Η εταιρία ονομάζεται ΚριοΡούς και ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη κρυογονική. Η πόλη του 15ου αιώνα Σεργκίγεφ Ποσάντ όπου είναι εγκαταστημένη, βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας και μόλις περάσεις την ταπεινή πράσινη πύλη της που παρακολουθείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο από κύκλωμα κλειστής τηλεόρασης βρίσκεσαι σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Δύο μεγάλοι άσπροι θάλαμοι δεσπόζουν σε ένα ευρύχωρο υπόστεγο και φιλοξενούν σε βαθιά κατάψυξη τα σώματα δεκάδων ανθρώπων με τα προσφιλή τους κατοικίδια, οι οποίοι διάλεξαν το μεταθανάτιο δρόμο της κρυογονικής και τις επιστημονικές κατά τεκμήριο διαβεβαιώσεις για μια επικείμενη επαναφορά στη ζωή. Ιθύνων νους της εταιρίας και του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι ο 35χρονος Ντανίλα Μεντβέντεφ, ο οποίος δηλώνει στον Κόρτνι Γουίβερ της Dailymail πως η Ρωσία θα ξεπεράσει σύντομα τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της γήρανσης, τις κατακτήσεις της κρυογονικής και τη διασφάλιση της αιώνιας ζωής.
Ο Μεντβέντεφ από μικρός εντυπωσιάστηκε και μαγεύτηκε από τη διαδικασία βαθιάς κατάψυξης του σώματος στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου που προσφέρει το υγρό άζωτο. Σαν φοιτητής μετέφρασε στα ρωσικά έργα της κρυογονικής από τα αγγλικά και μέχρι να ιδρύσει την εταιρία του εργάστηκε σε κάποια τράπεζα επενδύσεων και δραστηριοποιήθηκε σε μία μη κυβερνητική οργάνωση που στόχο είχε να περιορίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Οι περίοικοι δεν έχουν ιδέα τι κρύβεται στο εσωτερικό του υπόστεγου με τους δύο θαλάμους διατήρησης, όπου με τη βοήθεια ενός περίπλοκου συστήματος τροχαλιών κρέμονται από τους αστραγάλους τους 24 σώματα πελάτων! Την ίδια στιγμή, τα κεφάλια με τον εγκέφαλο εκείνων που προτίμησαν τη διαδικασία της νευροδιαφύλαξης αναπαύονται σε ειδικές κρύπτες στα τοιχώματα των θαλάμων. Η ιδέα της κρυογονικής διατήρησης σωμάτων και η προοπτική της αθανασίας εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960. Και σχεδόν αμέσως ξεπήδησαν δεκάδες τέτοιες εταιρίες, κυρίως στο Μίσιγκαν και την Καλιφόρνια. Το σκάνδαλο όμως δεν άργησε να ξεσπάσει. Η Κρυογονική Εταιρία της Καλιφόρνιας, που διοικείτο από τον πρώην τηλεπαρουσιαστή Ρόμπερτ Νέλσον, άρχισε κατά παραγγελία του να στοιβάζει τα σώματα σε θαλάμους που οι προδιαγραφές τους ήταν να φιλοξενούν μόνο ένα. Εννέα πελάτες αποσυντέθηκαν πριν πεις κύμινο και η εταιρία εν έτει 1981 καταδικάστηκε να καταβάλλει στους οικείους όσων αποσυντέθηκαν το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 800.000 δολαρίων.
Από τότε η φήμη της κρυογονικής στις ΗΠΑ επλήγη ανεπανόρθωτα. Και άνοιξε τον δρόμο για να δημιουργηθεί η ΚριοΡούς στη Ρωσία, μια χώρα που το μητρώο της ήταν λευκό σε αντίθεση με εκείνο της Αμερικής. Αυτή τη στιγμή η κύρια ανταγωνίστριά της στις ΗΠΑ είναι η Αλκορ. Καθώς όμως η ρωσική εταιρία αποθηκεύει πολλά σώματα στον ίδιο θάλαμο, οι τιμές της είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Η κατάψυξη ολόκληρου του σώματος κοστίζει 24.000 λίρες Αγγλίας, ενώ η διατήρηση μόνο του κεφαλιού με τον εγκέφαλο αποτιμάται στις 8.000 λίρες. Τα αντίστοιχα ποσά που χρεώνει η Αλκορ είναι 133.000 και 53.000 λίρες. Πάντως και στις δύο χώρες η διαδικασία της βαθιάς κατάψυξης ενός σώματος είναι εν πολλοίς η ίδια. Μόλις κάποιος χαρακτηρισθεί νεκρός κατά νόμον, πρέπει να καταψυχθεί εντός λίγων ωρών. Οι εταιρίες διαθέτουν ειδική υπηρεσία η οποία μεριμνά για την διακομιδή της σορού από το νεκροτομείο στις εγκαταστάσεις τους όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να μην αλλοιωθούν ευαίσθητα συστήματα του νεκρού. Πρώτο βήμα είναι να αντικατασταθεί το αίμα του μακαρίτη από ένα ειδικό αντιψυκτικό και η σορός βυθίζεται στο υγρό άζωτο και στην παγωμένη μοναξιά των μείον 196 βαθμών Κελσίου.
Πάντως, φαίνεται πως οι δουλειές του Μεντβέντεφ πηγαίνουν καλά. Σε λίγο καιρό μετακομίζει τις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του σε έναν καινούργιο χώρο 35.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί στην Κίνα και να ανοίξει παράρτημα στην Ελβετία, όπου εκτός από την ευκατάστατη πελατεία που υπάρχει, ένας νόμος επιτρέπει την ευθανασία. Βέβαια η πελατεία του ρώσου μάγου της κρυογονικής δεν είναι απολύτως σίγουρη για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. «Δεν θα μιλούσα με σιγουριά και δεν θα μπορούσα να παραθέσω ένα ποσοστό βεβαιότητας για τα αποτελέσματα της κρυογονικής» επισημαίνει στον Κόρτνι Γουίβερ ο Αλεξέι Σαμίκιν, ένας δάσκαλος από τη Μόσχα που έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ΚριοΡούς για κατάψυξη της σορού του μετά θάνατον, όπως άλλωστε και εκείνης της μητέρας του η οποία έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του στήθους. «Οπως και να ΄χει όμως, αυτό είναι προτιμότερο από το τίποτα» καταλήγει με ένα αχνό και μάλλον βεβιασμένο χαμόγελο.