Φρέντι και Ελτον στα μέσα της δεκαετίας του 1980 | Wikipedia
Θέματα

Ο Φρέντι Μέρκιουρι σε ρόλο Αη Βασίλη ακόμη και… από τον τάφο

Ο εμβληματικός τραγουδιστής των Queen είχε προνοήσει για τα χριστουγεννιάτικα δώρα των πιο αγαπημένων του ανθρώπων ακόμη και μετά τον θάνατό του. Τι λέει για αυτή την πλευρά του ο φίλος του Ελτον Τζον
Κωσταντίνος Τσάβαλος

Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε διάφορα μελανά σημεία στο χαρακτήρα του: ώρες ώρες ήταν αλαζόνας επί σκηνής, ενώ συχνά πυκνά είχε κάποια άσχημα ξεσπάσματα… καλλιτεχνικής και δημιουργικής φύσης απέναντι στους τρεις συνοδοιπόρους του στους Queen, τον Ρότζερ Τέιλορ, τον Μπράιαν Μέι και τον Τζον Ντίκον.

Για τα μόνα δυο πράγματα, ωστόσο, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τραγουδιστή των Queen ειναι κατά πρώτον η φωνή  και η σκηνική του παρουσία (που τον κατέστησαν ως μία αδιαμφισβήτητα κορυφαία μουσική περσόνα της ροκ όλων των εποχών) και κατά δεύτερον η απαράμιλλη γενναιοδωρία του.

Δεν είναι τυχαίο το ότι 28 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του από επιπλοκές που προκάλεσε το AIDS, από το οποίο έπασχε, τον Νοέμβριο του 1991, εξακολουθεί να δίνει χαρά στους πιο κοντινούς του ανθρώπους και όσους τον έζησαν εκ του σύνεγγυς.

Όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, από τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, μόλις ένα μήνα μετά τον θάνατό του, μέχρι και φέτος (και για πολλά χρόνια ακόμη, προφανώς…), ένα μικρό βανάκι ξεκινάει από τις αποθήκες του καταστήματος Fortnum and Mason στο νούμερο 181 της οδού Πικαντίλι στο Λονδίνο, φορτωμένο με δώρα.

Δώρα για τα οποία είχε προνοήσει να δοθούν ακόμη και μετά τον θάνατό του, όπως ξεκαθάριζε μια ειδική ρήτρα στην διαθήκη του.

Κάθε Χριστούγεννα λοιπόν η οικογένεια της αδελφής του, Κασμίρα, ο μοναδικός του ανιψιός, Τζαμάλ Ζουκ, η παλιά του σύντροφος και μετέπειτα φίλη [σ.σ: ο Μέρκιουρι ήταν αμφιφυλόφιλος, στην αρχή της ζωής του τουλάχιστον], Μέρι Οστιν και ο γιος της (και βαφτισιμιός του Μέρκιουρι), Ρίτσαρντ ειναι οι πρώτοι που θα λάβουν το δώρο τους, το οποίο διαλέγει ειδικά γι’ αυτούς κάποιος ειδικός σε αυτό το θέμα από το Freddie Mercury Estate, το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα μετά θάνατον δικαιώματα των έργων και της εικόνας του.

Δώρο λαμβάνουν επίσης και όλοι οι εργαζόμενοι ή υπάλληλοι του που στάθηκαν δίπλα του μέχρι το τέλος καθώς και μερικοί «εκλεκτοί» συνάδελφοι του, όπως ο Ελτον Τζον, που υπήρξε και ο κολλητός του φίλος στα τέλη των ’70s και για όλη την δεκαετία του ’80.

Πρόσφατα, ο Τζον, σε ένα βιβλίο που ονομάζεται «Η αγάπη είναι η θεραπεία: για τη ζωή, την απώλεια και το τέλος του AIDS», μοιράστηκε μια σχετική ιστορία.

«Αυτό που πρόκειται να διαβάσετε πιθανότατα θα μας κάνει θυμηθούμε την καλή ψυχή του Φρέντι Μέρκιουρι. Ακόμη και όταν πλησίαζε ο θάνατος, προσπαθούσε να φροντίσει άλλους ανθρώπους», αναφέρει.

