Ο Κάρστεν Λίνκε μιλούσε με τους συμπολίτες του μόνο για ποδόσφαιρο. Τώρα διερευνάται για ποια πράγματα μιλούσε με τους Ρώσους | Creative Protagon
Θέματα

Ο κατάσκοπος που «μιλούσε μόνο για ποδόσφαιρο»

Μια πρόσφατη σύλληψη στη Γερμανία, υψηλόβαθμου στελέχους της Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που όμοιό του δεν έχει δει η Ευρώπη για δεκαετίες
Protagon Team

Ο Κάρστεν Λίνκε είχε μια καθόλα αξιοζήλευτη ζωή. Εμενε σε μια μονοκατοικία στο Βάιλχαϊμ της Βαυαρίας, μια ειδυλλιακή πόλη 20.000 κατοίκων στους πρόποδες των Αλπεων, προπονούσε εθελοντικά την τοπική παιδική ομάδα ποδοσφαίρου και εργαζόταν στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND). Επίσης ήταν κατάσκοπος των Ρώσων…

Η Bundesnachrichtendienst (BND) βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια πολύ άβολη και δύσκολη θέση. Οταν συνελήφθη, ο Λίνκε ζούσε πλέον στο Βερολίνο, καθώς είχε προαχθεί σε μια πολύ υψηλόβαθμη θέση στην υπηρεσία και επισκεπτόταν τη γενέτειρά του τα Σαββατοκύριακα για να συμμετέχει σε μπάρμπεκιου με τους φίλους του.

Σε ένα από αυτά γνώρισε και τον σύνδεσμό του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τον Αρτουρ Ε. Εναν χαρισματικό επιχειρηματία που ζούσε μια εντυπωσιακή ζωή στα 31 του. Ο Αρτουρ Ε., γεννήθηκε στη Ρωσία και η οικογένειά του μετακόμισε στη Γερμανία όταν ήταν παιδί. Υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό και από το 2015 άρχισε μια εντυπωσιακή καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων, η οποία συχνά τον έφερνε και στη Μόσχα.

Ο Αρτουρ Ε., που δρούσε ως ταχυδρόμος του Λίνκε, πιθανολογείται να ήταν ήδη στο μισθολόγιο των Ρώσων και γι’ αυτό να πήγε στο συγκεκριμένο μπάρμπεκιου, το 2021.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι ο Λίνκε τον παγίδευσε. Παραδέχεται ότι συναντήθηκε δύο φορές με πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο και ότι τους παρέδωσε κάποια έγγραφα που του είχε δώσει ο Λίνκε, αλλά είπε ότι πίστευε πως εργαζόταν για λογαριασμό των Γερμανών.

Ο Λίνκε βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο του σκανδάλου κατασκοπείας που ταρακούνησε τις Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και το όνομά του ήρθε στο φως από την Telegraph, καθώς ως τώρα κρατιόταν μυστικό για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αλλά και διότι οι Γερμανοί εργάζονται πυρετωδώς για να ανακαλύψουν εάν ο Λίνκε δρούσε μόνος ή σε συνεργασία με κάποιο ευρύτερο δίκτυο κατασκόπων.

Η υψηλή θέση που κατείχε στην BND έχει πονοκεφαλιάσει την υπηρεσία, καθώς είχε πρόσβαση σε κάθε είδους «ευαίσθητα » αρχεία, συμπεριλαμβανομένων και πολλών πλγηροφοριών που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό που προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν οι πρώην συνάδελφοι του είναι το ακριβές είδος των πληροφοριών που διοχέτευε στους Ρώσους. Γερμανικά ρεπορτάζ, πάντως, όπως αυτό του Der Spiegel, φαίνεται να καταλήγουν προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας.

Εξάλλου, από τη θέση του ο Λίνκε, ο οποίος προοριζόταν μακροπρόθεσμα για μια από τις πιο υψηλές θέσεις στη BND, είχε πρόσβαση και σε αρχεία άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο 52χρονος Λίνκε κρατείται και ανακρίνεται από τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως φαίνεται ότι δεν έχει πει και πάρα πολλά, ενώ ο δικηγόρος του αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βάιλχαϊμ, πάντως, όλοι δηλώνουν σοκαρισμένοι: ήταν υπόδειγμα ενεργού πολίτη λένε, τα παιδιά τον λάτρευαν και ο ίδιος ήταν σαν δεύτερος πατέρας για αυτά.

Οταν οι φίλοι και οι γείτονές του τον ρωτουσαν τι δουλειά κάνει, εκείνος απαντούσε γενικά ότι «είναι στο στρατό», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Η μόνη απορία που είχαν άπαντες είναι γιατί ο Λίνκε κάποιες φορές εξαφανιζόταν για κάποιους μήνες, αφήνοντας την τοπική ομάδα χωρίς προσπονητή. Και όταν πήρε προαγωγή και έφυγε για το Βερολίνο όλοι απογοητεύτηκαν, αν και πάντα επέστρεφε τα Σαββατοκύριακα.

«Μιλούσε σχεδόν αποκλειστικά για ποδόσφαιρο», είπαν κάποιοι από τους γείτονές του, που δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Λίνκε είναι μπλεγμένος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας εδώ και δεκαετίες.

Το πώς και πότε ακριβώς στρατολογήθηκε ο Λίνκε από τους Ρώσους παραμένει άγνωστο και η πιθανότητα να τον έβαλε ο Άρτουρ Ε. στο παιχνίδι και όχι το αντίθετο παραμένει ανοικτή. Ο Λίνκε φέρεται επίσης να είχε σχέσεις με το ακροδεξιό κόμμα της Γρεμανίας AfD, καθώς φυλλάδιά τους βρέθηκαν στο ντουλάπι του στο γήπεδο της ομάδας που προπονούσε. Έτσι, ακόμη και το κίνητρό του είναι υπό αμφισβήτηση και διερεύνηση.

Η Γερμανία βιάζεται πολύ να βρει μια άκρη στο κουβάρι, καθώς η υπόθεση υπονομεύει τις σχέσεις της με τις άλλες δυτικές χώρες, που βλέπουν και δικές τους πληροφορίες να διαρρέουν προς ανατολάς. Ο Λίνκε φέρεται, μεταξύ άλλων, να έχει δώσει στους Ρώσους πολύτιμες πληροφορίες για το πώς τους «ακούν» οι Δυτικοί.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Άρτουρ Ε., τα στοιχεία του οποίου ακόμη προστατεύονται από το νόμο, είπε στους ανακριτές του ότι ένας άλλος πράκτορας της BND τον συνάντησε στο αεροδρόμιο του Μονάχου όταν επέστρεψε από τη Μόσχα και τον βοήθησε να περάσει πολύ γρήγορα από τους ελέγχους. Ποιος ήταν αυτός και ποιος τον στρατολόγησε, παραμένει μυστήριο.

Αυτό που ντρόπιασε περισσότερο απ’ όλα τους Γερμανούς, όμως, είναι ο τρόπος που έπιασαν τον Λίνκε: με μια πληροφορία από ξένη μυστική υπηρεσία.

Η υπόθεση, πάντως, φαίνεται ότι έχει πολύ βάθος ακόμη και πιθανώς ο Λίνκε δεν ήταν παρά μόνο η αρχή.