάιντα και χρησιμοποίησε το ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν ως εφαλτήριο για την παγκόσμια τρομοκρατία.

Αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε τις δολοφονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, οι τακτικές της συγκρίνονται συχνά με εκείνες του ISIS. Ωστόσο, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Σον Ο’Νιλ των λονδρέζικων Times, έμπειροι αναλυτές έχουν αρχίσει διερωτώνται μήπως η Χαμάς εφάρμοσε στην πραγματικότητα τη στρατηγική του Αμπντουλάχ Αζάμ και της Αλ Κάιντα.

Ο βρετανός δημοσιογράφος επικαλείται τη Ρίτα Κατζ, επικεφαλής της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Site Intelligence Group, η οποία παρακολουθεί τα τζιχαντιστικά κινήματα εδώ και δεκαετίες. Τις προηγούμενες ημέρες, η έμπειρη (ισραηλινή) αναλύτρια έγραψε πως η Χαμάς πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου για τον ίδιο λόγο που η Αλ Κάιντα πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το Ισλαμικό Κράτος πολλές από τις δικές του βάρβαρες ενέργειες: «Για να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες, να πυροδοτήσουν δυναμικές αντιδράσεις και να συγκεντρώσουν υποστηρικτές από όλον τον κόσμο».

Η Ρίτα Κατζ σημείωσε επίσης ότι με τις επιθέσεις της η Χαμάς κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και των σουνιτών και των σιιτών εξτρεμιστών, οι οποίοι, πλέον, όχι μόνο εξαίρουν την οργάνωση, αλλά σκέφτονται επίσης πώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. «Αυτές οι αντιδράσεις εξυπηρετούν τους στόχους οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Αλ Κάιντα, οι οποίες επιδιώκουν να εμπνεύσουν εν δυνάμει νεοσύλλεκτους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ένοπλη τζιχάντ, να ωθήσουν μαχητές να ταξιδέψουν στις πληγείσες περιοχές, να υποκινήσουν έναν αέναο πόλεμο» εξήγησε.

Ο Χαλέντ Μασάλ, επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς για τη διασπορά.

Ο Σον Ο’Νιλ στο κείμενό του αναφέρει επίσης ότι, μιλώντας στο al-Arabiya, ο Χαλέντ Μασάλ, επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς για τη διασπορά, υποστήριξε ότι οι θάνατοι χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είναι ένα τίμημα που αξίζει να καταβληθεί. Ο αξιωματούχος της Χαμάς θύμισε επίσης ότι εκατομμύρια Ρώσοι πέθαναν αντιστεκόμενοι στον Χίτλερ, όπως εκατομμύρια Βιετναμέζοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «το παλαιστινιακό έθνος δεν διαφέρει από τα άλλα έθνη. Κανένα έθνος δεν απελευθερώνεται χωρίς θυσίες».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Times, τα λόγια του παραπέμπουν στην κοσμοθεωρία του Αμπντουλάχ Αζάμ, ο οποίος είχε κάποτε δηλώσει πως «η Ιστορία δεν γράφεται παρά μόνο με αίμα. Η Δόξα δεν χτίζει το ψηλό της οικοδόμημα παρά μόνο με κρανία. Η Τιμή και ο Σεβασμός δεν μπορούν να εδραιώνονται παρά μόνο σε μια βάση από ανάπηρους και πτώματα».

Αλλοι αναλυτές, ωστόσο, δεν είναι σίγουροι ότι στόχος της Χαμάς ήταν όντως να κερδίσει την υποστήριξη εξτρεμιστών από όλον τον κόσμο ή αν ενήργησε φοβούμενη πως θα καθίστατο ασήμαντη, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη.

«Φοβούνταν ότι θα παραγκωνιστούν και κατά κάποιο τρόπο αυτό ήταν μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν εκ νέου το βάρος τους» ανέφερε σχετικά ο Ραφαέλο Παντούτσι του Royal United Services Institute. «Η 7η Οκτωβρίου διαφέρει από οτιδήποτε έκανε η Χαμάς στο παρελθόν, αλλά όλες οι τρομοκρατικές ομάδες θέλουν να κάνουν το πολύ “θεαματικό”. Αυτό φιλοδοξούν, απλώς συνήθως δεν μπορούν να το πετύχουν» πρόσθεσε.