Η μυστηριώδης επίθεση με μην επανδρωμένα αεροσκάφη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, καταδεικνύει πως η νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «τροφοδοτεί έναν μυστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή», γράφει σε ανάλυσή του ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι της La Repubblica.
Μια σειρά από ισχυρές εκρήξεις προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές (όχι όμως ανθρώπινα θύματα) σε ένα στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα του ιρανικού υπουργείου Αμυνας, στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν όπου πιστεύεται, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι κατασκευάζονται drones και πύραυλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ανά τη Μέση Ανατολή αλλά και από τις ρωσικές δυνάμεις, πιο πρόσφατα, που πολεμούν στην Ουκρανία. Περαστικοί που πρόλαβαν να καταγράψουν με τα κινητά τους μία από τις εκρήξεις ανάρτησαν το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ περίπου την ίδια ώρα, γύρω στις 23:30, ξέσπασε και πυρκαγιά σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο βορειοδυτικό Ιράν.
Οσον αφορά το ποιοι σχεδίασαν και εξαπέλυσαν την επίθεση, το BBC έγραψε πως εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να αναφέρει πως ο αμερικανικός στρατός δεν είχε καμία εμπλοκή στην επίθεση, αλλά ανώνυμοι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως ευθύνεται το Ισραήλ. Οι ιρανικές αρχές, από την πλευρά τους, σημείωσαν απλά πως το περιστατικό ερευνάται. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, ορισμένα κανάλια Telegram, μεταξύ των οποίων και εκείνο της οργάνωσης Sepah Cyberi (Ιρανικός Κυβερνοστρατός) που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατηγόρησαν επίσης το Ισραήλ και τους πράκτορές του που επιχειρούν εντός του Ιράν, προειδοποιώντας πως «η εμπειρία έχει δείξει πως το Ιράν θα ανταποδώσει». Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προέβη, όπως συνηθίζει σε ανάλογες περιπτώσεις, σε καμία δήλωση, όμως η Jerusalem Post θύμισε πως «υπάρχουν λίγες οργανώσεις ανά τον κόσμο, πέρα από την Μοσάντ», ικανές να σχεδιάζουν και να εξαπολύουν παρόμοιες επιθέσεις.
Πάντως, σε ανάλυσή του, ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι της La Repubblica, υποστηρίζει πως η συνάντηση του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς με τον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, πριν από λίγες ημέρες στο Ισραήλ, «θα μπορούσε να μην αποτελεί σύμπτωση», λαμβάνοντας υπόψη ότι το καθεστώς της Τεχεράνης προμηθεύει με όπλα τη Μόσχα. Θεωρεί επίσης πως, ανεξάρτητα από το ποιος φέρει την ευθύνη, η επίθεση επιβεβαιώνει, τρόπον τινά, πως, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους. «Η εποχή του κατευνασμού, του συμβιβασμού με κάθε κόστος για την αποφυγή άμεσων εκρήξεων έχει παρέλθει. Από την Ανατολική Ευρώπη έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, μέσω της αποκαλούμενης από τους διπλωμάτες “σκακιέρα της Μέσης Ανατολής” δεν είναι καιρός για υποχωρήσεις», συνοψίζει ο ιταλός αναλυτής.
Σχετικά με την επίθεση στο Ισφαχάν, ο κύριος, οπότε, εάν όχι ο μοναδικός, ύποπτος είναι η Μοσάντ. Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν σκιώδη πόλεμο σε ξηρά, θάλασσα, αέρα αλλά και στον κυβερνοχώρο τα τελευταία τρία χρόνια, με τους Ισραηλινούς να πραγματοποιούν επιδρομές σε ιρανικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις και να δολοφονούν επιστήμονες αλλά και έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.
«Επιστρέφοντας στην εξουσία πριν από ένα μήνα, ενδέχεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει εξουσιοδοτήσει την εκτέλεση σχεδίων έκτακτης ανάγκης που πιθανότατα ήταν ήδη έτοιμα εδώ και αρκετό καιρό, για να αποδείξει στην κοινή γνώμη ότι με εκείνον εκ νέου στην πρωθυπουργία, θα αλλάξει το τροπάριο και όσον αφορά το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, πέρα από τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης», εξηγεί ο Φραντσεσκίνι, αναφερόμενος στα τρία βασικά σημεία του πολιτικού μανιφέστου του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο στοιχείο που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη στην παρούσα φάση: οι μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν στο όνομα των δικαιωμάτων των γυναικών και, γενικότερα, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να επέμβει άμεσα, σίγουρα επικροτεί κάθε πλήγμα κατά του ιρανικού καθεστώτος, τουλάχιστον ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους Ιρανούς που ρισκάρουν τις ζωές τους, καθώς εναντιώνονται στους αγιατολάδες.
Γράφοντας πως η Ρωσία και το Ιράν συστήνουν σήμερα έναν νέο «Αξονα του Κακού» (όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου), ο Φραντσεσκίνι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πραγματοποίησε την επίθεση, εάν όχι με τη συνεργασία, σίγουρα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ούτως ώστε να αποσταλεί ένα μήνυμα στην Τεχεράνη αλλά και στη Μόσχα, την παραμονή της έναρξης (δευτέρα 30/1) της τριήμερης, έκτακτης και «πυροσβεστικής» περιοδείας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή.
Αφού προσπαθήσει να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η βία μεταξύ των δύο πλευρών μετά τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών, ο Αντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στο Πεκίνο, ούτως ώστε να διαπιστώσει εάν ο πρόεδρος Σι σκοπεύει να συμπαραταχθεί με τον νέο «Αξονα του Κακού» ή να αρχίσει να συνομιλεί εκ νέου με τη Δύση.
«Σε τελική ανάλυση όλα συνδέονται με την αντιπαράθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατικών και αυταρχικών καθεστώτων που αναζωπυρώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», καταλήγει ο Φραντσεσκίνι, επικαλούμενος τον Μιχάιλο Ποντολιάκ και όσα δήλωσε, αναφερόμενος την επίθεση στο Ιράν. «Η αδυσώπητη και δολοφονική λογική του πολέμου επιβάλλει βαρύ τίμημα στους δράστες και στους συνεργούς τους», είπε ο πιο έμπιστος από τους συμβούλους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.