| CreativeProtagon / Shutterstock
Θέματα

Ο Μπάιντεν, το λεωφορείο και το… «Κτήνος»

Οι μετακινήσεις των ξένων ηγετών που θα βρεθούν στο Λονδίνο για την κηδεία της Ελισάβετ θα γίνει με μίνι βαν για να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλους και ειδικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Protagon Team

«Φαντάζεστε τον Μπάιντεν μέσα σε λεωφορείο;». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε σε συναδέλφους του, μέσω What’s App, ξένος πρέσβης με βάση το Λονδίνο, στο άκουσμα της είδησης ότι οι ηγέτες στην κηδεία της Ελισάβετ θα μετακινούνται με μίνι λεωφορεία, ειδικά τροποποιημένα για την περίσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους βρετανικούς δρόμους. Την είδηση φέρνει στο φως το Politico, το οποίο παραθέτει και την πεποίθηση του ειδικού σε θέματα ασφαλείας και πρώην πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α., Τίμοθι Μίλερ ότι «όποιος κι αν ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ποτέ δεν θα έπαιρνε το λεωφορείο ή θα πετούσε με εμπορική πτήση», όπως το Παλάτι έχει προτείνει σε κάποιους ηγέτες, προκειμένου να αφήσουν πίσω στις χώρες τους τα λίαρ τζετ και τα ελικόπτερα.

Κι ενώ το Λονδίνο μοιάζει με «αστακό», καθώς περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες και ξένοι ηγέτες αναμένεται να παρευρεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, από την κηδεία του Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, το 1965, τη λύση στο ζήτημα μετακίνησης του Μπάιντεν φαίνεται πως δίνουν τα Ανάκτορα. Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ανάμεσα στους ηγέτες, στους οποίους θα επιτραπεί να πάρουν μαζί τους την προεδρική τους λιμουζίνα, στη βρετανική πρωτεύουσα. Κάτι που ισχύει για τους αρχηγούς των επτά κρατών-μελων της Συνόδου Κορυφής των G7, για παράδειγμα τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ή τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο. Ωστόσο, στην περίπτωση του Μπάιντεν, η παρουσία του στο Λονδίνο αναμένεται να είναι λίγο πιο θεαματική, λόγω του… «κτήνους».

Το «κτήνος», η θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα περιμένει μπροστά στο Air Force One τον αμερικανό πρόεδρο
Τo «Κτήνος»

Το «Beast», το «Κτήνος» όπως αποκαλείται η βαριά θωρακισμένη λιμουζίνα, με την οποία μετακινούνται οι αμερικανοί πρόεδροι, άλλαξε πρόσφατα πινακίδες, όταν δηλαδή ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε το «τιμόνι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Ετσι, ο αριθμός 45 που αναγραφόταν στην πινακίδα της λιμουζίνας επί Ντόναλντ Τραμπ, τώρα έχει αντικατασταθεί με τον αριθμό 46, καθώς ο Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος της χώρας. Πρόκειται για ένα προεδρικό όχημα που μοιάζει με… πολεμική μηχανή: Είναι μία μαύρη, θωρακισμένη Κάντιλακ λιμουζίνα, με πόρτες πάχους 20 εκατοστών και τζάμια 13 εκατοστών, ικανά για να αντέξουν σε κάθε είδους απειλή, ακόμα και επίθεση με ρουκέτες ή χημικά όπλα.

Το ρεζερβουάρ του, θωρακισμένο και αυτό, προστατεύεται από ειδικό αφρό, σε περίπτωση που σκιστεί είτε από κάποιο ατύχημα, είτε από ανταλλαγή πυρών. Στο μπροστινό της μέρος, η μαύρη, προεδρική λιμουζίνα διαθέτει κάμερα νυκτός, σύστημα εκτόξευσης δακρυγόνων και σε σημεία με άμεση πρόσβαση ένα μικρό… οπλοστάσιο για παν ενδεχόμενο. Επίσης, διαθέτει δορυφορικό τηλέφωνο και ειδικό, διαδραστικά εξοπλισμένο σύστημα επικοινωνίας και άλλα επιθετικά και αμυντικά μέτρα ασφαλείας για τη ζωή του επιβάτη. Το επιβλητικό όχημα έχει κατασκευαστεί με βάση τα standards των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α., καθώς όταν ο Πρόεδρος της χώρας επιβαίνει στη λιμουζίνα, θα πρέπει να διαθέτει όλα τα εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας του 21ου αιώνα.

Αλλοι με το λεωφορείο, άλλοι με τις… λίμο!

Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχόλια στον βρετανικό Τύπο για το τρόπο που θα επιτρέπεται να μετακινείται ο κάθε ηγέτης, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας τόνισε πως «οι ρυθμίσεις για τους διάφορους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ποικίλλουν». Μάλιστα, επικαλούμενος αμερικανικές πηγές, ο βρετανικός Guardian,  γράφει ότι το έγγραφο που συνόδευε την πρόσκληση, την οποία έλαβε ο Λευκός Οίκος για την κηδεία της Βασίλισσας, δεν επιβάλλει τα ίδια όρια στον αριθμό των προσκεκλημένων αλλά και στα μέσα του ταξιδιού, συγκριτικά με τους άλλους ηγέτες. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδοχές της επίσημης πρόσκλησης, ή και περισσότερες, η κάθε μία προσαρμοσμένη στην εκάστοτε χώρα.