Ο Τεντόγλου πανηγυρίζει στο Μόναχο. Μίλτο, keep walking! | EPA/CHRISTIAN BRUNA/CreativeProtagon
Θέματα

Ο άθλος διαρκείας του Μίλτου Τεντόγλου

Αυτό που θαυμάζει κανείς στον 24χρονο πρωταθλητή μας, ίσως περισσότερο απ’ όλα, είναι η συνέπεια. Εδώ και τέσσερα χρόνια το άστρο του λάμπει σταθερά στον παγκόσμιο στίβο. Σε οκτώ τελικούς μεγάλων διοργανώσεων έχει κατακτήσει έξι χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό. Μπορεί να πλησιάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Πάουελ (8,95 μ.). Γιατί όχι; Ακατόρθωτα φαίνονταν και όσα έχει, ήδη, πετύχει στη μυθική του καριέρα
Sportscaster

Ποιος δεν το περίμενε, το «χρυσό» του Μίλτου Τεντόγλου στο Μόναχο; Ποιος δεν έχει καταλάβει, ακόμη, πόσο τεράστιος αθλητής είναι ο 24χρονος από τα Γρεβενά; Το «φωνάζουν» τα 13 μετάλλια που έχει κατακτήσει, ήδη, σε μεγάλες διοργανώσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Αλλά και οι (δήθεν) αποτυχίες του.

Πριν από ένα μήνα έφυγε… σκασμένος από το Ορεγκον, επειδή είχε έρθει δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Στο μήκος η Ελλάδα είχε χαρεί μόνο μια έκτη θέση σε αυτή τη διοργάνωση (του Κώστα Κουκοδήμου στο Γκέτεμποργκ, το 1995), όμως του κορυφαίου αθλητή μας στον στίβο… δεν του άρεσε το χρώμα του μεταλλίου. Πάνω απ’ όλα, δεν τον ικανοποίησε η επίδοσή του. Ενιωσε, μάλιστα, την ανάγκη να απολογηθεί, μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ, με μια φράση που συνόψιζε όλα αυτά τα υπέροχα που είναι ο Μίλτος: «Δεν πειράζει, θα ήταν ντροπή να νικήσω με 8,32μ. Επρεπε να κάνω 8,50 μ. Κρίμα, και είχα καλό σερί».

Από κοντά κι εμείς, αντί να πανηγυρίσουμε για ένα αργυρό μετάλλιο που δεν είχαμε, καν, ονειρευτεί, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε πώς του ξέφυγε το «χρυσό» (για τέσσερα εκατοστά). Επειδή κανένας άλλος θρίαμβος του Τεντόγλου, εκτός από την πρώτη θέση, δεν μας ικανοποιεί. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της πίστης μας σε αυτό το παιδί. Του φορέσαμε στο στήθος ένα μετάλλιο που το κοινό δεν απονέμει συχνά στους αθλητές.

Ο Μίλτος είναι ένα κράμα προτερημάτων, που δύσκολα συναντάς στα σπορ. Εχει το χάρισμα -αυτό που λέμε ταλέντο-, διαθέτει αθλητική ευφυΐα, εγωϊσμό, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, και, επιπλέον, θέλει να ικανοποιεί τους θεατές με τις επιδόσεις του. Είναι κυνηγός της τελειότητας, κι όχι των περιστασιακών διακρίσεων. Οι αναποδιές, τον πεισμώνουν. Οπότε, το χθεσινό «σόου» το χρωστούσε, κατά κάποιον τρόπο. Στον εαυτό του, και σε εμάς.

Ακόμη κι όταν με το τρίτο του άλμα (8,35 μ.) ξεπέρασε την καλύτερη εφετινή του επίδοση κατά 12 εκατοστά, δεν… ησύχασε. Κυνήγησε εκείνο το 8,50 μ. που «έπρεπε» να κάνει στο Ορεγκον, και «πέταξε» στα 8,52 μ. Οι επιδόσεις των ανταγωνιστών του μετρήθηκαν λίγο πάνω από τα 8 μέτρα. Αλλά, είπαμε. Ο πραγματικός αντίπαλος του Τεντόγλου είναι ο εαυτός του. Κάθε αγώνας του μοιάζει με αναμέτρηση του αθλητή με τη μεζούρα. Με ένα τεστ των ορίων του.

Με το «χρυσό» του άλμα στο Μόναχο κατέρριψε τρία ρεκόρ. Το ρεκόρ αγώνων (από το 2010), το ρεκόρ σταδίου (από το 1999) και της μεγαλύτερης διαφοράς από τον δεύτερο (το κατείχε από το 1986 ο Ρομπέρτο Εμιγιάν με 40 εκατοστά). Σε έναν τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου η υποχρέωση της επιτυχίας λυγίζει τους αθλητές, ο cool Μίλτος πέτυχε την καλύτερη επίδοση της χρονιάς (ήταν το 8,45μ. του Σάιμον Εχαμερ), και πλησίασε το ατομικό του ρεκόρ (8,60 μ.). Εγινε ο πρώτος έλληνας με δυο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Και ο, μόλις, τέταρτος αθλητής στην ιστορία του μήκους, που κατορθώνει να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Αυτό που θαυμάζει κανείς στον Τεντόγλου, ίσως περισσότερο από κάθε τι, είναι η συνέπειά του στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού. Το άστρο του λάμπει σταθερά στον παγκόσμιο στίβο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει αγωνιστεί σε οκτώ τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, κι έχει κατακτήσει έξι χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό.

Το πρώτο του «χρυσό» στην κατηγορία των Ανδρών ήταν αυτό που κέρδισε το 2018, στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, στο Βερολίνο, όπου έγινε ο νεαρότερος έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης, ever. Το 2019, στη Γλασκώβη, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και στον κλειστό στίβο. Το ίδιο και δύο χρόνια μετά, στο Τορούν της Πολωνίας. Πέρυσι, στο Τόκιο, έγινε «χρυσός» Ολυμπιονίκης – μόλις ο πέμπτος Ευρωπαίος στο άλμα εις μήκος. Τον περασμένο Μάρτιο στο Βελιγράδι, τη μέρα που έκλεισε τα 24 (18/3), έγινε ο δεύτερος ευρωπαίος άλτης του μήκους που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Πριν από ένα μήνα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην… ολομέλεια των «ελίτ» του αγωνίσματός του, στο Ορεγκον. Και χθες, δεν άφησε τους αντιπάλους του ούτε να το σκεφτούν, πως θα μπορούσαν να του αρπάξουν το «χρυσό». Με εξαίρεση το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στην Ντόχα, όπου έμεινε στη δέκατη θέση, από το 2018 μέχρι σήμερα, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, έχει άλματα πάνω από τα 8,25μ.

Ο Τεντόγλου έχει, ήδη, κυκλώσει τον επόμενο στόχο του: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, τον Αύγουστο του 2023. Κάπου στο βάθος του μυαλού του υπάρχει και το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Πάουελ (8,95 μ.). Γιατί όχι; Ακατόρθωτα φαίνονταν, πριν από λίγα χρόνια, και όσα έχει, ήδη, πετύχει στη μυθική του καριέρα. Μίλτο, keep walking!