Κουβεντούλα στη βεράντα του μεγάρου της κεντρικής τράπεζας με τον Γιάννη Στουρνάρα και φόντο την Ακρόπολη | Intime News/ Adrian Petty - ECB
Θέματα

Ο μεγάλος περίπατος της Λαγκάρντ στην Αθήνα

Πέρα από τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και τη σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας είχε την ευκαιρία να γράψει χιλιόμετρα με τα πόδια στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, να μιλήσει με καταστηματάρχες και να δειπνήσει σε μεζεδοπωλείο της οδού Μητροπόλεως
Ζώης Τσώλης

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Είμαι μια ζωντανή ευρωπαϊκή χώρα με σταθερή οικονομία. Συνεχίστε σε αυτό το δρόμο». Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε σε όλους τους τόνους και κάθε μέσο -από το Twitter, τέσσερα κανάλια της ελληνικής TV, τα διεθνή πρακτορεία- η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία την Τετάρτη προήδρευσε της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ατζέντα των τραπεζιτών είναι βαριά, καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν τι μήνυμα θα στείλουν με τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια του ευρώ (σ.σ. οι αγορές προεξοφλούν ότι θα μείνουν σταθερά), το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης (το πρόγραμμα PEPP) που ξεκίνησε με την πανδημία και τις παραινέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ανάγκη συγκράτησης των μισθών και του περιορισμού των δημοσίων δαπανών.

Οι αποφάσεις τους θα ανακοινωθούν την Πέμπτη το απόγευμα στη συνέντευξη στο ισόγειο της Τράπεζας της Ελλάδας επί της Πανεπιστημίου, σε 100 και πλέον διαπιστευμένους δημοσιογράφους Ελληνες και ξένους που έχουν έρθει γι΄αυτό το σκοπό στην Αθήνα.

Πέρα από τα «βαριά οικονομικά», το βράδυ της Τετάρτης η Κριστίν Λαγκάρντ και οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να γνωρίσουν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στο δείπνο που παραθέτει ο Γιάννης Στουρνάρας στον πέμπτο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η ανάρτηση της Λαγκάρντ στο Χ (πρώην Twitter) με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Πανεπιστημίου, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας την Τρίτη:

Εκεί, στην τεράστια βεράντα, από την πλευρά της οδού Σταδίου, με θέα την Παλιά Βουλή, την Ακρόπολη και τα φώτα της νυχτερινής Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για πολιτική, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο (σ.σ. που πάει να ξεχαστεί) στην Ουκρανία, αλλά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέλει να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Τέσσερις ημέρες στην Αθήνα

Ανάμεσα σ΄αυτό το πυκνό πρόγραμμα η Κριστίν Λαγκάρντ με το που έφτασε στην Αθήνα τη Δευτέρα το απόγευμα, έδειχνε την καλή της διάθεση.

Το βράδυ της ίδιας μέρας περπάτησε στο Σύνταγμα και το εμπορικό κέντρο, λέγοντας στους συνοδούς της πόσο ζωντανή πόλη είναι η Αθήνα.

Μετά τον περίπατο της διάλεξε να δειπνήσει σ΄ ένα γνωστό (όχι πολυτελές) καθημερινό στέκι επί της οδού Μητροπόλεως, του «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας».

Η Λαγκάρντ δείπνησε την Δευτέρα σε μεζεδοπωλείο της Μητροπόλεως και έριξε μια ματιά στις βιτρίνες της Ερμού | Creative Protagon

Ασφαλώς κάποιος από τους συνδαιτημόνες θα γνώριζε ότι το όνομα του εστιατορίου προήλθε από την ελληνική μυθολογία και ότι ο τίτλος τους αφορά έναν από τους πιο γνωστούς μύθους του Αισώπου, του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, ο οποίος μιλά για ένα εργατικό μυρμήγκι που δουλεύει ακατάπαυστα όλο το καλοκαίρι και ένα τεμπέλη τζίτζικα που τραγουδάει και είναι χαρούμενος.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κυρία Λαγκάρντ, τόσο στο τραπέζι, όσο και την Τρίτη, που θέλησε να κάνει ένα μικρό περίπατο στην οδό Πανεπιστημίου, πηγαίνοντας στην Τράπεζα της Ελλάδας από το ξενοδοχείο της, έλεγε και ξανάλεγε πόσο αλλαγμένη είναι η Αθήνα, πόσο ζωντανή και πώς δεν φανταζόταν αυτή την εικόνα.

Αλλωστε είχε να έρθει και να μείνει τόσες ημέρες στην Ελλάδα, περισσότερα από 14 χρόνια. Προ… μνημονίων δηλαδή.

Η σύνοδος της Μπίλντερμπεργκ στον Αστέρα

Η τελευταία μεγάλη επίσκεψη της στην Αθήνα, αυτή που θυμάται, ήταν το Μάιο του 2009, στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ η οποία έγινε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Στη συνάντηση εκείνη κεντρικό πρόσωπο και ομιλητής ήταν η ίδια, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (στη συνέχεια τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΔΝΤ, αντικαθιστώντας τον Ντομινίκ Στρος Κάν μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σε βάρος του).

Προσκεκλημένοι στη συνάντηση του Αστέρα ήταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι έλληνες πολιτικοί, παλιοί «γνώριμοι» του κλαμπ, όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από αριστερά, Γιάννης Στουρνάρας, Κριστίν Λαγκάρντ και η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου την Τετάρτη στη μεγάλη βεράντα της αίθουσας δεξιώσεων στον 5ο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδας | Credit: Intime News/ Adrian Petty – ECB

Για την ιστορία αξίζει να θυμίσουμε τι απασχολούσε την εποχή εκείνη την παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ, εκτός από το τσουνάμι των χρεοκοπιών τραπεζών, επιχειρήσεων ακόμη και κρατών που έφερε η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει από τις ΗΠΑ το 2008.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

-Η χρεοκοπία της Ουκρανίας, η νέα αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή, το μέλλον της Ευρώπης, το πολιτικό και οικονομικό προφίλ της Κίνας, η προστασία προσωπικών δεδομένων, το μέλλον της δημοκρατίας και η παγίδα της «μεσαίας τάξης» καθώς και η βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Στην ατζέντα δηλαδή βρέθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν και σήμερα τον κόσμο….

Η λίστα που έγινε viral 

Ενα χρόνο αργότερα, το 2010, η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε -όπως θα λέγαμε σήμερα- viral για την ελληνική πολιτική ζωή και την ειδησεογραφία της εποχής. Η χώρα μας είχε περάσει στην εποχή των μνημονίων, η τρόικα ήταν εδώ και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Τότε η Λαγκάρντ ανέλαβε να βοηθήσει το Γιώργο Παπανδρέου δίνοντας του ένα CD με τα ονόματα ελλήνων πιθανών φοροφυγάδων που είχαν βγάλει τα λεφτά τους στην Ελβετία. Ο κατάλογος ονομάστηκε «Λίστα Λαγκάρντ» από τους έλληνες δημοσιογράφους και περιλάμβανε τα ονόματα 2.059 ελλήνων καταθετών στο παράρτημα της Γενεύης της τράπεζας HSBC.