«Απαισιόδοξος» εμφανίζεται όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί το φθινόπωρο στο Βόρειο Ημισφαίριο ο Μπιλ Γκέιτς, προειδοποιώντας πως εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα και οι κυβερνήσεις δεν παρέμβουν δραστικά, οι θάνατοι από κορονοϊό κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν εκ νέου σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, φτάνοντας στα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.
Πολύ περισσότερο, ωστόσο, ο ζάπλουτος φιλάνθρωπος που προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά των μολυσματικών ασθενειών, ανησυχεί για τις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας. «Γυρίσαμε περί τα 25 χρόνια πίσω. Θα περίμενα σημαντικά περισσότερους θανάτους από τις έμμεσες παρά από τις άμεσες επιπτώσεις του κορονοϊού», σημείωσε ο ιδρυτής της Microsoft μιλώντας στην Telegraph.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα, με αφορμή τη δημοσίευση του Goalkeepers Report 2020, μιας ετήσιας έκθεσης του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της ανθρωπότητας όσον αφορά την πορεία προς την επίτευξη των Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε πως υπό όρους ανάπτυξης, η πανδημία θα μπορούσε να γυρίσει την ανθρωπότητα πίσω στη δεκαετία του 1990. Πολλοί δείκτες – όσον αφορά τη μητρική και βρεφική θνησιμότητα, την ασιτία και την εκπαίδευση ανά τον κόσμο – κινούνται ήδη αρνητικά έπειτα από δεκαετίες αργής αλλά σταθερής προόδου, γεγονός που αναπόφευκτα θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Στην εισαγωγή της έκθεσης το ζεύγος Γκέιτς γράφει για την Ισπανική Γρίπη του 2018 η οποία προκάλεσε «μια σειρά από αλληλοεπιδεινoύμενες καταστροφές. Εν ριπή οφθαλμού μια κρίση δημόσιας υγείας μετεξελίχθηκε σε κρίση οικονομική, επισιτιστική, στεγαστική και πολιτική. (Η φράση) “μια σειρά από αλληλοεπιδεινούμενες καταστροφές” αποτελεί μια εύστοχη περιγραφή και για την πανδημία Covid – 19».
Ποτέ ξανά από το 1870 και μετά, οι οικονομίες τόσων πολλών χωρών δεν βρέθηκαν σε ύφεση κατά την ίδια περίοδο, επισημαίνεται στην έκθεση. Από το 1990 έως το 2020, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα) μειώθηκε κάτω του 7% από 37%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Bill & Melinda Foundation κατά τους τελευταίους μήνες 37 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν εκ νέου σε κατάσταση ακραίας πενίας.
Παρότι εμφανίζεται σχεδόν σίγουρος πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι δυσμενείς για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ο διορατικός Γκέιτς εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος τουλάχιστον για το απώτερο μέλλον, προβλέποντας πως με ένα εμβόλιο και διεθνή συνεργασία, τα χειρότερα θα περάσουν σε περίπου μία διετία.
«Εως το επόμενο καλοκαίρι θα έχει φτάσει η διανομή εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ακόμα και με ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξεως του 60%, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε σχεδόν ολοκληρωτικά την εκθετική εξάπλωση της πανδημίας. Οπότε αισιοδοξώ πως η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά της μείωσης, της δραματικής μείωσης του αριθμού (των κρουσμάτων και των θανάτων) και κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2022 όλο αυτό το πράγμα θα τελειώσει», προβλέπει ο Γκέιτς.
Για να αποφευχθούν, ωστόσο, τα χειρότερα σενάρια όσον αφορά τον δυσμενή αντίκτυπο της πανδημίας που εξακολουθεί να πλήττει την ανθρωπότητα είναι απαραίτητη η στενή διεθνής συνεργασία: «Δεν μπορεί να υπάρξει μια εθνική απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση. Ολες οι χώρες πρέπει να δουλέψουν από κοινού για την εξάλειψη της πανδημίας και την επανεκκίνηση των οικονομιών. Οσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, τόσο περισσότερο χρόνο (και χρήμα) θα χρειαστούμε για να ορθοποδήσουμε».
Ο Μπιλ Γκέιτς δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αποχώρηση των ΗΠΑ, έπειτα από σχετική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χαρακτηρίζοντάς την «παράδοξη» και «αντιπαραγωγική».
Γιατί σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί κυριαρχίας των Κινέζων στον ΠΟΥ, «εάν κάποιος διερωτηθεί “έχει ο οργανισμός μια ιδιαίτερα στενή σχέση με κάποια συγκεκριμένη χώρα; Υπάρχει κάποια χώρα που κυριαρχεί στους διαδρόμους του ΠΟΥ και επηρεάζει όλα όσα γίνονται εκεί;” Η απάντηση είναι “φυσικά και υπάρχει”. Αυτή η χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει καμία άλλη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που να σχετίζεται περισσότερο με μία χώρα από όσο σχετίζεται ο ΠΟΥ με τις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Γκέιτς.