Ονομάζεται «επίπτωση CSI» και είναι το φαινόμενο που προέκυψε από τις αστυνομικές σειρές στις οποίες οι υποθέσεις λύνονται με τη βοήθεια προηγμένων ιατροδικαστικών τεχνικών. Η μεγάλη επιτυχία αυτών των σειρών οδήγησε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να πιστεύει ότι η ανάλυση DNA είναι μια… μαγική συνταγή που αποκαλύπτει τα πάντα ενώ στην πραγματικότητα είναι μια τεχνική που έχει πολλές δυσκολίες και περιορισμούς στην εφαρμογή της. Γι’ αυτό και πολλές φορές τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης DNA αμφισβητούνται έντονα στις δικαστικές αίθουσες.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 που έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες μέθοδοι ανάλυσης του DNA μέχρι και πριν από λίγο καιρό, η προσπάθεια των ειδικών ήταν να αναπτύξουν ολοένα μεγαλύτερης ακρίβειας και αξιοπιστίας μεθόδους ταυτοποίησης του DNA ενός ανθρώπου με εκείνο ενός άλλου ή με κάποιο δείγμα DNA που είχε εντοπιστεί σε τόπο εγκλήματος. Ομως περνάμε πλέον σε μια νέα εποχή που οι αναλύσεις DNA αρχίζουν να επεκτείνουν το πεδίο των αναζητήσεών τους. Κάνουν την εμφάνισή τους νέες μέθοδοι ανάλυσης που αρχίζουν να αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για έναν άνθρωπο, όπως για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Ενα βίντεο για το πώς η ανάλυση DNA έφερε επανάσταση στον ιατροδικαστικό τομέα:
Ως γνωστόν το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας είναι κωδικοποιημένα μέσα στο DNA μας. Εχει ενδιαφέρον ότι τόσο στις αστυνομικές σειρές όσο και στην πραγματική ζωή η ανάλυση των δειγμάτων DNA επικεντρώνεται στη σύγκριση του DNA ενός υπόπτου με αυτό που έχει βρεθεί στον τόπο μιας εγκληματικής ενέργειας. Κανείς δεν ασχολείται με την ανάδειξη της εμφάνισης που μπορεί να έχει ο φορέας ενός δείγματος DNA που έχει βρεθεί σε κάποιο τόπο εγκλήματος. Ομως ένας πρόσφατος νόμος που πέρασε στη Βαυαρία θα επιτρέπει πλέον στις αστυνομικές Αρχές να προχωρούν σε αναλύσεις ενός δείγματος DNA έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός υπόπτου ώστε να διευκολύνονται οι έρευνες εντοπισμού του.
Ο νόμος αυτός πέρασε μετά τη σύλληψη ενός αφγανού πρόσφυγα που ζητούσε άσυλο στη Γερμανία και προέβη σε εγκληματική ενέργεια. Κάποιοι υποστήριξαν ότι αν η Αστυνομία είχε τη νομική κάλυψη να προχωρήσει σε ανάλυση του DNA για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του προσώπου, η σύλληψη αυτή θα είχε γίνει νωρίτερα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η ιατροδικαστική τεχνική θα καταλήξει στο να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή ανθρώπων συγκεκριμένων εθνικοτήτων ή μελών κάποιων κοινοτήτων που ήδη ζουν υπό συνεχή επιτήρηση και παρακολούθηση από πλευράς αστυνομικών Αρχών.
Ενα βίντεο για την «επίπτωση CSI» και το πώς οι ιατροδικαστικές σειρές έχουν επηρεάσει όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τις δικαστικές αίθουσες:
Μάλιστα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ πριν από λίγο καιρό ανέφεραν ότι εντόπισαν κάποια γονίδια τα οποία παίζουν κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό του προσώπου. Οπως αναφέρουν, πολλά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το πλάτος του, το μέγεθος της μύτης, των ματιών κ.ά., πηγάζουν από συγκεκριμένες μεταλλάξεις. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου ελέγχονται από γονίδια αλλά αυτή είναι η πρώτη που ρίχνει φως στο πώς οι γονιδιακές μεταλλάξεις συμβάλλουν έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου να έχουν τέτοια ποικιλομορφία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια ακόμη πιο προηγμένη τεχνική που κυριολεκτικά να ανασυνθέτει με κάθε λεπτομέρεια το πρόσωπο ενός υπόπτου από ένα δείγμα του DNA του.
Ενα βίντεο για τις μεθόδους που ανασυνθέτουν το πρόσωπο ενός ατόμου από κάποιο δείγμα του DNA του:
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα curiosity.com, μια νέα τεχνική που αναλύει μόρια μεθυλενίου που προσδένονται σε νήματα DNA επιτρέπει εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου να διαπιστώνεται και η ηλικία του. Ομως αυτή η τεχνική, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα πράγματα από την ηλικία ενός ατόμου όπως το αν ο ιδιοκτήτης ενός δείγματος DNA πάσχει από κάποια σοβαρή ιατρική ασθένεια, όπως ο καρκίνος. Βεβαίως, διάφορα στοιχεία του DNA έχουν κληρονομικό χαρακτήρα και έτσι, εκτός από το ποια ιατρικά προβλήματα μπορεί να έχει κάποιος ύποπτος, θα αποκαλύπτονται ταυτόχρονα και ιατρικά δεδομένα των κοντινών συγγενών του, των γονιών του, των αδελφών του και των παιδιών του, γεγονός που δημιουργεί όπως είναι ευνόητο προβλήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων αυτών των ατόμων.