Μετά από αρκετές καθυστερήσεις που έθεσαν ακόμη και σε αμφιβολία το όλο εγχείρημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για να τοποθετηθεί στον πύραυλο που θα τον στείλει σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από την Γη όπου θα εγκατασταθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Ήλιο. Εκεί θα ανοίξει τον τεράστιο χρυσής απόχρωσης καθρέφτη του ο οποίος θα συλλέγει το απαραίτητο φως για την παρατήρηση του Σύμπαντος. Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα 24ωρα μια πετυχημένη δοκιμή της λειτουργίας του καθρέφτη δημιουργώντας μεγάλη αισιοδοξία στους επιτελείς της αποστολής ότι όλα προχωρούν πλέον πολύ καλά.
Σε σύγκριση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble του οποίου ο καθρέπτης έχει διάμετρο 2,4 μέτρα, ο καθρέπτης του James Webb είναι διαστάσεων 6,5 μέτρων. To James Webb είναι το πιο προηγμένο και ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και καταγράφηκε εξ αρχής ως ο διάδοχος του Hubble. Στην δημιουργία του συμμετείχαν η NASA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.
Η αρχική ιδέα ήταν το Hubble να ολοκληρώσει την αποστολή του και να σταματήσει να λειτουργεί μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί το James Webb. Το τηλεσκόπιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1996 αλλά υπήρξαν πολλά εμπόδια σε αυτή την διαδικασία. Ωστόσο, φαίνεται βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την εκτόξευση που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο.
Η επανάσταση
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios μια κρατική ελεγκτική υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε ένα πόρισμα στο οποίο αναφέρονται 39 λόγοι που εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο το τηλεσκόπιο τόσο πριν όσο και μετά την εκτόξευση.
Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με μεγάλη αγωνία την εκτόξευση αφού το James Webb υπόσχεται μια νέα μεγάλη επανάσταση στην αστρονομία. Το τηλεσκόπιο είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το Hubble και θα μπορεί να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις στις εσχατιές του Σύμπαντος αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για την γέννηση των πρώτων γαλαξιών. Θα μπορεί να αποκαλύπτει στοιχεία για την γέννηση των άστρων και τον σχηματισμό των πλανητών ενώ θα μπορεί να κάνει απευθείας παρατηρήσεις σε πλανήτες αποκαλύπτοντας όχι μόνο τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τις ατμοσφαιρικές και άλλες συνθήκες τους.
Η ανακάλυψη πλανητών με συνθήκες φιλικές στην ζωή ή ακόμη και κατοικήσιμων σε άλλες περιοχές του γαλαξία μας είναι ένας από τους μεγάλους στόχους του James Webb. Το τηλεσκόπιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακάλυψη στοιχείων για την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη και για διάφορα κοσμικά φαινόμενα για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα.
Πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε την πρώτη φάση των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το James Webb την οποία ονόμασε «Κύκλο 1». Ο πρώτος κύκλος λειτουργίας του τηλεσκοπίου θα έχει διάρκεια ενός έτους και ανάμεσα σε περίπου χίλια ερευνητικά προγράμματα που κατατέθηκαν στους επιτελείς της αποστολής επιλέχθηκαν τελικά 286 έρευνες που θα διεξαχθούν με την χρήση του James Webb.