Ειδικοί του Επιστημονικού και Βιομηχανικού Οργανισμού Ερευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) που εδρεύει στην Καμπέρα της Αυστραλίας πραγματοποίησαν μια ευρεία γενετική μελέτη που αφορά το προσδόκιμο ζωής 252 ζώων συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Οι ερευνητές κατάφεραν αρχικά να εντοπίσουν 42 γονίδια που σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής και στη συνέχεια υπολόγισαν το προσδόκιμο ζωής ακόμη και ειδών που έχουν πλέον εξαφανιστεί.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι «φτιαγμένος» για να ζει μάξιμουμ 38 έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακριβώς το ίδιο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή τα 38 έτη, είχαν τόσο οι άνθρωποι του Νεάντερταλ όσο και οι Ντενίσοβαν, το μυστηριώδες και άγνωστο μέχρι πρόσφατα είδος ανθρώπων που πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε σε περιοχές του Καυκάσου αλλά DNA τους έχει εντοπισθεί και σε πληθυσμούς άλλων περιοχών του πλανήτη.
Όμως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ανθρώπου ειδικά τους δύο τελευταίους αιώνες αύξαναν προοδευτικά το προσδόκιμο ζωής. Ο παράγοντας όμως που έκανε την διαφορά ήταν η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες. Ετσι το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου ξεπερνάει πλέον τα 70 έτη και η τάση είναι αυξητική.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι όμως και τα ευρήματα για πολλά άλλα εμβια όντα με πιο εντυπωσιακή την διαπίστωση για τις τοξοκέφαλες φάλαινες που ζουν κυρίως στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι φάλαινες αυτές μπορούν να ζήσουν περίπου δύο αιώνες αφού έχουν εντοπιστεί τέτοιες φάλαινες να κυκλοφορούν στις θάλασσες έχοντας καρφωμένα πάνω τους καμάκια του 19ου αιώνα. Όμως η νέα μελέτη εκτοξεύει το όριο του προσδόκιμου ζωής τους αναφέροντας ότι είναι 268 έτη! Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης το προσδόκιμο ζωής των εξαφανισμένων εδώ και μερικές χιλιάδες έτη μαμούθ το οποίο καθόρισαν στα 60 έτη.