Στις 26 Σεπτεμβρίου, το σκάφος της αποστολής DART της NASA έπεσε με ταχύτητα περίπου 24.000 χλμ./ώρα επάνω στον Δίμορφο, έναν διαστημικό βράχο διαμέτρου περίπου 160 μέτρων, που βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατ. χλμ. από τη Γη. Ο Δίμορφος αποτελεί δορυφόρο του αστεροειδούς Δίδυμου, που έχει διάμετρο 800 μέτρων.
Στόχος του εγχειρήματος ήταν να αλλάξει ελαφρώς η τροχιά του Δίμορφου, ώστε να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική, ώστε να χρησιμοποιηθεί και σε κάποιον απειλητικό για τη Γη διαστημικό βράχο στο μέλλον.
Το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανακοίνωσε ότι ο στόχος επετεύχθη και ο Δίμορφος εκτροχιάστηκε. Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του διαστημικού βράχου έχει μειωθεί χρονικά κατά 32 λεπτά, όπως ήταν και το πλάνο της αποστολής.
«Ολοι μας έχουμε την ευθύνη να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, που είναι το σπίτι μας. Είναι, άλλωστε, και η μοναδική μας κατοικία. Αυτή η αποστολή δείχνει ότι η NASA προσπαθεί να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε ρίξει επάνω μας το Σύμπαν. Εχουμε αποδείξει ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά την προστασία του πλανήτη. Αυτή ήταν μια εμβληματική στιγμή για την πλανητική άμυνα και την ανθρωπότητα, ενώ επέδειξε την αφοσίωση της NASA και των συμμάχων της σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Νέλσον.
Τα στελέχη της NASA δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα μετά την έκβαση της αποστολής DART, θεωρώντας ότι μπορεί αυτή η μέθοδος να αποδειχθεί αποτελεσματική και σε μεγαλύτερου μεγέθους αστεροειδείς, που ίσως αποδειχθούν απειλητικοί για τη Γη.
Εχουν προταθεί μέθοδοι καταστροφής απειλητικών αστεροειδών με χρήση πυραύλων, εκρηκτικών ακόμη και πυρηνικών όπλων. Θεωρείται όμως επικίνδυνη στρατηγική, αφού είναι πιθανό ο διαστημικός βράχος να μην αλλάξει κατεύθυνση ή να μην καταστραφεί ολοσχερώς — αντιθέτως, να διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα βομβαρδίσουν τελικά τη Γη.
H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχει ανακοινώσει την αποστολή HERA, το σκάφος της οποίας θα εκτοξευθεί το 2024 και θα φθάσει στον Δίμορφο το 2026, για να μελετήσει από κοντά τις επιπτώσεις της σύγκρουσης.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Wired, τη σύγκρουση αλλά και ό,τι συνέβη στη συνέχεια έχουν καταγράψει, τόσο η συσκευή LUCIACube, την οποία απελευθέρωσε για αυτόν τον σκοπό το σκάφος-καμικάζι λίγες ημέρες πριν πέσει στον Δίμορφο, όσο και πολλά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο μελετούν τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί και θα καταγραφούν στη συνέχεια από αυτό το γεγονός.