| CreativeProtagon
Θέματα

«Nili»: Η επίλεκτη ομάδα της Σιν Μπετ απέναντι στη Χαμάς

Τα μέλη της επιχειρούν ανεξάρτητα από άλλες μονάδες και κέντρα του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και είναι επικεντρωμένα στην εξουδετέρωση πυρήνων της Χαμάς, υψηλόβαθμων μελών της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης και όλων όσοι διαδραμάτισαν κάποιον, οποιονδήποτε, ρόλο στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά τις οποίες δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωπο
Protagon Team

Η διαδικασία κατέληξε να είναι γνωστή ως «Κόκκινη Σελίδα», επειδή κόκκινο ήταν το φύλλο που υπέγραφαν οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ, κάθε φορά που καλούνταν να εξουσιοδοτήσουν τη Μοσάντ να προβεί στην εξουδετέρωση κάποιου στόχου. Ηταν τα χρόνια μετά τη σφαγή του Μονάχου το 1972, την οποία ακολούθησε η καταδίωξη των μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης. Αλλά όταν διαπιστώθηκε πως ο μηχανισμός ήταν χρονοβόρος, οι επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών άρχισαν να την παρακάμπτουν, αποφεύγοντας να χαρακτηρίζουν τις δολοφονίες ως δολοφονίες, ούτως ώστε να εμπίπτουν σε διαφορετικό πρωτόκολλο λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, καθώς οι εχθροί του Ισραήλ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, η εν λόγω διαδικασία είναι ακόμη πιο ταχεία, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Γκουίντο Ολίμπιο, δημοσιογράφος της Corriere della Sera με ειδίκευση σε ζητήματα ασφάλειας και στην τρομοκρατία.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ, αναφέρει πως η Σιν Μπετ, η διαβόητη υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, προέβη στη συγκρότηση μιας νέας επίλεκτης ομάδας με μοναδική αποστολή να εξοντώσει τους ηγέτες, τους μαχητές και τους συνδέσμους της Ταξιαρχίας Νούκμπα, μιας επίσης επίλεκτης ομάδας της Χαμάς που θεωρείται υπεύθυνη για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, στα κιμπούτς, στους δρόμους της Σντερότ, στο μουσικό φεστιβάλ. Το όνομα της ομάδας είναι «Nili», που στα εβραϊκά αποτελεί ακρωνύμιο της φράσης «Η Αιωνιότητα του Ισραήλ δεν θα πει ψέματα» («nili» ονομαζόταν και ένα διάσημο εβραϊκό δίκτυο κατασκοπείας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Οπως εξηγεί ο Γκουίντο Ολίμπιο πρόκειται για μια ομάδα «αναζήτησης και εξουδετέρωσης» που επικεντρώνεται σε μια λίστα επιλεγμένων στόχων. Σύμφωνα με κάποιες φήμες, στις όποιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μετάσχουν και μέλη της Μοσάντ (Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών), ειδικά εάν ο όποιος στόχος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και όσα συνέβησαν στο παρελθόν, θεωρείται πιθανή η επιστράτευση κομάντος από διάφορες ειδικές δυνάμεις, όπως ο 13ος Στολίσκος του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ και η διαβόητη Σαγιερέτ Ματκάλ. «Εκεί που δεν φτάνουν οι “εκτελεστές” των μυστικών υπηρεσιών, φτάνει ο στρατός, ίσως και μαζί», συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Τα μέλη της «Nili» επιχειρούν ανεξάρτητα από άλλες μονάδες και κέντρα του ισραηλινού στρατού και των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και είναι επικεντρωμένα στην εξουδετέρωση πυρήνων της Χαμάς, υψηλόβαθμων μελών της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης και όλων όσοι διαδραμάτισαν κάποιον, οποιονδήποτε, ρόλο στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά τις οποίες δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν πάνω από 200. Στη «Νili» μετέχουν τόσο πράκτορες που επιχειρούν στο πεδίο όσο και πράκτορες που ειδικεύονται στην κατασκοπεία και τις παρακολουθήσεις.

Από τότε που ξέσπασε ο νέος πόλεμος, σχεδόν καθημερινά εκπρόσωποι των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανακοινώνουν θανάτους υψηλόβαθμων στελεχών, επισημαίνοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι όποιοι στόχοι στις αιματηρές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Εως σήμερα έχουν εξοντωθεί περισσότερα από δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, περιλαμβανομένης και της Τζαμάλα αλ Ραντίσι, της μοναδικής γυναίκας που μετείχε σε αυτό. Νεκροί είναι επίσης ο Μπιλάρ αλ Κέντρα ο οποίος ηγήθηκε των ομάδων που επιτέθηκαν σε δύο ισραηλινούς οικισμούς και o Αλί Καντί, διοικητής της επίλεκτης Ταξιαρχίας Νούκμπα.

Οσον αφορά τη δράση των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, ο Γκουίντο Ολίμπιο, έχοντας κατά νου το ευρύ κοινό, αναφέρεται στην ταινία «Munich» του 2005 και στην τηλεοπτική σειρά «Fauda» που προβάλλεται από το 2015. Στην πρώτη περίπτωση ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αφηγείται την ιστορία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που ανέλαβαν την εξόντωση όλων όσοι μετείχαν στην Σφαγή του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1972. Στη δεύτερη, οι Ισραηλινοί Λίορ Ραζ και Αβι Ισακάροφ, πρώην κομάντο επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας των ενόπλων δυνάμεων, μεταφέρουν πολλά από όλα όσα βίωσαν, υπηρετώντας στην πατρίδα τους, στην μικρή οθόνη.