Οι Αρχές της Κίνας χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο για να παρακολουθούν και να ελέγχουν με όποιον τρόπο μπορούν, όχι μόνο τις κινήσεις αλλά ακόμη και τις σκέψεις των πολιτών της χώρας | Shutterstock
Θέματα

Ο κινέζος Μεγάλος Αδελφός θα διαβάζει και τη σκέψη των ανθρώπων

Κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αποκαλύπτει το επίπεδο προσήλωσης κάποιου στην κομματική κατήχηση, αναλύοντας τα... εγκεφαλικά του κύματα!
Protagon Team

Μια οργουελική τεχνολογία υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστήμης Hefei στη Λαϊκή Κίνα. Οπως είχαν αναφέρει πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί, όπως οι ίδιοι λένε, όχι μόνο να αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και τα εγκεφαλικά κύματα ενός ανθρώπου. Μπορεί με απλά λόγια να «διαβάζει» τις σκέψεις ενός ατόμου και να διαπιστώνει πόσο προσηλωμένο είναι σε αυτό που ακούει.

Κατά τους Times, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ώστε να διαπιστώνεται το πόσο πιστοί είναι αλλά και πόσο δεκτικοί στην… κατήχηση και την πολιτική που διαμορφώνει η ηγεσία. Με το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύεται η σχέση του μέλους στο κόμμα με τρόπο τέτοιο ώστε το μέλος να νιώθει ευγνωμοσύνη που βρίσκεται στο κόμμα και να ακολουθεί άκριτα και με αποφασιστικότητα τις οδηγίες που θα λαμβάνει.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική ανακοίνωση την 1η Ιουλίου, που αποτελεί την επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της ανθρώπινης βούλησης και η ανακοίνωση αποσύρθηκε από το Διαδίκτυο ύστερα από λίγες ώρες.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι 43 μέλη του κόμματος συμμετείχαν στην ανάπτυξη του συστήματος με την παρουσία τους σε συζητήσεις και ομιλίες που οργάνωνε το κόμμα, ενώ το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους παρακολουθούσε.

Και app κατήχησης

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα μπορεί να δείχνει πόσο προσηλωμένο είναι ένα μέλος του κόμματος, αλλά να εμφανίζει επίσης τα κενά στη διαδικασία ιδεολογικής και πολιτικής «επιμόρφωσης», ώστε αυτή να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική.

Αυτές οι συναντήσεις επιμόρφωσης είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν «βαρετές» από την πλειοψηφία των μελών του κόμματος, αλλά ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ απαιτεί απόλυτη πίστη στο κόμμα και δηλώνει ότι η «θεωρητική και πολιτική επιμόρφωση των μελών είναι θεμελιώδης παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου», της απόλυτης πίστης δηλαδή.

Ηδη το ΚΚ έχει δημιουργήσει μια «εφαρμογή κατήχησης» την οποία τα περίπου 97 εκατ. μέλη του απαιτείται να χρησιμοποιούν. Τα μέλη πρέπει να διαβάζουν άρθρα, να παρακολουθούν μικρής διάρκειας βίντεο και να απαντούν σε ερωτήσεις. Κάθε άρθρο, βίντεο και ερώτηση αντιστοιχεί σε κάποιους πόντους και κάθε μέλος πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 πόντους ημερησίως, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περνά αρκετό χρόνο διαδικτυακής κατήχησης.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται «Μελέτησε τον Σι για να γίνει η Κίνα ισχυρή», δημιουργήθηκε για να «διευρυνθεί η διαδικασία της μάθησης και το μέλλον να είναι πιο φωτεινό».

Ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει για λογαριασμό του κράτους μια τεχνολογία ανάγνωσης των εγκεφαλικών κυμάτων που αποκαλύπτει αν κάποιος παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό ή αν ένας εργάτης σε εργοστάσιο έχει αρχίσει να κουράζεται. Σε λύκειο της πόλης Χανγκτσού στην ανατολική Κίνα έχουν τοποθετηθεί κάμερες μέσα στις τάξεις που παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις και τις εκφράσεις των μαθητών, για τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους αλλά και για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο κάθε μαθητής δείχνει ενδιαφέρον για το μάθημα.