Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ περνούσε σημαντικό τμήμα του χρόνου του στο κτήμα το στην ΒΔ Κέρκυρα, δίπλα στο εμβληματικό δάσος της Κασσιόπης | CreativeProtagon
Θέματα

Ο «Κερκυραίος» Ρότσιλντ, ένας θρυλικός τραπεζίτης

Ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, μέλος της οικογένειας των διασήμων τραπεζιτών, που απεβίωσε τη Δευτέρα στο Λονδίνο, υπήρξε κάτοικος της Κέρκυρας τα καλοκαίρια και είχε θετό πατέρα τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα. Ο μύθος της οικογένειας, το δάνειο του 1833 και η υπόθεση της επίμαχης τουριστικής επένδυσης στο γειτονικό με το κτήμα του δάσος της Κασσιόπης
Protagon Team

O λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ που πέθανε σε ηλικία 87 ετών υπήρξε μέλος της ευρωπαϊκής τραπεζικής δυναστείας, ίδρυσε τραπεζικά ιδρύματα στο Σίτι του Λονδίνου, διετέλεσε αφοσιωμένος υποστηρικτής του Ισραήλ και ήταν ως το τέλος της ζωής του ένας παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης. Μέσω της σχέσης του με τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, ο οποίος παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την μητέρα του, Μπάρμπαρα Χάτσινσον, ο λόρδος Ρότσιλντ βρέθηκε το καλοκαίρι του 1969 στην Κέρκυρα.

Στο τέλος εκείνου του καλοκαιριού αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα στις Σινιές µε θέα στο λιµανάκι της Κουλούρας, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας. Στο κτήμα αυτό χτίστηκε η έπαυλη της οικογένειας Ρότσιλντ και εκεί περνούσε τα περισσότερα καλοκαίρια του ο Τζέικομπ Ρότσιλντ με υψηλούς προσκεκλημένους όπως ο πρίγκιπας και τώρα βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος, πρωθυπουργοί της Βρετανίας, καλλιτέχνες και μέλη της διεθνούς τραπεζικής και επιχειρηματικής ελίτ. Επί δύο δεκαετίες εκεί βρισκόταν και το σπίτι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα και της Μπάρμπαρα Χάτσινσον. Σήμερα, ιδιοκτήτης του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου είναι πλέον ο γιος του θανόντος, Νατ Ρότσιλντ.

Η οικογένεια Ρότσιλντ συνδέεται με την Ελλάδα εδώ και δύο αιώνες, καθώς υπήρξε μεταξύ των πρώτων δανειστών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του 1821. Το γεγονός αυτό επανέφερε στην επικαιρότητα το όνομα Ρότσιλντ με αφορμή τη χρεοκοπία της Ελλάδας την περίοδο 2009-2010. Την περασμένη δεκαετία, το ιστορικό προηγούμενο των επαχθών δανείων της ανεξαρτησίας αξιοποιήθηκε για την ανατροφοδότηση του μύθου της οικογένειας. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλές ανακρίβειες και θεωρίες συνωμοσίας στο Διαδίκτυο, την εποχή του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μετώπου».

Η ιστορία όμως είναι υπαρκτή. Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου Brookings που υπογράφουν η καθηγήτρια του Χάρβαντ, Κάρμεν Χάινχαρτ, και ο καθηγητής Κρίστοφ Τρέμπες του Πανεπιστημίου του Μονάχου, «η ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία χρέους, χρεοκοπίας και εξωτερικής εξάρτησης». Το εγγυημένο δάνειο του 1833, από τον οίκο Οίκο «Ρόσχιλδ εν Παρισίοις», έδωσε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία νομικό έλεγχο επί των ελληνικών εσόδων. Οι υψηλοί φόροι και οι περικοπές δαπανών προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια.

Οπως θύμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στο «Βήμα» το 2014, η επίσκεψη του γερμανοεβραίου τραπεζίτη Τζέιμς Μάγιερ Ρότσιλντ στην Αθήνα το 1847 ήταν μια επεισοδιακή στιγμή. «Μερικές φορές η απόλυτη εξάρτηση από τους πιστωτές οδηγεί σε εξευτελιστικές ενέργειες» γράφει ο κ. Χριστοδουλάκης και εξηγεί:

«Οταν το 1847 ο μεγαλοτραπεζίτης Ρότσιλντ επισκέφθηκε την Αθήνα για να απαιτήσει την αποπληρωμή των δανείων του, η κυβέρνηση ήταν τόσο πανικοβλημένη που απαγόρευσε το κάψιμο του Ιούδα στην Ανάσταση, για να μη δυσαρεστήσει το θρήσκευμά του. Εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν τότε σε μια εβραϊκή κατοικία που τελούσε υπό βρετανική προστασία. Με τη σειρά της οργίστηκε η Αγγλία και επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στον Πειραιά. Με το επεισόδιο αυτό η Ελλάδα απομονώθηκε για πολύ καιρό από τη διεθνή κοινότητα με απροσμέτρητες συνέπειες και πολύχρονες καθυστερήσεις στην προσπάθεια εθνικής ολοκλήρωσης».

