Ο βιολόγος Ράιαν Γκρέγκορι | CreativeProtagon
Θέματα

Ο βιολόγος που βαφτίζει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Ο Καναδός Ράιαν Γκρέγκορι εξηγεί τον λόγο για τον οποίο σταμάτησε η ελληνοπρεπής ονοματοδοσία των κορονοϊκών παραλλαγών και επελέγη το θαλάσσιο υπερμέγεθες μαλάκιο Κράκεν για να σημάνει την τελευταία παραλλαγή της Ομικρον
Protagon Team

Συνέντευξη με τον άνθρωπο «που δίνει ονόματα στον κορονοϊό» πήρε η Repubblica. To ιταλικό Μέσο ταξίδεψε μέχρι το Οντάριο του Καναδά και συνομίλησε με τον βιολόγο Ράιαν Γκρέγκορι, πανεπιστημιακό. Βρήκε τις δηλώσεις του ηρεμιστικές: «Θέλει να μας μεταδώσει ένα καθησυχαστικό μήνυμα». Ο ίδιος είπε ότι στην παρούσα φάση ο κορονοϊός είναι σταθερά παρών, ωστόσο είναι λιγότερο θανατηφόρος. Τόνισε, βέβαια, ότι ο κόσμος πρέπει να φυλάγεται «με τον συνήθη τρόπο». Οσον αφορά την ονοματοδοσία των παραλλαγών του ιού, είπε ότι το κίνητρό του ήταν, βασικά, ανθρωπιστικό: «Το έκανα για να βοηθήσω τους ανθρώπους να διακρίνουν τις πιο σημαντικές παραλλαγές, όχι για να πανικοβληθούν».

Η Repubblica του είπε ότι έγινε διάσημος για τα ονόματα που έδωσε στις παραλλαγές, και του επισήμανε ότι τα τελευταία βαφτίσια, με το όνομα του νορβηγικού μυθολογικού θαλασσίου τέρατος Κράκεν (που υποτίθεται ότι είναι ένα τεράστιο μαλάκιο) ξέφυγαν της πεπατημένης των ελληνικών γραμμάτων. Ο Γκρέγκορι σχολίασε ότι τα Αλφα, Δέλτα, Ομικρον, τα οποία ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λειτούργησαν, όμως από ένα σημείο και μετά, όταν οι παραλλαγές του κορονοϊού έγιναν εκατοντάδες, τα πράγματα μπερδεύτηκαν. «Αρχικά σκέφτηκα να χρησιμοποιηθούν ονόματα της ελληνικής μυθολογίας, αλλά το πράγμα δεν περπατάει». Ετσι προτιμήθηκε το νορβηγικό τέρας. Γιατί αυτό και όχι η Λερναία Υδρα, ας πούμε; «Διότι είναι στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας».

Το αδηφάγο πλην αχόρταγο τέρας Κράκεν καταπίνει καράβι και πλήρωμα (Wikipedia)

Από τη μάλλον χαλαρή συζήτηση προέκυψαν και ορισμένα χρήσιμα δεδομένα, πραγματολογικού χαρακτήρα: έτσι πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες περίπου 650 παραλλαγές της μετάλλαξης Ομικρον, με ορισμένες «περισσότερο ενδιαφέρουσες από άλλες». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οτι κάποιες, νεότατες, έχουν ενδιαφέρον, όπως η Κράκεν που «έχει ικανότητα παράκαμψης της ανοσίας». Ετσι εξηγείται γιατί δεν έπαιξε μπάλα η Λερναία Υδρα με τα πολλά κεφάλια της: διότι έπεσε θύμα του Ηρακλέους, ενώ το τέρας Κράκεν ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει. Βέβαια, «τα τέρατα δεν τα χρησιμοποιούμε για να τρομοκρατήσουμε, αλλά για προσελκύσουμε την προσοχή στις νέες παραλλαγές». Και τι άλλο; «Μιλάμε απλώς για το τι σημαίνουν και τι απαιτούν οι διάφορες παραλλαγές».

Αναπόφευκτα η κουβέντα με τον βιολόγο έφθασε και στην Κίνα. Ούτε ο συναγερμός του άρεσε, ούτε ο πανικός: «Το πρόβλημα της Κίνας είναι ότι, μετά την ανοσία που αποκτήθηκε από τον αρχικό εμβολιασμό, ο ιός δεν εξαπλώθηκε πολύ στον πληθυσμό. Αυτό τον βοηθά τώρα να μολύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο, οι παραλλαγές, που βγήκαν από την Κίνα το καλοκαίρι, προκάλεσαν μεγάλα κύματα, επομένως υπάρχει περισσότερος πανικός από ό,τι χρειάζεται». Η κατοπινή ερώτηση ήταν: «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πανδημία;» Ο Γκρέγκορι αποκρίθηκε ότι η απάντηση «εξαρτάται από το πού βρίσκεται κανείς στον κόσμο». Υστερα ο βιολόγος ανέφερε ότι στον Καναδά και στη Βρετανία «το 2022 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά», όμως «πρέπει να διακρίνουμε τις διάφορες καταστάσεις».

Η Ομικρον ήταν πολύ μεταδοτική, η Δέλτα πιο σοβαρή. «Ομως η Ομικρον προκάλεσε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους ακριβώς επειδή έχει μεταδοθεί περισσότερο. Στην Κίνα υπάρχουν εκατομμύρια κρούσματα, άρα υπάρχει και κίνδυνος μεταλλάξεων. Υπάρχουν και συνδυασμοί, όπως είναι η Δελτακρόν, ένα ”μείγμα” των Δέλτα και Ομικρον. Σε αυτήν την περίπτωση μολύνιονται και ζώα. Οι παραλλαγές Αλφα και Δέλτα έχουν εξελιχθεί μέσα στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και να οδηγήσει σε νέους συνδυασμούς του ιού. Αλλά η κατάσταση της ανοσίας είναι επίσης πολύ διαφορετική. Υπάρχουν ενισχυμένες άμυνες από προηγούμενες μολύνσεις, επομένως λιγότερο ακραίες καταστάσεις. Υπάρχει σταθερό επίπεδο. Αντί για κύματα, υψηλή παλίρροια. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτό, ώστε να αποφύγουν τον πανικό, τον οποίο, ειλικρινώς, εγώ δεν τον βλέπω».

Η κατακλείδα αφορούσε την προστασία μας. Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε, έστω την τελευταία και επιθετική πλην λιγότερο θανατηφόρα παραλλαγή; «Ο,τι κάναμε μέχρις εδώ. Τα ενισχυτικά εμβόλια λειτουργούν. Δεν είναι τέλεια, όμως παρέχουν καλή προστασία από σοβαρές επιπλοκές. Χρησιμοποιήστε τις μάσκες υψηλής προστασίας, αερίστε τους χώρους ανοίγοντας τα παράθυρα, αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη σε εσωτερικούς χώρους και, αν κολλήσετε, καθίστε απομονωμένοι. Αυτές οι στρατηγικές είναι αποτελεσματικές, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Επιβραδύνουν τις μολύνσεις, άρα και την εξέλιξη του ιού».