Στη δεύτερη ιδιότητά του, εκείνη του (ιδιαίτερα επιτυχημένου) συγγραφέα μυθιστορημάτων, εστιάζει αρχικά το Politico, συστήνοντας στους αναγνώστες του τον Μισέλ Κλεζ, τον άνθρωπο που ηγείται των ερευνών της βελγικής Δικαιοσύνης με στόχο τη διαλεύκανση του Qatargate που κλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Ενα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι ευρωπαίοι βουλευτές για τον άνδρα πίσω από τις καταγγελίες για χρηματισμό και επιρροή από το Κατάρ στην καρδιά της ΕΕ: πως δεν πρόκειται να σταματήσει. Επίσης, ότι μπορεί να καταλήξουν ως χαρακτήρες σε αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο από τον άνθρωπο που θα μπορούσε να βάλει κάποιους στη φυλακή», γράφουν οι Καρλ Ματίεσεν και Μπάρμπαρα Μόενς.
Και αν εμπλέκονται και άλλοι στο σκάνδαλο διαφθοράς «καλά θα κάνουν να ανησυχούν», συμπληρώνουν, γιατί στο Palais de Justice των Βρυξελλών ο Μισέλ Κλεζ είναι γνωστός ως «Ο Σερίφης», λόγω της τάσης του να καταδιώκει ανελέητα όλους όσοι καταλήγουν στο στόχαστρό του. Ακόμη πιο ανησυχητικό για εκείνους που έχουν λόγους να τον φοβούνται είναι το γεγονός πως «φαίνεται να το διασκεδάζει».
Είναι αυτή η «πληθωρικότητα» που τον καθιστά ξεχωριστό, ανέφερε στο Politico ο Τζον Γκρόμπεζ, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός του Βελγίου αρμόδιος για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς (την περίοδο 2011-2014). «Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και διακριτικοί. Αυτός δεν είναι. Και δεν θα έπρεπε να είναι και δεν το έχω βιώσει ποτέ ως κομπορρημοσύνη αυτό», προσέθεσε ο βέλγος πολιτικός. «Είναι σαν ένας εισαγγελέας διασκεδαστής. Αυτό είναι φανταστικό και όλα πηγάζουν από αυτές τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές ανησυχίες (του). Αυτό είναι που τον καθιστά τόσο εξαιρετικό».
Πέρα από «σερίφης» και «εισαγγελέας διασκεδαστής», ο Μισέλ Κλεζ είναι επίσης ένας «επαναστάτης ανθρωπιστής» –σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Politico–, η βιογραφία του οποίου διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.
Οι νεαροί γονείς του τον εγκατέλειψαν όταν ήταν μωρό μέσα σε ένα καλάθι στο αρτοποιείο των παππούδων του, στο προάστιο Αντερλεχτ των Βρυξελλών, όπως αποκάλυψε ο ίδιος το 2020 στη Le Soir. Μεγάλωσε κόβοντας ψωμί πριν το σχολείο και επιδιώκοντας να διαβάζει το δυνατόν περισσότερα βιβλία. Ο πατέρας του δεν θέλησε ποτέ να είναι μέρος της ζωής του, ενώ η σχέση του με τη μητέρα του, η οποία πλέον δεν ζει, ήταν «εξαιρετικά σκληρή».
Ως κατευθυντήριες γραμμές του, ο Μισέλ Κλεζ επικαλείται τις γαλλικές επαναστατικές ουμανιστικές αξίες, ενώ θεωρεί πως το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Τα εγκλήματα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας» έγραψε σε ένα από τα βιβλία του.
Στο στόχαστρό του τις προηγούμενες δύο δεκαετίες βρέθηκαν οι βελγικές τράπεζες Fortis και Belgolaise, ο ασφαλιστικός κολοσσός AGF, καθώς και πολυεθνικές, ακόμη και μέλη της βελγικής αριστοκρατίας. Το 2019 πέτυχε την επιβολή προστίμου στη βρετανική τράπεζα HSBC ύψους 295 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διάφορα άλλα εγκλήματα.
Λόγω των πολλών χρημάτων που έχει καταφέρει να ανακτήσει για λογαριασμό του βελγικού κράτους, ο Μισέλ Κλεζ είναι γνωστός και ως «Κύριος Εκατό Εκατομμύρια». «Δεν τον ένοιαζε καθόλου το μέγεθος των αντιπάλων του. Ετσι λειτουργεί: δεν φοβάται εύκολα» ανέφερε σχετικά ο Τζον Γκρόμπεζ.
Οι έρευνές του με στόχο τη δίωξη συμμοριών ξεπλύματος χρήματος σε βελγικές ποδοσφαιρικές ομάδες συντάραξαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ο οποίος στο Βέλγιο συνδέεται στενά με την πολιτική και τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ο Κλεζ έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να ορθώσει το ανάστημά του ούτε στη διεθνή σκηνή, εκδίδοντας, για παράδειγμα, διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων, λόγω των σχέσεών με την Euroclear, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η επίβλεψη της εξάρθρωσης της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας SKY ECC, που οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων εμπόρων ναρκωτικών και πάσης φύσεως άλλων εγκληματιών, με τις βελγικές αρχές να κατάσχουν ποσότητα-ρεκόρ ναρκωτικών στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό κόμβο του δικτύου διακίνησης κοκαΐνης (και όχι μόνο) στην Ευρώπη.
Οσον αφορά τις έρευνές του για διαφθορά στον πυρήνα των ευρωπαϊκών θεσμών, «ως η χώρα υποδοχής της ΕΕ, μερικές φορές το Βέλγιο αισθάνεται ότι είναι ο Δαβίδ που πολεμά τους γίγαντες της ρωσικής και της κινεζικής κατασκοπείας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς στους διεθνείς θεσμούς που φιλοξενεί», γράφουν οι δημοσιογράφοι του Politico.
Πλέον, όμως, το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Qatargate και οι έρευνες των οποίων ηγείται ο Μισέλ Κλεζ με στόχο τη διαλεύκανσή τους «προσφέρουν στους Βέλγους κάτι για το οποίο μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι στα μάτια του κόσμου», προσθέτουν. Και εξηγούν ότι τις τελευταίες ημέρες τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται διαρκώς με την υπόθεση, σχεδόν διασκεδάζοντας με μικρές, ασήμαντες λεπτομέρειες, ακόμη και με τον χρόνο που χρειάστηκε για να καταμετρηθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες (περισσότερα από 1,5 εκατ.) ευρώ που κατασχέθηκαν.
«Η βελγική Δικαιοσύνη κάνει αυτό που εκ πρώτης όψεως δεν έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο σκάνδαλο, την περασμένη Τρίτη. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλά μέσα για να αυτορρυθμίζεται. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα αυτορρύθμισης που βασίζεται σε εθελοντικές προσπάθειες, κάτι που σαφώς δεν ήταν αρκετό», προσέθεσε.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο βέλγος πρωθυπουργός καυχιέται για τις επιτυχίες της βελγικής Δικαιοσύνης ενδέχεται να διασκεδάζει, αν όχι να εκνευρίζει, τον Μισέλ Κλεζ, δεδομένου ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταγγείλει ότι η βελγική αστυνομία στερείται των μέσων για την καταπολέμηση της (σύγχρονης και προηγμένης τεχνολογικά) διαφθοράς, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να την πατάξει με «καταπέλτες».
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχε πει πως, όσον αφορά τη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς, η βελγική κυβέρνηση έπαιρνε «Xanax αντί για Viagra». Τώρα, ο βέλγος εισαγγελέας αποδίδει την ίδια κατηγορία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.