Ο Μπραντ Πιτ στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Βενετίας με σμόκιν Louis Vuitton και παντελόνι καμπάνα | Reuters/Yara Nardi/CreativeProtagon
Θέματα

Ο Μπραντ Πιτ επαναφέρει τη μόδα των 70s: παντελόνι καμπάνα

Ο αιώνιος έφηβος του Χόλιγουντ εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του στο Φεστιβάλ της Βενετίας με μαύρο κοστούμι (υψηλής ραπτικής) που μας θύμισε τη μόδα της δεκαετίας του 1970, αποδεικνύοντας ότι το παντελόνι καμπάνα είναι πιο κολακευτικό από ό,τι κάποιοι νομίζουν
Protagon Team

Αναζωογονημένος και πιο φρέσκος από ποτέ, όχι μόνο στο σώμα και στο πρόσωπο, αλλά και στις ενδυματολογικές επιλογές του, ο Μπραντ Πιτ έδειξε ότι δεν διστάζει να πειραματίζεται με την γκαρνταρόμπα του στα 60 του, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι άνδρες αρκούνται στο να ακολουθούν την πεπατημένη. Μέρος αυτής της πρόσφατης εξέλιξής του είναι και το στυλάτο μαύρο σμόκιν με παντελόνι καμπάνα με το οποίο εμφανίστηκε στην επίσημη πρεμιέρα των «Λύκων» στο Φεστιβάλ Βενετίας, εντυπωσιάζοντας το κοινό που παραληρούσε γύρω του: αδιαμφισβήτητο σύμβολο της δεκαετίας του 1970 μεν, αλλά με τη σύγχρονη υπογραφή του οίκου Louis Vuitton.

Τα φαρδιά παντελόνια είναι μια δύσκολη πρόταση, επειδή συμβολίζουν τη δεκαετία του ’70. Είναι το Γούντστοκ με τα στεφάνια λουλουδιών και τα ινδικά αρωματικά στικ. Είναι η δραματική κομεντί «Στους Ρυθμούς της Ντίσκο» (1998) για τη σκηνή της ντίσκο στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και το θρυλικό κλαμπ «Studio 54». Ολα χαρούμενα στοιχεία μιας εποχής, πλην όμως στις μέρες μας ανήκουν μάλλον σε «θεματικές βραδιές», γράφει στην Telegraph ο Στίβεν Ντόιγκ.

Εκτοτε έχουν αναβιώσει σε διάφορες στιγμές. Ο Τομ Φορντ, για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Gucci, ξέθαψε το σαγηνευτικό στυλ του Χάλστον (του κορυφαίου, ίσως, αμερικανού σχεδιαστή μόδας) και άλλων, αλλά και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν ο οίκος προσέλαβε τον Αλεσάντρο Μικέλε, η μόδα των 70s επανήλθε στην ημερήσια διάταξη για άλλη μια φορά. Δείτε τα φαρδιά παντελόνια και τα σακάκια με τονισμένους ώμους του Χάρι Στάιλς, του Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ και του Τζέικομπ Ελόρντι, οι οποίοι –μεταξύ άλλων– είναι εδώ και χρόνια φαν του συγκεκριμένου στυλ.

Αναμφισβήτητα οι φινετσάτοι άνδρες που καθόρισαν τη δεκαετία του 1970 διέθεταν μια νωχελική γοητεία γεμάτη αισθησιασμό: ο Χάλστον και ο Υβ Σεν Λοράν έδειχναν ατημέλητα ραφινάτοι με τα χυτά μεταξωτά τους και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τα φαρδιά τζιν του ήταν κομψός σαν αίλουρος. Τις περισσότερες φορές, όμως, όταν σκεφτόμαστε τα παντελόνια καμπάνα θυμόμαστε τους τραγουδιστές της lounge της δεκαετίας του 1970. Είναι χαρακτηριστικά της αισθητικής του camp, που από το περιθώριο έφτασε στο κέντρο της ποπ κουλτούρας και περπάτησε στην πασαρέλα, και όχι μιας μελετημένης εμφάνισης όπως αυτές του Τζον Τραβόλτα με το λευκό κοστούμι στην πίστα της ντισκοτέκ, των μιμητών του στυλ των AΒΒΑ, και του Ελβις των 70s.

