332
Μητέρα στη Μπουρκίνα Φάσο δίνει στο παιδί της φάρμακο για την ελονοσία (φωτογραφία αρχείου) | Thomson Reuters Foundation/ Reuters

Νέο εμβόλιο και πολλές ελπίδες για την καταπολέμηση της ελονοσίας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 18:51
Μητέρα στη Μπουρκίνα Φάσο δίνει στο παιδί της φάρμακο για την ελονοσία (φωτογραφία αρχείου)
|Thomson Reuters Foundation/ Reuters

Νέο εμβόλιο και πολλές ελπίδες για την καταπολέμηση της ελονοσίας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 18:51

Ενα νέο εμβόλιο για την ελονοσία φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες που γίνονται στην Αφρική. Η νόσος στοιχίζει τη ζωή κάθε χρόνο σε περίπου 400.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρά παιδιά.

To εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και όπως γράφει ο Guardian, φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα 77% σε δοκιμές που έγιναν σε 450 παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί σχεδιάζoυν τη διενέργεια κλινικών δοκιμών μεγαλύτερης κλίμακας, στις οποίες θα συμμετέχουν 5.000 παιδιά ηλικίας από πέντε μηνών έως και τριών ετών σε τέσσερις αφρικανικές χώρες. Στόχος είναι να επιβεβαιωθούν τα πρώτα θετικά ευρήματα.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα που μεταδίδονται σε ανθρώπους από τα κουνούπια. Η νόσος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2019 υπήρχαν παγκοσμίως 229 εκατομμύρια περιστατικά και σημειώθηκαν 409.000 θάνατοι.

Η ασθένεια ξεκινά με συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος και ρίγη και, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει γρήγορα ακόμη και στον θάνατο.

Ο στόχος του ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Jenner, Αντριαν Χιλ, το εμβόλιο ήταν το πρώτο που πέτυχε τον στόχο του ΠΟΥ για τουλάχιστον 75% αποτελεσματικότητα. Μέχρι σήμερα, το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας είχε καταγράψει μόνο 55% αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια δοκιμών σε παιδιά στην Αφρική.

Οι δοκιμές του εμβολίου κατά της ελονοσίας ξεκίνησαν το 2019, πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός, και η ομάδα της Οξφόρδης ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της Covid-19 με βάση την έρευνά της για την ελονοσία, συμπλήρωσε ο δρ Χιλ.

Ο καθηγητής Χιλ ανέφερε, ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το εμβόλιο της ελονοσίας χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να καρποφορήσει. Αφ’ ενός επειδή η ελονοσία έχει χιλιάδες γονίδια, σε σύγκριση με τα περίπου 10 που διαθέτει ο κορονοϊός, και αφ’ ετέρου επειδή απαιτείται πολύ υψηλή ανοσοανταπόκριση για την καταπολέμηση της νόσου. «Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση τεχνικά. Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων δεν έχει λειτουργήσει επειδή είναι πολύ δύσκολο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...