«Ο Φρέντι πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1991 και εβδομάδες μετά την κηδεία, εξακολουθούσα να θρηνώ. Την ημέρα των Χριστουγέννων, έμαθα ότι ο Φρέντι μού είχε αφήσει μια τελευταία απόδειξη της ανιδιοτέλειας του. Ενας φίλος εμφανίστηκε στην πόρτα μου και μου έδωσε κάτι τυλιγμένο σε μια μαξιλαροθήκη. Το άνοιξα το και μέσα ήταν ένας πίνακας από έναν από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, τον βρετανό ζωγράφο Χένρι Σκοτ Τουκ. Και υπήρχε ένα σημείωμα από τον Φρέντι.

Πριν από χρόνια, ο Φρέντι και εγώ είχαμε “βγάλει” ονόματα ο ένας για τον άλλον, τα alter ego των drag-queen μας δηλαδή. Ημουν η Σάρον και ήταν η Μελίνα (από την Μερκούρη, που θύμιζε τον Φρέντι λόγω του ηχητικά ίδιου επιθέτου τους).

Το σημείωμα του Φρέντι έλεγε: “Αγαπητή Σάρον, σκέφτηκα ότι θα το ήθελες αυτό. Με αγάπη, Μελίνα. Καλά Χριστούγεννα”.

Τα συναισθήματα με κατέβαλαν. Ήμουν 44 ετών τότε και έκλαιγα σαν μικρό παιδί. Στον θάνατό του μου υπενθύμισε τι εκείνο που τον είχε κάνει τόσο σπουδαίο στην ζωή του».

Με την Μέρι Οστιν
Ποιος ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι

Το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα και γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στο κρατικό νοσοκομείο της Ζανζιβάρης.

Οι γονείς του,  ο Μπόμι και η Τζερ Μπουλσάρα, είχαν καταγωγή από την Περσία, αλλά ζούσαν στην Ινδία καθώς ο Μπόμι μετακόμισε στη Ζανζιβάρη, προκειμένου να εργαστεί ως ταμίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της βρετανικής αποικιακής κυβέρνησης.

Ο Φρέντι ήταν το πρώτο τους παιδί, ενώ έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Κασμίρα.

Ο μικρός Φαρόκ φοίτησε τα πρώτα σχολικά του χρόνια στην Ιεραποστολική Σχολή της Ζανζιβάρης και όταν έγινε οκτώ ετών οι γονείς τον έστειλαν «εσωτερικό», σε σχολείο της Ινδίας.

Φοίτησε, λοιπόν, στο St. Peter’s της Αγγλικανικής Εκκλησίας στη Βομβάη, το σημερινό Μουμπάι, όπου και ανακάλυψε την αγάπη του για τη μουσική.

Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φαρόκ και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε, ενώ ταυτόχρονα τραγουδούσε και στην χορωδία του σχολείου.

Στην ηλικία των 12 ετών σχημάτισε μαζί με τέσσερις φίλους του το μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.

Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη και τον Ιανουάριο του 1964 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί μαζί με τους γονείς και την αδελφή του, καθώς ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ο Μπουλσάρα σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Wreckage.

Κατόπιν, μέσω του συμφοιτητή του Τιμ Στάφελ, ήρθε σε επαφή με το συγκρότημα Smile, όπου γνώρισε τον Μπράιαν Μέι στην κιθάρα και τον Ρότζερ Τέιλορ στα ντραμς.

Οι Smile διαλύθηκαν επειδή τους εγκατέλειψε ο Στάφελ και τον Απρίλιο του 1970, οι Μέι, Τέιλορ και Μπουλσάρα – που πλέον εμφανιζόταν επισήμως με το όνομα Φρέντι Μέρκιουρι – ίδρυσαν το δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο ίδιος ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen.

Ήταν μάλιστα εκείνος που σχεδίασε και το λογότυπο της μπάντας, που απεικόνιζε τα ζώα-ζωδιακά σύμβολα του καθενός από τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος.

Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Queen και μαζί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της βρετανικής μουσικής της δεκαετίας του ’70…