Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2017, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή μέχρι το 2021, με κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά, αλλά οι παλαιότεροι θυμούνται ένα αντίστοιχο πλάνο που είχε ανακοινώσει, τον Μάιο του 1971, ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού και πανίσχυρος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Χούντας Κωνσταντίνος Ασλανίδης.
Ο Ασλανίδης, σε δηλώσεις του, είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχει αίτημα του ΠΑΟ για επέκταση των εξεδρών του σταδίου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας καθώς «από καιρού ο αθηναϊκός σύλλογος έχει στρέψει την προσοχήν του δια την ανεύρεσιν νέου σταδίου». Με στόμφο τόνιζε στην ίδια ανακοίνωση ότι «ευθύς ως ο χώρος ευρεθή, θα παραχωρηθή υπό του κράτους και θα αρχίσουν τα έργα επί της μελέτης που έχει εκπονήσει αφιλοκερδώς ο σύμβουλος του συλλόγου κ. Τσίπρας»!
Ο «σύμβουλος του συλλόγου» ήταν ο Ηρακλής Τσίπρας, θείος του σημερινού Πρωθυπουργού και συνεταίρος του πατέρα του, Παύλου Τσίπρα, στην τεχνική εταιρεία «Ηρακλής ΑΕΤΕ».
Η «Ηρακλής ΑΕΤΕ» είχε ιδρυθεί στις 2 Απριλίου 1970 με αρχικούς μετόχους τους Ηρακλή και Παύλο Τσίπρα καθώς και τον Παναγιώτη Ανδριανό. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια παρουσίασε, μάλιστα, ιδιαιτέρως μεγάλα για την εποχή οικονομικά μεγέθη. Οπως έγραψε το Protagon (εδώ), η τεχνική εταιρεία των αδελφών Τσίπρα είχε υπό εκτέλεση έργα 390 εκατ. δραχμών στα τέλη του 1972 ενώ το αντίστοιχο ποσό είχε μειωθεί στα 290 εκατ. δραχμές στο τέλος της επόμενης χρονιάς.
Χωρίς να έχουμε εντοπίσει τις εργολαβίες που υλοποίησε την περίοδο 1970-74 η «Ηρακλής ΑΕΤΕ», μηχανικοί θυμούνται πως εκείνη την εποχή οι αδελφοί Τσίπρα είχαν αναλάβει μεγάλο έργο στην Σαουδική Αραβία, ενδεχομένως ως υπεργολάβοι κάποιας άλλης ελληνικής εταιρείας. Μένει, βέβαια, να εξακριβωθεί πώς και από ποια τράπεζα εξασφάλισαν χρηματοδότηση για ένα τόσο μεγάλο έργο. Εκτός και αν τα περισσότερα έσοδα προέρχονταν τελικά από δημόσια έργα στη χώρα μας. Κυρίως από μεγάλες εργολαβίες στην Κρήτη.
Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ο θείος του Πρωθυπουργού δεν κρυβόταν επί Χούντας επειδή «κατάφερε να δραπετεύσει», όπως αναφερόταν (εδώ) στην ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο Facebook. Αντίθετα, εκείνη την εποχή ήταν εξέχων οικονομικός και αθλητικός παράγοντας, τακτικότατος συνομιλητής του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) Κωνσταντίνου Ασλανίδη.
Ο τελευταίος, στις αρχές του 1975 διέφυγε στο εξωτερικό, λίγες ώρες πριν απολογηθεί, μεταξύ άλλων, και για το αδίκημα της κατάχρησης χρημάτων. Κατηγορούνταν ότι ενθυλάκωσε περίπου 450.000 δραχμές που του είχε δώσει να μοιράσει στους παίκτες του Παναθηναϊκού κάποιος έλληνας εφοπλιστής, μετά την θριαμβευτική πρόκριση της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.
Ο Ασλανίδης, που είχε αναλάβει να «αναμορφώσει» τον ελληνικό αθλητισμό, βρήκε, πάντως, άμεσα υποστηρικτές. Λίγες εβδομάδες αργότερα δημοσιεύεται στην «Αθλητική Ηχώ» μια υποστηρικτική δήλωση του «αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού επί της εποχής της πορείας προς το Γουέμπλεϊ κ. Ηρακλή Τσίπρα».
Ο Ηρακλής Τσίπρας είχε τηλεφωνήσει στην αθλητική εφημερίδα για να ξεκαθαρίσει ότι «μετά το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα (στον ημιτελικό του Κυπέλου Πρωταθλητριών), ήλθε ο κ. Ασλανίδης και έδωσε στον (προπονητή της ομάδας) Πούσκας 450.000 δραχμές, προερχόμενες από κάποιο εφοπλιστή, για να τα μοιράσει επί τόπου στους παίκτες, παρουσία μου ως αρχηγού της ομάδας. Πράγματι ο Πούσκας τα μοίρασε αμέσως και, αν θυμάμαι καλά, κάθε παίκτης πήρε από 35.000…».
Λίγους μήνες μετά ο Ασλανίδης προσκόμισε στις ιταλικές αρχές και βεβαίωση των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που κατέθεσαν ενυπογράφως ότι τους έδωσε τα χρήματα. Ετσι γλίτωσε την έκδοση στην Ελλάδα και έζησε πολλά χρόνια στη Λατινική Αμερική πριν επιστρέψει σε προχωρημένη ηλικία.
Πριν ο Ηρακλής Τσίπρας μεταπηδήσει στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό ήταν παράγοντας του ΟΦΗ, μιας ομάδας που επωφελήθηκε, σε βάρος του Εργοτέλη, από τα μέτρα «αναμόρφωσης» του Ασλανίδη. Οι Χουντικοί αξιοποίησαν το γεγονός πως το 1966 η διοίκηση του Εργοτέλη είχε παραχωρήσει το γήπεδό του για συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη για να καταγγείλουν το σωματείο ως «κομμουνιστικό». Τον Ιούνιο του 1967 ανακοίνωσαν την καθαίρεση του 12μελούς Δ.Σ του Εργοτέλη και τον διορισμό νέου 15μελούς, ενώ λίγους μήνες μετά η ποδοσφαιρική ομάδα υποβιβάστηκε.
Τον Φεβρουάριο του 1971 ο Ηρακλής Τσίπρας διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟ με απόφαση του Ασλανίδη. Επίτιμος πρόεδρος του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή ήταν ο πρωτεργάτης της Χούντας Νικόλαος Μακαρέζος.
Η εφημερίδα «Μακεδονία», στις 9 Ιουνίου 1971 φιλοξενεί, μάλιστα, και δηλώσεις του τότε Γ.Γ. Αθλητισμού με αφορμή φημολογία περί παραιτήσεως του Ηρακλή Τσίπρα από το Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομάδας. Οπως εξηγούσε ο Ασλανίδης: «στο Λονδίνο (σσ: όπου ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει ανεπιτυχώς στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Αγιαξ) ο κ. Τσίπρας με παρεκάλεσε από τις 12 Ιουνίου να τον απαλλάξω των καθηκόντων του λόγω φόρτου εργασίας».
Η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται και, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ο ανιψιός του Ηρακλή Τσίπρα προσπαθούσε, με νομοθετική ρύθμιση, να βρει νέα έδρα για τον Παναθηναϊκό!