Ο τέταρτος βαρόνος των Ρότσιλντ

Η οικογένεια Ρότσιλντ συγκέντρωσε τον αμύθητο πλούτο της μέσω του τραπεζικού τομέα. Ξεκινώντας από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας στις αρχές του 18ου αιώνα, έφτασε κάποτε να θεωρείται η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο.

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, ήταν ο 4ος βαρόνος Ρότσιλντ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην οικογενειακή τράπεζα NM Rothschild & Sons το 1963. Στη συνέχεια έχτισε τη δική του οικονομική αυτοκρατορία στο City του Λονδίνου, ιδρύοντας την επενδυτική εταιρεία RIT Capital, της οποίας προήδρευε μέχρι το 2019. Η (βρετανική) οικογένεια Ρότσιλντ έχει εκτιμώμενη περιουσία περίπου 825 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με την περσινή λίστα των Sunday Times.

Το θρίλερ της Κασσιόπης 

H έπαυλη του θανόντα στην Κέρκυρα συνδέθηκε με το σίριαλ της εμβληματικής έκτασης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, ένα από τα «ασημικά» που κλήθηκε να πουλήσει το Δημόσιο, με οσμή σκανδάλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να μειώσει το χρέος. Το γεγονός προκάλεσε από την αρχή την αντίδραση των Ρότσιλντ, η έπαυλη των οποίων βρίσκεται σε απόσταση 2,9 χιλιομέτρων.

Οπως έγραψε ο Χάρης Καρανίκας στο Protagon τον Ιούνιο του 2018, «η υπόθεση ξεκινάει το 2012, οπότε διεξήχθη διαγωνισμός μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την μακροχρόνια μίσθωσή της για 99 χρόνια και την επιστροφή κατόπιν των εκτάσεων και των υποδομών στο Δημόσιο. Από αυτόν τον διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, τα προβλεπόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση όμως της Κασσιόπης συνεχίστηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, οπότε πουλήθηκε η κυριότητα τμήματος του ακινήτου στο οποίο μπορούν να κτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Από αυτόν τον διαγωνισμό τα έσοδα ήταν λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι εκτάσεις και οι υποδομές τους δεν επιστρέφουν στο Δημόσιο».  

Το Protagon επανήλθε στο θέμα τον Ιανουάριο του 2019 ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν δημοσιοποιήθηκε ότι στο τμήμα των εκτάσεων που πουλήθηκε για μόλις 2,05 εκατομμύρια ευρώ προβλεπόταν οικοδόμηση 27.000 τετραγωνικών μέτρων πολυτελών κατοικιών, οι οποίες δεν επρόκειτο να επιστραφούν στο Δημόσιο και όταν «σε γύρω περιοχές οι τιμές ήταν πολύ πιο υψηλές».

Γιατί ενοχλήθηκε η οικογένεια Ρότσιλντ από την επένδυση; Οπως έγραψε ο Ηλίας Μπέλλος στην «Καθημερινή» το 2020, ο Νατ Ρότσιλντ, γιος του Τζέικομπ Ρότσιλντ, δεν ήταν «ο μόνος μεγαλοεπιχειρηματίας που αισθάνθηκε ότι η περιουσία του και η ιδιωτικότητα της έπαυλής του θίγονται από την ανάπτυξη αυτή».

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε τον Νοέμβριο του 2019 ότι και ο γερμανός επενδυτής Γεργκ Ροκενχόιζερ, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Permira, με γειτνιάζον κτήμα, «υπερασπίζεται σαν κέρβερος την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του» τασσόμενος κατά της επένδυσης της εταιρείας NCH Capital που κέρδισε με πολύ χαμηλό τίμημα τον διαγωνισμό στην Κασσιόπη. Η εταιρεία ανακοίνωσε το Kassiopi Project που προβλέπει την κατασκευή μιας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και την κατασκευή έως και 116 τουριστικών κατοικιών και βιλών.

Το ενδιαφέρον παρασκήνιο που ανέφεραν αξιόπιστες πηγές στο Protagon είναι ότι ο Ρότσιλντ από κοινού με τον Ρόκενχόιζερ προσέγγισε τον ιδρυτή της NCH Capital, Τζορτζ Ρορ, προτείνοντας του να τους πουλήσει την έκταση με το ίδιο ή και μεγαλύτερο τίμημα μετά τη λήξη του διαγωνισμού για να την αποδώσουν στον δήμο Κέρκυρας και να μετατραπεί σε οικολογικό πάρκο. Εκείνος αρνήθηκε. Το 2022 κυκλοφόρησαν φήμες περί πώλησης του Kassiopi Project από την NCH Capital αλλά η εταιρεία τις διέψευσε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να υλοποιήσει το project.