O Eλβις Πρίσλεϊ επί σκηνής στις αρχές της δεκαετίας του ’70: η εξωφρενική, glam πλευρά του παντελονιού καμπάνα (Oscar Abolafia/TPLP/Getty Images)

 

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε τα παντελόνια καμπάνα στο κόκκινο χαλί και τους mainstream σταρ να ανακαλύπτουν το σύγχρονο σεξαπίλ τους» λέει την Telegraph ο Αλεξ Τσβέτκοβιτς, συνεργάτης του πρακτορείου Birch (και δηλωμένος φαν του παντελονιού καμπάνα). «Εχει σίγουρα κάτι το σέξι, επειδή είναι από μια εποχή που οι άνδρες απολάμβαναν την ελευθερία έκφρασης στον τρόπο που ντύνονταν» προσθέτει. Τούτου λεχθέντος, ο Τσβέτκοβιτς συμβουλεύει τον μέσο άνδρα που ενδιαφέρεται να βάλει τα παντελόνια καμπάνα στην γκαρνταρόμπα του, να προσέχει οπωσδήποτε το κόψιμο και το στυλ τους. Ιδού οι συμβουλές του:

Να είστε απόλυτα ειλικρινείς ως προς το αν είναι για εσάς

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που δεν μπορούν να τα φορέσουν όλοι. Τα είδωλα αυτού του συγκεκριμένου είδους τείνουν να είναι ψηλοί και αδύνατοι άνδρες. «Η καμπάνα ταιριάζει περισσότερο σε ψηλόμεσα παντελόνια, για να εξισορροπηθεί ο όγκος στο πόδι, και στην περιοχή της μέσης των γοφών πρέπει να είναι πιο στενά επάνω, οπότε δεν ταιριάζουν σε όλους» λέει ο Τσβέτκοβιτς. Το θέμα είναι επίσης ότι το  παντελόνι καμπάνα τραβάει το βλέμμα προς τα κάτω, οπότε αν φορεθεί από κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, μπορεί να τον κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο κοντός.

Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος του παντελονιού καμπάνα μπορεί να κάνει θαύματα αν έχετε ογκώδη πόδια. Και αξίζει να το υιοθετήσουν και όσοι δεν νιώθουν άνετα με τα εφαρμοστά skinny τζιν.

Προτιμήστε τα ραμμένα κατά παραγγελία

Με τον «αέρα» γύρω από τους αστραγάλους, αξίζει όλα τα υπόλοιπα να διατηρούνται στη θέση τους. Τα πουκάμισο πρέπει να μπαίνει μέσα στο παντελόνι και να μην περισσεύει ύφασμα απέξω, κάτι που απαιτεί το παντελόνι να εφαρμόζει σωστά στη μέση. Ακόμη, αν φοράτε σακάκι, φροντίστε να έχει δομή και φόρμα. Προσέξτε τους τονισμένους ώμους και τη στενή σφιγμένη μέση στο σύνολο του Μπραντ Πιτ. Το ύφασμα denim, ειδικά, προσφέρεται για μια τονισμένη σιλουέτα, οπότε τα τζιν καμπάνα μπορούν να δείχνουν κομψά.

Ο Τσβέτκοβιτς προτιμά επίσης ένα κόψιμο παντελονιού που ονομάζεται «παράλληλο», με φαρδύ και ίσιο πόδι, που δίνει την εικόνα καμπάνας χάρη στον τρόπο με τον οποίο σπάει πάνω στο παπούτσι.

Μειώστε τα συνοδευτικά φρου-φρου

Αυτό το επιπλέον ύφασμα που στροβιλίζεται καθώς περπατάτε είναι ήδη αρκετό, οπότε περιορίστε τα άλλα θεατρικά στοιχεία των 70s, που σχετίζονται με τα παντελόνια καμπάνα. Αποφύγετε τις πλισέ εκδοχές –εκτός αν είστε έτοιμοι για μια θεματική βραδιά σε κρουαζιερόπλοιο– και μην επιλέξετε λουλουδάτα υφάσματα ή με μοτίβα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ενα λευκό πουκάμισο, ένα μπλουζάκι πόλο ή ένα κασμιρένιο πουλόβερ είναι ό,τι καλύτερο για να συνοδεύσετε αυτό το έμβλημα μιας άλλης εποχής. Οτιδήποτε άλλο είναι υπερβολή. Και κάποια πράγματα είναι προτιμότερο να μείνουν πίσω στη δεκαετία του 1970…